Nyheter

Isbar må male om knall rosa hus

– Husene i Stavanger har aldri vært så fargeløse som i dag, mener rådgiver i byantikvaren. Han oppfordrer flere til å gå for farger. Isbaren i Kirkegata har imidlertid dratt det for langt.

Flere næringsdrivende og privatpersoner i Stavanger ser rødt – eller nærmere bestemt rosa. Isbaren Moogoo i Kirkegata 32 har nemlig valgt en i overkant spenstig farge når de har dratt fram malerkosten.

«Vi har forstått det slik at 1. etasje har blitt prangende rosa», heter det i et brev som byantikvaren i Stavanger nylig sendte til innehaverne av isbaren. I skrivet går det fram at byantikvaren har mottatt «en rekke henvendelser» om fasadeendringen.

– Noen synes at fargen ikke er fin, eller at isbaren får for mye oppmerksomhet på denne måten. Andre lurer på om innehaverne har fått dispensasjon fra kommunens bestemmelser om fargevalg i verneområdene i sentrum, sier byantikvar Hanne Windsholt til RA.

Ifølge områdeplanen for sentrumshalvøya i Stavanger, som isbaren omfattes av, må fasadene «ha en fargepalett som forteller husets opprinnelige historie med henhold til farge». I den finnes ikke knall rosa. Byantikvaren mener derfor at klagerne har rett. «Følgelig må fargen endres», heter det i brevet til Moogoo.

LES OGSÅ: Mener utesteder bryter regelverk (RA+)

Spenstige jordfarger

– Vi ble veldig overrasket av brevet, og visste ikke at fargen var ulovlig. Vi har heller aldri fått klager fra naboer eller andre på fargevalget. I stedet har folk stilt seg positive til å få litt liv i gata, sier Gudrun Hildur Eyjolfsdottir, som sammen med tre andre åpnet isbaren i sommer.

Malingsspannet lover de å ta fram igjen, men foreløpig har de ikke tatt stilling til ny farge. Fra byantikvaren har de fått beskjed om å velge fra byens historiske palett. Den inneholder et utvalg jordfarger, og de er spenstigere enn mange tror, ifølge rådgiver i byantikvaren, Knut Haaland Grøttland.

LES OGSÅ: Nøgne ølentusiaster i Fargegata

Symbol på rikdom

– Mange tror at trehusbebyggelsen i Stavanger bare har vært grå og hvit, men det er kanskje bare fordi man har sett gamle svart-hvitt bilder av husene. I virkeligheten har bygningene hatt både to og tre farger, og de har vært både syrlige gule og grønne, blåe og røde, og til med dus rosa, sier han.

Grøttland skulle i det hele tatt ønske at flere hadde våget å sette mer farge på husene sine.

– Stavanger sentrum og de historiske bydelene er litt vel ensfarget. Byen har aldri vært så hvit og grå som i dag.

– Hva kommer det av?

– Hvitt har tradisjonelt vært en farge som skal vise rikdom. Det er fordi hvitt har vært den dyreste malingen. I Stavanger har da også noen av de eldste og mest herskapelige husene historisk sett vært hvite, men det er først i nyere tid fargen har blitt enerådende i nesten hele byen, sier Grøttland.

Løper ingen risiko

I dag er hvitt i først og fremst er en «trygg» farge, påpeker rådgiveren.

– Det er lett å bare male alt hvitt. Hvitt er stilrent og nøytralt. Man tenker gjerne også at husenes verdi kan synke dersom man gjør noe altfor kreativt med fasaden. Med hvitt løper du ingen risiko, sier Grøttland.

Fargevalg på hus setter følelser i sving. I Stavanger har det blitt bråk om både knallrødt, gult og lilla.

For fem år siden skapte en nybygd enebolig i Snorresgate på Madla stort oppstyr. Boligen var heldekket av knallrøde, høyglansede veggplater og fikk flere naboer til å se rødt i dobbelt forstand, skrev Stavanger Aftenblad.

– Da man har valgt en fasadeplate i en signalrød farge, framstår fasaden som unødvendig stor, og for meg skjemmende, skrev en av naboene i en uttalelse til kommune.

Flertallet i kommunalstyret for byutvikling i Stavanger (Kbu) påla eieren å forandre på fasaden. Året etter slo Fylkesmannen fast: Fargevalg er ikke søknadspliktig.

LES OGSÅ: Kranene kuppes i Øvre Holmegate

Unntak fra reglene

Det ble også konklusjonen fra byggesakssjefen i Stavanger da et trehus på Storhaug ble malt lilla, med gule karmer og blå dører i 2010. Da hadde diskusjonen om fargevalget gått hett for seg, uten at kommunen fant hjemmel for å gripe inn, skrev Stavanger Aftenblad.

I 2014 ble den nye reguleringsplanen for sentrumshalvøya vedtatt av Stavanger bystyret, og bestemmelsene for fargebruk i dette området ble strammet inn.

Øvre Holmegate, også kjent som fargegata, er et i øyenfallende unntak. Der er fargesettingen tillatt som et eget prosjekt.

LES OGSÅ: Tror på rådhus-salg i Sandnes

Sterkere virkemidler

Å holde resten av verneområdene i den historiske, jordfargede paletten, mener byantikvar Hanne Windsholt er fornuftig.

– At det finnes ett rosa hus som inneholder en isbar, kan jeg skjønne er sjarmerende, sier hun, og sikter til den knall rosa fasaden til Moogoo i Kirkegata.

– Men hvis vi åpner opp for en sjokkfargeskala på alle mulige bygg i sentrum, vil vi kunne få en akselerasjon. Folk må ty til sterkere virkemidler for å bli sett i bybildet. Hva skal vi si hvis for eksempel urmakeren vil være lilla? spør hun, og understreker at reglene ikke er til for å stikke kjepper i hjulene for folk.

– Vi vil nå bistå innehaveren av isbaren med å finne nye farger, sier hun.

I 2012 overtok nye eiere det lilla huset på Storhaug, og ga bygget nok en makeover: De malte det hvitt.

LES OGSÅ: Deler av Stavanger tinghus er vernet

Mer fra Dagsavisen