Nyheter

– Ingen skal sitte alene og vente

For fylkesleder Jorunn Eia er det ikke bare penger som er viktig under årets TV-aksjon. Vel så viktig er det å ha full bøssebærer-dekning, slik at alle som vil får et bank på døren søndag kveld.

– Det viktigste for meg er at ingen skal sitte alene og vente. At folk ikke skal sitte der med hundrelappen, og så kommer det ingen og banker på døren. Det tror jeg mange kan kjenne litt på, sier Jorunn Eia, fylkesleder for årets TV-aksjon.

– Mange har spurt meg om hvor lenge bøssen skal eksistere, i og med at det nå finnes andre måter å gi på. Men det handler ikke bare om selve bøssen, men også den forventningen om at noen skal ringe på døren din. Mange er ensomme i dette landet, men under TV-aksjonen vet du at det kommer til å komme noen. Og det møtet, mellom folk og bøssebærerne, er en viktig del av dette, og det er like viktig som den mynten eller lappen som blir lagt i bøssa. Derfor har vi ikke et mål om hvor mye penger vi skal samle inn, men om å ha full bøssebærer-dekning, sier Eia til RA.

258 millioner kroner

På søndag er det duket for den 45. utgaven av TV-aksjonen. I Stavanger trengs det 1200 bøssebærere, mens det i hele fylket totalt trengs 6000. Ifølge Eia trengs det fortsatt flere bøssebærere, blant annet i bydelene Hillevåg, Hinna og Storhaug.

– Det er ulike årsaker til at folk ikke kan bidra, men vi håper de som har mulighet melder seg. Det pleier alltid å løse seg til slutt, men dersom vi ikke får nok bøssebærere har vi et reservekorps fra Soroptimistene som er klare til å steppe inn, sier Eia til RA.

For å bli bøssebærer registrerer man seg på blimed.no, og det er ingen begrensninger på hvor i landet du kan gå. Du trenger verken gå i din egen by, bydel eller fylke, og bor du i Oslo, men er på søndagsbesøk i Stavanger, så kan du gå der, forklarer Eia.

I fjor gikk pengene til Kirken bymisjon. Totalt ble det samlet inn 258 millioner kroner, og Rogaland var det fylket i landet som ga mest penger.

I år går pengene til organisasjonen Care Norge, hvor målet er å samle inn penger for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi 400.000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

Dette innebærer blant annet at kvinner oppfordres til å bli en del av en spare- og lånegruppe, slik at de kan skape sin egen arbeidsplass og inntekt.

– Det som gjelder kvinners mulighet til å tjene egne penger kan få utrolig store ringvirkninger. Når kvinner tjener penger tenker de på sine barn, sine eldre og storfamilien rundt seg, mens de setter seg selv sist. Dessverre er det sånn at menn tenker litt annerledes i en del land, og de tenker kanskje mer på seg selv enn de rundt. Derfor er målet å nå 400.000 kvinner, som igjen vil gi ringvirkninger for rundt halvannen million mennesker, sier Eia.

En, to eller tre

Fylkesleder Eia mener dugnadskulturen går i arv i Norge, og at landet ville stoppet opp uten frivilligheten.

– Jeg opplever ofte at dugnadsånden går i arv, og at mange av dem som går med bøsser både har foreldre og besteforeldre som har gått tidligere, sier Eia.

– Synes du nordmenn er rause? 

– I forbindelse med TV-aksjonen synes jeg nordmenn er kjemperause – og spesielt i Rogaland. Det ligger nok litt i den norske sjelen å være frivillig, nettopp fordi vi har gjort det i flere generasjoner.

Hun tror aldri vi kommer til å bli kvitt all fattigdom og elendighet, men hun mener like fullt at alle monner drar.

– Man kan ikke hjelpe alle. Men man kan hjelpe en, to eller tre. Og for de menneskene som får en bedre framtid som et resultat av det er det helt fantastisk.

Mer fra Dagsavisen