Nyheter

Inn på skolen som alltid tar gull

Siden 1912 har University of Southern California hatt med utøvere i sommer-OL som har tatt minst én gullmedalje. I august starter svømmeren Truls Wigdel sin reise som skal gi OL-medalje i Paris.

Følg RA Sporten på

I mange år har Truls Wigdel svømt inn gull, medaljer og norske rekorder i juniorklassen. I helgen ble han også norsk seniormester på 200 meter fri, og 20-åringen har allerede representert Norge i EM og VM. For å fortsette den utviklingen tar han nå spranget over dammen, der han skal trene på skolen som har produsert flest olympiske deltakere og som har tatt flere olympiske medaljer enn noen annen skole i verden.

– Jeg har alltid bodd og trent i Stavanger, og har ikke fått noen andre impulser enn det å trene og konkurrere i Norge. For at jeg skal bli bedre og nå målene mine må jeg søke meg litt utenfor komfortsonen. Derfor velger jeg å flytte til USA, og det gjør jeg for at jeg skal ta de neste stegene i min karriere, samtidig som jeg får en god utdannelse, forteller Wigdel til RA.

LES OGSÅ: Best i landet – ikke til VM

423 deltakere – 135 gull

Basert på hans personlige rekorder i bassenget har Wigdel nemlig fått et betalt stipend av University of Southern California, som har produsert imponerende 423 olympiske deltakere i olympiske leker. Hvorav 141 av dem har deltatt i svømming, mer enn noen annen idrettsgren i skolens historie.

– Det er den mest meriterte olympiske skolen i verden, og jeg skal trenes av en legendarisk svømmetrener som heter Dave Salo som har trent mange olympiske svømmere til OL-gull og verdensrekorder. Den erfaringen skolen har med å få svømmere opp til verdenstoppen er noe som trigger meg veldig mye, sier Wigdel.

Totalt har skolen sanket inn 135 gullmedaljer, 88 sølvmedaljer og 65 bronsemedaljer. For å sette det i perspektiv er det nesten dobbelt så mange medaljer, og 79 flere gullmedaljer enn Norge har til sammen gjennom tidene i sommer-OL.

– Det er ingen tvil om at de vet hva som skal til for å få meg til å bli en olympisk deltaker. Metodene deres er kanskje ikke for alle, men nå er det bare opp til meg. Bedre treningshverdag og omgivelser kommer jeg ikke til å få, sier Madla-svømmeren.

LES OGSÅ: 1.-5 klassinger får gratis svømming i Stavanger

Paris-planen ligger klar

Allerede har han blitt presentert med en plan som forhåpentligvis skal ta han til en OL-medalje i Paris-OL i 2024.

– Først nå blir det å kvalifisere seg til OL i Tokyo neste år. Jeg er allerede på skuddhold til å klare kravet der, så målet er å reise til Tokyo for å skaffe meg erfaring og få delta i et OL som i seg selv er vanvittig stort. Deretter er skolens plan lagt opp til at jeg skal ta medalje i Paris, og det at de har så stor tro på meg motiverer meg enormt for å nå målet, sier han.

For å få til det ønsker OL-skolen å endre både på treningshverdagen og kostholdet.

– Jeg har allerede fått et syv-siders dokument om hva jeg skal spise, hvordan jeg skal restituere meg og hva jeg skal gjøre utenfor bassenget for å yte best mulig. I bassenget ønsker de at jeg skal gå over til en mye høyere intensitetstrening, slik at du pusher deg hardere på hver eneste trening, sier Wigdel og fortsetter:

– Jeg er et produkt av den norske landslagsfilosofien, og har snakket ganske mye med landslagstrenerne og Olympiatoppen om de ulike filosofiene hos de aktuelle skolene. Derfor har jeg også bestemt meg for å prøve noe nytt, en mer amerikansk treningsfilosofi med veldig mange meter og høy utholdenhetsbygging, forteller han.

I sin siste konkurranse på norsk jord slo han både Markus Lie (t.v.) og Henrik Christiansen (t.h) for å ta NM-gullet på 200 fri.

LES OGSÅ: Madla-svømmere satte ny norsk stafettrekord

– Et skummelt steg å ta

20. august starter orienteringen, og før det må 20-åringen også bestemme seg for hva han vil studere ved siden av svømmingen. Wigdel innrømmer at det er litt skummelt å ta et så stort steg, etter å ha bodd i Stavanger hele livet til nå.

– Det å flytte til Los Angeles innebærer mye mer enn bare det å få en ny og bedre treningshverdag. Du får et helt nytt liv, med mange nye utfordringer og skal bo på andre siden av verden. Det blir veldig stort og veldig spennende, men det er noe jeg gleder meg veldig til, sier Wigdel som «avsluttet» sin norske karriere med å ta sitt første individuelle NM-gull.

– Jeg har fortsatt planer om å være med på NM, men det var mitt siste NM som fastboende i Norge. Derfor var det sykt deilig å avslutte på en høy note, og bevise både for meg selv, men også for både de nye og gamle trenerne mine at jeg er på riktig vei, sier Wigdel som ønsker å takke alle som har hjulpet han i karrieren så langt.

– Morten (Eklund) har vært treneren min gjennom nesten hele karrieren, og han bor rett ved siden av meg slik at jeg har sett han nesten hver dag. Det er klart at det har blitt mer enn et trener/utøver-forhold gjennom årene, og jeg er veldig takknemlig for alt han har gjort for meg. Jeg må også takke Thomas Hjers og Ivar Flaten som har fulgt meg godt opp de siste årene, forteller Wigdel.

LES OGSÅ: – Hvorfor får ikke norske elever svømme tidligere?

– Kan bli blant verdens beste svømmere

Trener Morten Eklund sier at det er vemodig at han ikke lenger skal trene og se Wigdel hver dag, men sier at det også er en del av en treners liv og skjebne.

– Det at utøvere kommer og at utøvere forlater deg er en del av det å være trener. Du er alltid forberedt på at den dagen på ett eller annet tidspunkt kommer, men jeg og er bare fornøyd med at vi i Stavanger gjennom vårt system har klart å utvikle en utøver som er så god at han er klar for en sånn utfordring, sier Eklund.

– Samtidig bor han to gater ved siden av meg, så jeg kommer til å se han når han kommer hjem til jul og sommerferie, legger han til.

Eklund, som både er landslagstrener og trener i Stavanger svømmeklubb, er ikke i tvil om at USA-oppholdet er riktig steg for Wigdel.

– Han har helt klart de forutsetningene som skal til for å bli blant de beste svømmerne i verden. Det er hardt, krevende og tøft arbeid. Her hjemme har han hatt en god oppfølging, og vært alene på det nivået han er på. I USA er det et hardt og tøft miljø, der han blir en av mange. Det er litt jungelens lov, den sterkeste overlever, men han får helt klart bedret forutsetningene sine med den kombinasjonen med skole og trening de kan tilby han, sier Eklund.

Han har troen på sin elev.

– Det er veldig mange som har lyst på de medaljene, så det er et veldig trangt nåløye. Punkt én må bli å kvalifisere seg til OL, bare det er vanskelig. Men da er du allerede på semifinalenivå, og fra der og opp er det mange innenfor ett sekund. Da kan hva som helst skje, forteller Eklund.

Mer fra Dagsavisen