Illustrasjonsfoto: Erik Holsvik

Intens sommervarme på vei

... men badetemperaturen lar vente på seg.

Vestlandet vil få oppleve intens sommervarme de kommende dagene, med opp mot 30 grader. Men badevannet holder seg fortsatt uvanlig kjølig til å være juli.

– Badetemperaturen har uten tvil vært kjølig i juli, sammenlignet med i fjor, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Svein Sundby.

– I år var det nesten varmere å bade i havet i juni enn i juli, i hvert fall på Sørlandskysten.

Temperaturene svinger voldsomt fra dag til dag, uke til uke og fra år til år, men lite tyder på at de uvanlig lave temperaturene for juli vil endre seg med det første, selv om det flere steder er ventet svært høye lufttemperaturer de neste dagene.

Vind blåser varmen til havs

Sørlendingene har nytt mye godvær så langt denne sommeren. Likevel viser Yrs målinger onsdag at temperaturen i sjøen er helt nede i 12 og 15 grader langs Sørlandskysten.

– Sønnavinden på Sørlandet har gjort at kaldt vann fra dypet råder i overflaten i badevannet. Mye vind fra sør og vest blåser det oppvarmede vannet på overflaten til havs.

Dette gjelder også kysten i Grenlands-området.

På vestlandskysten og kysten av Nord-Norge vil nordavind, som ofte er forbundet med sol og fint vær, gjøre at det varme overflatevannet forsvinner til havs.

Kaldt elvevann ut i sjøen

Badetemperaturer bestemmes ikke bare av det generelle været eller vindretning. De påvirkes også av ferskvann som renner fra elver og ut i sjøen og av temperaturen på Golfstrømmen.

Nord-Norge har ofte veldig kaldt badevann.

– Det har med temperatur i lufta å gjøre, og Golfstrømmen blir kaldere jo lenger nord den kommer, sier Sundby.

De store vassdragene i Sørøst-Norge kommer alle ut på den korte kyststrekningen fra Hvaler til Langesund. Det gjelder Glomma, Numedalslågen og Skiensvassdraget. Snø fra fjellet i Sør-Norge smelter, renner ut i sjøen og kan bidra til lavere temperatur.

– Beste forhold for god badetemperatur er, ikke overraskende, fint vær og vindstille, sier Sundby.

Sør-Norge ukens værvinner

Fram mot helgen får Sør-Norge det fineste været, særlig torsdag blir det varmt på Vestlandet, med opp mot 30 grader.

– Varmen brer seg samme dag oppover mot Trøndelags-fylkene, sier vakthavende statsmeteorolog Ida Fossli ved Meteorologisk institutt.

– Fredag blir også en fin dag i Sør-Norge, bortsett fra sør på Sørlandskysten, Rogaland og Telemark, på grunn av regn som kommer inn.

I Nord-Norge ventes det ganske skyet vær, noe det har vært i mange dager. Regnet som har vært gir seg gradvis, men skyene vil henge igjen fram mot helga.

Sommerlig også i helgen

I helgen vil det komme litt regn sør i Sør-Norge, opp til Stad og Dovre, men lenger nord ventes fint vær.

– Like varmt som på torsdag blir det ikke, men fortsatt sommerlig med 25 grader på det varmeste, sier Fossli.

De beste badetemperaturene i sjøen onsdag kryper ikke lenger opp enn 19-tallet på gradestokken. Mange steder i landet er temperaturene nede i 12 og 14 grader.