Innovasjon Norge gir Trump skylden for turistnedgang

Antall kinesiske turister i Norge synker betydelig etter flere år med kraftig vekst. USAs president Donald Trumps handelskrig med Kina får mye av skylden.

I juni tilbrakte kinesere til sammen 72.500 døgn på norske hoteller. Det er ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå en nedgang på 15,2 prosent sammenlignet med i fjor.

Per Holte, Innovasjon Norges markedsspesialist i de asiatiske markedene, sier til Dagens Næringsliv at turistsvikten først og fremst skyldes en utstrakt forsiktighet blant kinesiske forbrukere på grunn av handelskrigen med USA, en svekkelse av kinesisk valuta og usikkerhet på børsen.

– En annen faktor er at kombinasjonsturer til Russland og Skandinavia har sviktet på grunn av høyt prisnivå i Russland som et resultat av fotball-VM, mener han.

I fjor shoppet kinesiske turister momsfritt for hele 250 millioner kroner i Norge, ifølge DNs beregninger og tall fra Global Blue Norway.

Det er ikke bare kineserne som dropper turen til Norge. Britene har også ifølge SSBs tall valgt å legge ferien sin til andre reisemål. Antall hotelldøgn av turister fra Storbritannia gikk i juni ned 20,1 prosent til 58.773, sammenlignet med samme måned i fjor.

Amerikanerne har derimot vendt nesen østover i sommer. Fra USA har det vært en oppgang på 20 prosent til 113.837 overnattingsdøgn på norske hoteller, sammenlignet med 94.826 i fjor.

(©NTB)