Annonse
Ian Burchnall er fullstendig innforstått med at det nå blir en kamp for å overleve for Viking. Nå maner han spillerne til å omfavne underdog-posisjonen. FOTO: CHRISTIAN BLOM/NTB scanpix

Innser at det blir kamp for å overleve

Slik situasjonen er blitt er trener Ian Burchnall innforstått med at dette blir en kamp for å overleve for Viking. Nå ber han spillerne innse at de er underdogs og omfavne det.

Annonse
Rogalandsavis

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter at Viking spilte bra mot topplagene RBK, Odd og Brann blåste det en positiv vind i Stavanger. Etter seks mål i trynet, og kamper hvor laget knapt skapte sjanser mot bunnlagene Sandefjord og Sogndal, er det full krisestemning. Det er inngangen til 16. mai-kampen mot Aalesund.

– Egentlig er det litt rart at det er slik. Vi lå fortsatt sist med fire poeng etter kampen mot Brann, men likevel forventet alle at vi nå skulle ta ni poeng på de tre neste, sier Burchnall til RA.

LES OGSÅ: Svakt billettsalg til 16.mai-kampen

Handler om å overleve

Han skjønner at det har lett for å bli slik i en stor klubb med mye historie.

– Men spillerne våre må lære å forholde seg til det. De må ikke tro at de er bedre enn hva de er. Det virker som om folk plutselig trodde vi var et topplag. Vi må være ydmyke og jobbe hardere enn alle vi møter.

Den unge Viking-treneren har på sin side ingen problemer med å innse realitetene nå som serien har satt seg.

– Dette handler selvsagt om å overleve. Om å komme seg til den poengsummen som sørger for det så fort som mulig.

– Betyr det at dere noen ganger vil pakke igjen og gå for 0–0 også hjemme dersom dere ser at dere sliter med å få hull på en motstander?

– Nei. Vi skal fortsette å gå i angrep hjemme. Vi må stole på at vi kan. Mot Sandefjord ble vi utålmodige. Vi glemte det defensive. Vi må være disiplinerte når vi angriper. Det kan ikke være «gung-ho».

LES OGSÅ: "Fram med nedrykksbudsjettet"

Tung tid

Uten at det er til noen som helst hjelp eller trøst, slår Burchnall fast at Viking har blitt straffet hardere enn alle. Laget har sluppet inn flest mål og scoret færrest.

– Keepertrener Kurt Hegre viste meg en statistikk på at vi hadde skapt 73 sjanser og fått 73 mot oss så langt. Vi straffes hver gang. Det er bekymringsverdig, sier Burchnall.

34-åringen er den første til å erkjenne at dette er en tung tid. Både for ham og klubben. Han vet at et nedrykk fort vil sende konkursspøkelset ut av skapet. Samtidig var han klar over risikoen.

LES OGSÅ: Nekter å snakke konsekvenser

– Det er vanskelig. Samtidig sa jeg da jeg skrev under at det å snu Viking kanskje var den vanskeligste jobben i norsk fotball. Alt er på et minimum. Selvsagt er jeg bekymret. Vi må ha poeng. Men det er lenge igjen og mange poeng å spille om. I fjor var VIF i bunnen tidlig, mens året før lå Glimt i toppen etter starten. Ting kan snu. Men vi kan ikke vente for lenge. Klubben tåler det ikke.

Etter tapet mot Sogndal la han seg også selv langflat. Diamantformasjonen han la om til på midtbanen fungerte ikke. Nå varsler han at det blir tilbake til det trygge og utprøvde mot Aalesund.

Det betyr nok i klartekst at Zymer Bytyqi går inn i laget igjen, mens Robin Shroot vrakes. Samtidig er spørsmålet om Kwesi Appiah blir klar. Han var stiv i lysken lørdag.

– Vi håper vi tok ham av tidlig nok til at han blir spilleklar. Kunstgresset i Sogndal gjorde det nok heller ikke noe bedre.

LES OGSÅ: – Svakeste kamp i min tid her

Annonse