Islamkritiker og polititopp

Steinar Langholm skal ha lov til å ytre seg, men er han også muslimenes politistasjonssjef?

Sandnes har fått ny politistasjonssjef etter Odd Tveit Jørgensen, og en av byens mest profilerte stillinger er blitt gitt til Steinar Langholm. Utnevnelsen i seg selv er neppe kontroversiell - Langholms varierte bakgrunn som polititjenestemann og politijurist virker sterk. Problemet med Steinar Langholm er at han etter en rekke utspill som leserbrevskribent ikke er en politistasjonssjef for alle.

Bystyrene i Sandnes og Stavanger er fulle av eksempler på at personer fra politiet, dommerstanden og advokatmiljøet gjør en god jobb som politikere. I de siste periodene har Ap og KrF stilt med til dels profilerte politifolk som representanter, og de ser ut til å greie å balansere mellom rollene. Langholm - som er vararepresentant for Frp til bystyret i Stavanger - er i så måte i godt selskap. Det er heller ikke et problem at den nye politistasjonssjefen i Sandnes er kritisk til ekstrem islam og snakker høyt om det. Problemet er at kritikken hans hentes fra internettdebattenes dyp og framsettes med en argumentativ tyngde som veier enda mer fordi han har hatt framskutte jobber i politiet. Langholm søkte også på stillingen som visepolitimester i Rogaland politidistrikt. Selvfølgelig signerer ikke Langholm med yrkestittel når han sender leserbrev til Aftenbladet, men navnet og posisjonene hans har vært kjent flere steder i fylket i årevis.

Blant påstandene politistasjonssjefen har kommet med i leserbrevs form er at beskyttede «dhimmier» (begrep brukt om kristne og jøder under muslimsk styre) har mindre rettigheter enn muslimer, mens «de ubeskyttede» skal drepes hvis de ikke konverterer til islam. I ett av leserbrevene spør Langholm: «Kan redaktøren si noe om hva som vil skje med oss om «Muhammads hær kommer tilbake», slik det trues med, ved at muslimene blir i flertall og tar styringen i Norge? Kan redaktøren i så fall utelukke at dimmi-ordningen på nytt blir innført, slik at alle ikke-muslimer enten blir drept eller redusert til andrerangs mennesker uten de mest elementære rettigheter ...?»

Politiet får et problem når den nye politistasjonssjefen i Sandnes har profilert seg med ikke-dokumenterte synspunkter som er så aparte at de forutsetter et muslimsk flertall i Norge som vil drepe ikke-troende. Steinar Langholm skal ha lov til å ytre seg, men er han også muslimenes politistasjonssjef? De er riktig nok ikke mange - i Norge er den muslimske befolkningen på to prosent - og i likhet med kristne fundamentalister er det også få islamske fundamentalister blant oss.

En politisjef er avhengig av tillit fra alle etniske og religiøse grupper for å gjøre jobben sin. Akkurat der står Steinar Langholm i fare for å diskvalifisere seg selv.