Sport

Ivens oppgjør med keeperkritikk

Han lever et keeperliv hvor nyansene stort sett er svart og hvitt. Det irriterer Iven Austbø (33) grønn.

Bilde 1 av 0
Følg RA Sporten på Facebook!

– Hvor mye kan dere journalister, ekspertene og folk flest egentlig om keeperfaget? Det finnes trenere med UEFA A-lisens der ute som knapt kan noe om det!

Iven Austbø har snakket seg varm på direkten i solveggen på SR-Bank Arena. Randaberg-mannen er engasjert langt ut over det som er normalt for ham i en slik setting. Når RA spør ham om hvorfor han har sett så mye bedre ut i år sammenlignet med i fjor kontrer han på direkten med motspørsmål.

LES OGSÅ: Høiland står over avisene

Savner nyansene

Ikke fordi han er uenig. Austbø er godt fornøyd med sesongstarten. Engasjementet kommer fordi han gjennom et langt keeperliv har sett seg lei på keeperkritikk fra folk uten rett kunnskap. Og synsing uten fakta i bunn liker han ikke.

– Jeg så et godt eksempel i en debatt som inkluderte Bernt Hulsker og Thomas Myhre nylig. De diskuterte et mål. Debatten gikk på om det var en tabbe eller en feil. Myhre var tydelig på feil. Hulsker mente keepertabbe, men Myhre kontret tilbake med feil. Det er så ekstremt lett for Gud og hvermann og avveie ting som keepertabber, sier Austbø.

Han savner nyansene og mener forskjellene på en liten feil og en tabbe er visket ut i en stadig mer tabloid verden. Det gjelder egentlig alle. Fra TV2 til lokale medier.

Selv om han gjerne ser at gråtonene kommer på banen har han lært å leve med det etter 15 år som toppkeeper. Austbø er fullstendig klar over at rollen han valgte ofte svever fra himmel til helvete. Men han behøver ikke akseptere det.

– Når en spiss misser alene med keeper et fint angrep var det et godt forsøk. Publikum klapper. Men han gjør jo også en feil når han ikke scorer. Hvor er likestillingen egentlig?

Keeperen har alltid vært i særstilling i fotballen. Han lever under et konstant press. 33-åringen har for lengst lært seg å leve med de mekanismene. Samtidig minner han om det åpenbare.
– Vi snakker om mennesker her. Mennesker gjør feil. Hele tiden. Men våre er mer synlige.

Han minner også om hvor mye annet som spiller inn før keeperen kommer i situasjonen hvor folk kan sette seg til doms. Som forsvaret.

– Ser du på kampen vårt mot Åsane nylig så fungerte forsvaret vårt nesten perfekt. Jeg fikk ikke et skudd mot meg. Da er det heller ikke mulig å gjøre store feil.

– Har du gjort feil i år?

– Ja. Helt sikkert. Det er snakk om pasninger jeg har misset på og lignende. Men det har vært en god sesongstart for min del, erkjenner han.

I idretten heter det seg ofte at en skal glemme siste kamp fort. For en keeper er det litt annerledes. Austbø går direkte inn i analysemodus etter alle kamper. Der befinner han seg, godt hjulpet av keepertrener Kurt Hegre, i minst et døgn. Alle detaljer plukkes i fillebiter. Hva kunne blitt gjort annerledes?

LES OGSÅ: Han vil skrive sin egen Vardy-historie

– Ingen spurte kilden

– Fortjente du kritikken du fikk i fjor – eller var mye uberettiget?

– Begge deler. Jeg fortjente den kritikken som kom da den skulle komme. Men jeg fikk også mye jeg ikke burde ha fått. Så er det også ekstremt lett å få kritikk når du spiller for et lag som ligger nede og som slipper inn mange mål.

Svaret til Austbø var å skru av ørene litt. For han handlet det om å kun lytte til tilbakemeldingene fra de nærmeste. Trenerne.

Til sist endte det likevel med at han ble vraket en periode. At han behøver konkurranse for å prestere – og ikke trygghet rundt plassen – ble fort en til en «sannhet». Samtidig raste debatten på utsiden av prestasjonene. I VG ble han sitert på at «Viking var for gode til å rykke ned». Det hang mange seg kraftig opp i.

