Beboere og andre demonstrerte lørdag mot nedleggelsen av Stavanger mottak. Foto: Arne Birkemo

– Ingen skam å snu, UDI

UDI legger ned Hero-mottak i Stavanger. Beboerne fortviler. Lørdag demonstrerte de på torget i Stavanger.

I fjor varslet UDI om nedleggelse av 11.730 asylmottaksplasser. De fleste av disse er allerede nedlagt, men noen har kontrakter ut februar eller mars. 

I januar ble det bestemt at Stavanger mottak legges ned. Grunnen er færre asylsøkere og lite behov.

Lørdag klokken 12 demonstrerte beboere og andre personer som er mot nedleggelsen på torget i Stavanger.

– Det er ingen skam å snu, UDI, sa James Gabriel Lado, representant for beboerrådet på Hero-mottaket i Stavanger sentrum.

Overfor RA forteller han om den håpløse situasjonen beboerne nå står overfor.

17 år på mottaket

– Jeg vet ikke hvor vi skal. Kanskje blir det Nord-Norge, Oslo eller Bergen-området. Det er veldig vanskelig for oss. Beboerne har tilknytning her i Stavanger. Barn går i barnehage. Dette er mennesker som har flyttet flere ganger. Barn har måttet bytte skole fem ganger. Vi vil gjerne bli, sier Lado.

Lado er fra Sudan og har bodd 7,5 år på mottaket.

– Det er lenge nok det, men det er en kvinne som har bodd der i 17 år. 17 år! Det er fortvilende. Ikke kan du jobbe eller har et vanlig liv, forteller Lado.

– Norge er et demokrati, men jeg ser ingenting av de verdiene i asylpolitikken, legger han til. 

184 beboere

Det ble holdt flere appeller på torget.

En av dem var Venstres Per A. Thorbjørnsen.

– Det er 184 beboere på mottaket i dag. 48 av dem er barn. 64 personer har fått positivt vedtak og av disse har 45 fått tildelt kommune. Nedleggelsen er verst for dem som fortsatt venter og som igjen på flytte på seg, sier Thorbjørnsen.

Stavanger mottakssenter har eksistert siden 2008.

– Det har fungert kjempebra. Vi, Stavanger, skal være integreringsby nummer én, i stedet blir mottaket nedlagt, avslutter Thorbjørnsen.

– Absurd

Dag Mossige (Ap) er enig.

– Det er absurd at Norges fjerde største by ikke skal ha et mottakssenter. Stavanger er gode på integrering, spesielt gode er vi på å integrere mindreårige, sier Mossige.

SVs Eirik Faret Sakariassen holdt også appell.

– Flytter ikke unger fra trygge omgivelser

– Man flytter ikke unger fra trygge omgivelser! I sommer fikk jeg jobbe en uke på Forus Transittmottak. Der møtte jeg mange av dem som har flyktet fra krig, terror og lidelse til en trygg og fri del av verden. Da jeg sto med tre måneder gamle Mirel i armene, som ble født i Stavanger mens foreldrene bodde på transittmottaket, håpte jeg hun ville få en trygg framtid – kanskje aller helst her i Stavanger. Det er trist at vi nok en gang må demonstrere mot at UDI skal legge ned mottaksplassene i Stavanger, sier Faret Sakariassen.

– Stavanger har som mål å være en raus og inkluderende by, og vi tar mer enn gjerne imot mennesker på flukt. Stavanger skal være en åpen havn for dem som trenger beskyttelse, sier SV-politikeren.