Stavanger

Ingen oljekrise, sa de i 2014 – dette sier de nå

12. september 2014 uttalte to oljepolitikere og to næringslivstopper seg til RA om oljenedturen som begynte få måneder i forveien. «Ingen oljekrise», var fellesnevneren. Hva tenker de om det i dag?

Bilde 1 av 4

Følg RA på Facebook og Twitter!

September 2014: I starten av måneden kom meldingen om at Aibel måtte si opp 250 personer. Like etter reduserte Bilfinger antall ansatte fra 1800 til 1200. Subsea 7 meldte om nedbemanning av mellom 100 og 150 ansatte.

Det ble verre. For oljebransjen, og resten av regionen.

LES OGSÅ: Med «Wake up call» til oljebransjen

Fire oljeeksperter uttalte seg i RA om situasjonen i oljebransjen på daværende tidspunkt: Eirin Sund (Ap), som var medlem av Stortingets energi- og miljøkomiteen perioden før, Tina Bru (H), nåværende nestleder i samme komité, administrerende direktør Harald Minge i Næringsforeningen, samt tidligere regiondirektør i NHO-Rogaland, Hallvard Ween.

Dette sa Ween

I 2014 sa Ween at han hadde «forståelse for at det er tungt for dem som nå mister jobben, men jeg tror at bransjen vil komme styrket ut av den perioden vi nå er inne i».

«Næringen har et perspektiv på 30, 40 og 50 år, og da klarer jeg ikke å bli med i klagekoret. Vi skal bruke denne perioden godt for å bedre effektiviteten og sørge for en mer kostnadseffektiv drift. Vi er inne i en periode det vil komme mye godt ut av, da bransjen er på alerten», sa Ween.

– Det jeg sa var åpenbart veldig klokt, sier den nå pensjonerte Ween humoristisk.

– Selv om det bare er to år siden, virker det lenge siden. Mye har skjedd. Jeg husker mediene skrev at 20.000 jobber kunne ryke. Det viste seg å være et beskjedent anslag. Vi er «der» ennå. Forskjellen er at det tok lengre tid enn jeg og nok andre så for seg, sier Ween.

I dag er han bekymret for leverandørene og rekrutteringen. Han mener likevel at nedgangsperioden har vært sunn.

– Men det er forferdelig synd for enkeltpersonene som står uten jobb, understreker han.

– Det kan ikke «skrives med gaffel», som det ble gjort før. Det var mye «løgnasgreier» før. Dyre dresser, om å gjøre å spise dyrest mulig. Folk spradet rundt med millionlønninger. Dokumentasjonskravene tok knekken på bransjen. En hærskare, som tok 2850 kroner timen, satt og skreiv dokumentasjoner – på en måte kun sivilingeniører kunne forstå. Klar slik drev opp kostnadene på en helt vanvittig måte, sier Ween.

– Det er ikke slik vi er i denne regionen. Vi er nøkterne, arbeidsomme og bruker ikke penger vi ikke har. Det glemte vi da «oljå» gikk på det beste. Vi hadde booming i hermetikken, og booming med oljeindustrien. Regionen er vant med at det går opp og ned. Det må vi leve med, sier Ween.

Dette sa Sund

«Dette er ikke starten på en langvarig krise, men et utslag av en selvregulerende mekanisme i en bransje som nå tar nødvendige grep og kutter i kostnadene. Derfor er det utrolig viktig at regjeringen nå feier enhver tvil av banen om at dette ikke er en industri på vei inn i solnedgangen, men at det er en industri for framtiden i tråd med petroleumsmeldingen».

«Den usikkerheten vi nå ser i oljebransjen er bransjen også med på å skape selv. Det er viktig at de ikke forsterker den negative trenden ved å krisemaksimere situasjonen selv. Vi som politikere må være med på å gi bransjen gode rammebetingelser og forutsigbarhet, men det nytter ikke hvis bransjen ikke hjelper til med å se på sine egne kostnader», sa Sund.

Følgende tenker hun nå:

– Dette slo hardere inn på oss enn kanskje noen hadde trodd. Men jeg står for det jeg sa. At bransjen måtte ta grep. Det har de gjort, men kanskje litt seint.

– Regjeringen har vært alt for seint ute med tiltak, spesielt på det som gjelder sysselsetting. Politisk kunne de laget langt bedre rammebetingelser tidligere enn de har gjort, sier Sund.

– Vi styrer ikke oljeprisen, men vi politikere må gjøre de grepene vi kan for å hindre at folk havner i ledighetskøen.

LES OGSÅ: – ONS er en attraktiv arena for spioner

Sund er også bekymret for den neste generasjon oljearbeidere.

