Konsernsjefen i DNB, Rune Bjerke, besøkte Stavanger i går i anledning arrangementet Rogaland på børs. Han sier til RA at han ikke er bekymret for norsk økonomi framover, til tross for at ting går litt roligere enn før.

- Ingen pengekrise i vente

DNB-sjef Rune Bjerke mener det ikke er noen grunn til bekymring for norsk økonomi.

IKM-gründer Ståle Kyllingstad er én av dem som har vært ute den seneste tiden, og uttrykt bekymring for at mange store kontrakter går til Asia framfor til norske verft. Som et resultat av dette, har norske oljeservicebedrifter begynt å permittere folk.

DNB-konsernsjef Rune Bjerke mener dog det ikke er noen grunn til å frykte for den norske økonomien.

- Det er viktig at vi kan føre en åpen dialog om endringene vi ser, men det er ikke slik at Norge går mot noen økonomisk krise. Nå skjer det visse utviklingstrekk som gjør at enkeltbransjer sliter, sier Bjerke til RA.

Sjefen i Norges største finanskonsern gjestet i går Stavanger, i anledning arrangementet Rogaland på børs.

- Ikke farlig å bruke penger

Ting går litt saktere nå enn før, men det er ikke farlig.

- En liten økning i arbeidsledigheten vil vi kanskje se, men utviklingen i landet holder en komfortabel fart sammenlignet med resten av verden, sier Bjerke.

Han mener det ikke er noe poeng for nordmenn å spare seg til fant. - Vi kjøper julegaver for 10 milliarder kroner, og det er ikke så farlig om det blir 12 milliarder. Vi har en sunn sparekultur i Norge, men vi skal ikke være redde for å investere og bruke penger. Særlig ikke små og mellomstore bedrifter som har tro på framtiden, understreker han.

Overføre kunnskap er viktig

Når det gjelder bolig, har ikke Bjerke tro på noe priskrakk.

- Det er liten sannsynlighet for stort fall i boligprisene. Hvis du trenger et sted å bo, så bør du kjøpe. Men hvis du kjøper bolig for å spekulere, så bør du tenke deg om, mener han. Utviklingen i verden går så raskt, at næringsdrivende hele tiden må tenke nytt for å klare å henge med.

- I 1993 hadde du 85 prosent sjanse for å være markedsleder fem år fram i tid, mens i dag har du bare 15 prosent sjanse, forteller Bjerke.

Norge er oljeavhengig uansett om vi liker det eller ei, mener konsernsjefen. Her gjelder det å tenke andre muligheter. - Overføring av teknologi og kunnskap fra petroleumsindustrien er alfa og omega, slår Bjerke fast.