Nyheter

Isolert May presses av sine egne

Partifeller øker presset mot Theresa May for å få henne til å endre sin brexit-plan. Det konservative slagsmålet er ventet å toppe seg på landsmøtet.

Brexit er altoverskyggende tema når Det konservative partiet samles til landsmøte i Birmingham i morgen. Få uker før brexit-planen skal være på plass er statsminister Theresa May isolert og presset fra flere kanter: ikke bare har EU avvist hennes brexit-plan – flere av de mest sentrale partimedlemmene jobber for at hun skal endre sin strategi.

Les også: Etter Labour-landmøtet er alt opp i lufta i brexit-prosessen

Ser til Canada

Brexit-generalen framfor noen blant De konservative, tidligere utenriksminister Boris Johnson, sliper nå knivene foran landsmøtet. I en lang tekst i The Telegraph la han i går ut sin brexit-plan, og ber statsminister May legge vekk sin brexit-strategi, den såkalte Chequers-planen.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Eks-utenriksminister Boris Johnson. FOTO: NTB SCANPIX

Eks-utenriksminister Boris Johnson sliper knivene foran landsmøtet. Foto: NTB scanpix

– Dette er øyeblikket for å forandre kursen i forhandlingene og gjennomføre ambisjonen og potensialet for brexit, skriver Johnson, som mener regjeringen ikke gjennomfører folkets vilje og er i en svak posisjon overfor EU.

Johnson vil ha en såkalt «super-Canada-avtale», og gikk ut av regjeringen i sommer på grunn av Chequers-planen. Det spekuleres i om Johnson ønsker å ta over som leder dersom May ikke lykkes i brexit-prosessen.

Les også: Labour-grasrota vil ha ny folkeavstemning

Irland-problemet

Samtidig frykter flere ministere nå i økende grad at May styrer Storbritannia mot en utmelding uten en avtale – et såkalt «no deal»-scenario. Blant dem som forsøker å unngå dette er brexit-minister Dominic Raab, utenriksminister Jeremy Hunt og miljøminister Michael Gove, skriver The Times. De ønsker at May skal gå vekk fra sin såkalte Chequers-plan, som både er avvist av EU og ikke går langt nok i et brudd med EU ifølge brexit-forkjempere i Det konservative partiet. Disse ønsker i stedet at den britiske regjeringen forsøker å få til en handelsavtale à la den Canada har med EU, men med «nogo attåt».

Saken fortsetter under bildene.

KRITISK: Utenriksminister Jeremy Hunt. 	FOTO: NTB SCANPIX

Utenriksminister Jeremy Hunt. Foto: NTB Scanpix

KRITISK: Brexit-minister Dominic Raab. FOTO: NTB SCANPIX

Brexit-minister Dominic Raab. Foto: NTB Scanpix

KRITISK: Miljøminister Michael Gove. FOTO: NTB SCANPIX

Miljøminister Michael Gove. Foto: NTB Scanpix

Statsminister May har senest denne uka gjentatt sitt mantra om at «ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale».

– En dårlig avtale vil for eksempel være noe som bryter opp Storbritannia, sa May tidligere denne uka.

Kjernen i spørsmålet her er Nord-Irland. Både EU og Storbritannia vil ha en så smidig grense som mulig mellom Nord-Irland, som er en del av Storbritannia, og Irland. Samtidig vil ikke May ha en løsning der Storbritannia forblir en del av det indre markedet og tollunionen.

Dermed må man finne en løsning som likevel løser spørsmålet om irskegrensen. EU har foreslått en løsning som etablerer et felles reguleringsområde mellom Irland og Nord-Irland, altså en egen ordning for Nord-Irland. Men May vil ikke ha en avtale som innebærer at Nord-Irland underlegges andre reguleringer enn resten av Storbritannia.

Dette har å gjøre med den spesielle i situasjonen i Nord-Irland. De nordirske unionistene, som for øyeblikket gir parlamentarisk støtte til Mays regjering i Underhuset i Storbritannia, nekter enhver løsning som skiller Nord-Irland fra resten av Storbritannia når det gjelder reguleringer.

Les også: Bakgrunn: De som ikke gir opp - slik bygger bevegelsen for en ny folkeavstemning seg opp

Isolert

Statsministeren er nå i en situasjon der hennes brexit-strategi, den såkalte Chequers-planen som ble lagt i sommer, verken støttes av EU og eller av sentrale deler av hennes eget parti og regjering. EUs hovedinnvending er at Storbritannia forsøker å fortsette fordelene av fri flyt av varer, men ikke de andre tre av de såkalte fire friheter som man er en del av som medlem i EU eller i det indre markedet (som ikke-medlemmet Norge). Dette er uforenlig, mener EU. Kritikerne innen Det konservative partiet mener derimot at Storbritannia med Mays plan ikke løsriver seg nok fra EU, og at Storbritannia heller bør gå for en hardere brexit.

– Hun er nå forferdelig isolert. Hun har få allierte, både i EU og eget parti, skriver politisk redaktør James Forsyth i det konservative nyhetsmagasinet Spectator.

– Andre statsministere har gått gjennom vanskelige perioder. Få andre har hatt så lite støtte, mener han.

Les også: For to år siden stemte de for brexit - nå har opinionen snudd i over 100 valgkretser

Vil gå imot

Samtidig er det ingenting som tyder på at den såkalte Canada-modellen som de konservative brexit-forkjemperne ønsker, vil gli lett gjennom. Opposisjonen vil gå imot dette, og også en rekke konservative representanter vil stemme imot dette, fordi de ikke mener det er mulig å sikre en «myk» grense til Irland med denne løsningen. Minst 40 konservative representanter vil stemme imot en slik plan, sier den konservative representanten Dominic Grieve til London-avisen The Evening Standard.

Grieve er en av de konservative som ønsker en ny folkeavstemning etter at brexit-forhandlingene med EU er avsluttet. Presset for dette øker kontinuerlig.

«En fantasi-ønskeliste», er karakteristikken «People’s Vote»-kampanjen gir Boris Johnsons plan.

Landsmøtet i Labour besluttet denne uka å holde muligheten åpen for å gå inn for en folkeavstemning dersom regjeringen ikke blir enig med EU om en avtale, eller dersom avtalen blir nedstemt av parlamentet, og det ikke er mulig å få et nyvalg. Labour-leder Jeremy Corbyn sier Labour vil stemme imot Mays Chequers-plan, og kun vil stemme for en brexit-avtale som innfrir en rekke av Labours kriterier.

Les også: Her er veien videre for brexit-prosessen

Mer fra Dagsavisen