Innovasjonspris til Laerdal

Stavangerbedriften Laerdal Medical AS får Forskningsrådets innovasjonspris 2011 for sitt arbeid med å redusere spedbarnsdødeligheten i utviklingsland.

Et annet grunnlag for pristildelingen er at bedriften sikrer verdiskaping og arbeidsplasser i Norge.

Den populære prisen ble utdelt onsdag på den årlige festaften for norsk forskning i Oslo Konserthus.

Verdsetter pris

- Vi verdsetter denne prisen meget høyt. Spesielt fordi begrunnelsen trekker fram bredden i vår innovasjon og måten vi jobber på, sier prisvinnerens administrerende direktør Tor Morten Osmundsen.

Laerdal Medical leverer utstyr og opplæringssystemer for livreddende førstehjelp. Eierne har etablert et non-profit søsterselskap innenfor global helse med mål å bli en vesentlig bidragsyter til oppnåelse av FNs tusenårsmål om kraftig reduksjon av barne- og mødredødelighet innen 2015.

Stavangerbedriftens forskningsaktivitet er stor. I tillegg til å utvikle kjente produkter som Laerdalsmasken, Laerdalsbagen og Anne-dukkene, er bedriften kjent for opplærings- og treningssystemer for helsepersonell.

Fremragende forskning

Forskningsrådets prestisjefylte pris for fremragende forskning ble også utdelt på årets festaften. Den gikk til professor Trygve Helgaker ved kjemisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har utviklet alternativ til kostbare og farlige eksperimenter, som ofte må skrinlegges av mangel på midler.

I juryens begrunnelse heter det at Helgakers arbeid har åpnet for helt nye muligheter for teoretisk kjemi og stort potensial i mange viktige sammenheng.

- Forskningsrådets forskningspris skal gi anerkjennelse og synlighet til fremragende forskning på nasjonalt og internasjonalt nivå, sier rådets administrerende direktør Arvid Hallén.

(ANB-NTB)