– Vi ser at unge velger å ikke utdanne seg innen petroleum. Når pilen peker oppover, risikerer vi å stå uten folk. Det må både bransjen og myndighetene være klar over, avslutter Sund.

Dette sa Minge

Næringsforenings-direktøren mente regionen hadde god kontroll, og brukte frasen «Keep calm and carry on».

«Vi som har vært med på denne reisen en stund vet at oljebransjen er konjunkturutsatt, og derfor roper vi ikke krise hver gang vi opplever en svingning som nå. En god del av det vi ser nå er nødvendige tilpasninger som enhver bedrift ville vært nødt til å gjøre uansett, så det å rope krise blir helt feil. Alle vet at det kommer et trendskifte i framtiden, men der er vi ikke ennå», sa Minge høsten 2014.

– Jeg synes det var en rett situasjonsbeskrivelse, sier han nå.

Minge ville verken sagt eller gjort noe annerledes.

– På det tidspunktet så vi starten på en vanskelig periode for næringslivet, og det er som vi vet ikke første gangen det skjer. I løpet av de siste to årene har vi vært gjennom mange faser. Situasjonen ble etter hvert verre og dermed ble jo også retorikken noe endret. Men det er imponerende å se hvordan bedriftene har taklet omstillingen, tilpasset seg en ny hverdag og styrket sin egen konkurransekraft. De har vært nødt til å navigere etter seg selv og egne erfaringer fordi de ulike analytikerne stort sett tar feil. Nå er utsiktene bedre, så snart blir sannsynligvis utfordringen å takle veksten. Har vi kvittet oss med for mye kompetanse? Har vi nedbemannet for mye og har vi tatt inn for få lærlinger?

Minge påpeker at næringen allerede var godt i gang med å takle de galopperende kostnadene, men så sank oljeprisen dramatisk.

– Vi fikk et vedvarende problem som krevde omfattende endringer.

Minge er blant dem som har vært forsiktig med å bruke krisebegrepet.

– I ettertid ser vi at det var rett, selv om begrepet passer til en del spesielt utsatte bedrifter og for dem som har mistet jobben. Men få mener at norsk økonomi befinner seg i en krise.

Minge forteller at Næringsforeningen har satt i gang en rekke aktiviteter for å mobilisere medlemsbedriftene, og framhever «Nye muligheter», hvor man ser på hvordan offshoreteknologien og -kompetansen kan brukes på andre områder.

Minge tror de aller beste årene er forbi, og at vi får en varig endring i oljebransjen:

– Samtidig har den blitt mer robust og konkurransedyktig på grunn av kostnadskutt, effektivisering og standardisering.

Dette sa Bru

«Jeg tror vi skal være forsiktig med å krisemaksimere det som nå skjer i oljebransjen. Denne type bransjer har en tendens til å svinge voldsomt opp for å bremse litt opp, for så å få en voldsom oppgang igjen. Oljebransjen har alltid vært syklisk, og dette er ikke slutten på eventyret for Stavanger», sa stortingsrepresentanten.

Hun framholdt at hun synes det er veldig synd og utrolig kjedelig at folk mister jobbene.

«Samtidig er dette bra for bedriftene. Tidligere har inntektene vært så store at utgiftene aldri har vært noe problem, men det at både olje- og leverandørselskaper nå må ta et kritisk blikk på kostnadsnivå- et, tror jeg kan være med på å opprettholde konkurransen på det internasjonale markedet», sa Bru.

LES OGSÅ: Sevland: – ONS er viktigere enn noen gang

– Jevnt over ville jeg sagt det samme i dag. Det var en grei analyse på daværende tidspunkt. Sykluser er vanlig, men at dalen skulle være så dyp, og tøff å komme ut av, hadde nok de færreste trodd, sier Bru.

Likevel var det nødvendig, mener hun.

– Bransjen sa selv at de ikke var bærekraftige på 100 dollar fatet. Så store var kostnadene.

Bru svarer også på kritikken fra Sund, som mener regjeringen har gjort for lite.

– Ap er bare uenige med oss, men har ikke løsningen selv. Faktisk har Ap vært enige i stort sett alt av tiltak regjeringen har gjort. Eneste forskjellen er at de har lagt noen millioner ekstra på toppen. Det er enkelt når man er opposisjonsparti. Regjeringen har brukt fem milliarder på krisepakker. Vi bruker penger på ting som får folk ut av ledighet, bygging av infrastruktur og fortgang på prosjekter, sier Bru.

LES OGSÅ: Hiphop-hat trick på Torget avslutter ONS

Mer fra Dagsavisen