– Det der kom etter kampen mot Strømsgodet. Jeg kan faktisk ikke – etter beste evne – huske å ha ordrett sagt «vi er for gode til å rykke ned» og skjønner ikke helt hvordan det ble slik. Så skal jeg også erkjenne at jeg ikke husker alt jeg sier i et intervju, sier Austbø – som mener at han i stor grad ble tolket dit hen.

Så kommer han også med litt generell mediekritikk.

– Det verste var at alle andre brukte det sitatet for hva det var verdt. Ingen tok seg bryet med å faktisk oppsøke kilden selv for å høre hva han egentlig mente. Det syns jeg ikke mye om. Men OK. Historien er i fortiden, sier Austbø.

Det er også statusen som eliteseriekeeper. I alle fall nå.

– Hva er kjekkest av å spille for et lag som taper det meste og å spille for et lag som vinner alt i jakten på opprykk?

– Det der var et godt spørsmål egentlig. Men svaret er spill i Eliteserien.

Om Austbø blir å finne her med Viking i framtiden er et åpent spørsmål. Sisteskansen har det fortsatt ekstremt gøy med fotballen. Han håper å spille så lenge kroppen holder. Gjerne til han er 40. Men kontrakten går ut etter sesongen.

– Så får vi se hva Viking velger. Jeg har lyst, men tar ett år av gangen. Så får vi får ta en vurdering på flytting, eller om jeg skal se meg om etter en jobb i næringslivet, når det svaret kommer.

– Har du noen utdannelse å falle tilbake på?

– Nei. Lite utover videregående. Og det er noe av det jeg angrer mest på her i livet. Jeg går på BI og tar økonomi nå, men det er ikke sånn at jeg har en mastergrad å falle tilbake på.

LES OGSÅ:

Lovpriser Hegre

For Austbø har fotballen vært altoppslukende. Han har viet seg til mantraene om restitusjon og kosthold. Han vil være topp forberedt til å prestere når han kommer på «jobb».

Samtidig mener han også at han fortsatt er i utvikling som keeper. Det må han være i en rolle som har hatt en rivende endring bare over kort tid. Alt blir mer offensivt innrettet. Det handler ikke bare om å stoppe baller med hendene mer.

Keepertrener Kurt Hegre har for lengst sluttet å snakke om keepere. Han bruker begrepet «målspiller». I framtiden tror han keeperne nærmest vil agere som dype spillefordelere bak forsvaret. Man kan allerede se det. Spesielt hos ekstremt ballbesittende lag som Manchester City og Barcelona.

For Austbø, som var så dårlig med beina som 20-åring at han knapt fikk delta på spilløkter, har utviklingen vært ekstrem. Hvis ikke han hadde hengt med ville han blitt en dinosaur. Han vet også at han er mye bedre med beina nå.

– Forskjellen er enorm. Jeg tok store steg da jeg var i Stabæk. Det måtte jeg for å få være med på øktene. Det var veldig mange gode ballspillere der.

Austbø er blitt en mye mer moderne keeper med årene. I 2015 og 2016 lå han også meget høyt på treffprosent på sin distribusjon. Det overrasket nok mange. Samtidig peker han nok en gang på kunnskap og nyanser for å forklare.

– Under Jonevret og Burchnall skulle vi også spille oss ut av forsvar i større grad. Da ble det flere korte pasninger. De er lette å treffe på. Vi er mer opptatt av å unngå brudd imot i disse posisjonene nå. Mot Åsane sist slo jeg nesten bare langt. Da blir det mer 50/50 om du treffer. Men de lå der og jaktet høyt med to spisser. Jeg så hva de ønsket.

Selv om han er 33 år mener han det nærmest er umulig å ikke lære enda mer med nevnte Hegre som sjef. Austbø beskriver ham nærmest som en guru på sitt felt.

– Kurt er helt ekstrem på statistikk. Så er han også veldig opptatt av det neste steget i utviklingen og hvorfor. Han er en helt sinnssykt ressurs for oss keepere. For oss som er her under ham handler det bare å suge til seg så mye kunnskap som mulig.

Forhåpentlig kan noe av kunnskapen brukes til å slå Ullensaker/Kisa søndag. Austbø aner hva som venter.

– De er nok litt typisk Obos-liga. Slår mye langt og kriger. Samtidig har de vist at de kan slå hvem som helst. Det blir en tøff kamp, slår Austbø fast.

LES OGSÅ:

Mer fra Dagsavisen