Yngstemann Jakob Ingebrigtsen ble ikke nominert til pris på Idrettsgallaen på Hamar på nyåret. Her fra årets NM i friidrett på Ravnanger Idrettspark på Askøy. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

Ingen nominasjon på yngstemann Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen vant U20-EM i terrengløp som 16-åring, men er ikke nominert til pris på Idrettsgallaen. Storebror Filip derimot er nominert i kategorien for årets gjennombrudd, årets mannlige utøver og årets navn, mens pappa Gjert er nominert til årets trener.

Følg RA Sporten på Facebook!

Familien Ingebrigtsen har hatt et særdeles travelt år. Filip har vunnet EM-gull på 1500 meter, der Henrik tok bronse, og duoen deltok begge to i OL. Samtidig har Jakob Ingebrigtsen blant annet vunnet U20-EM i terrengløp til tross for at han bare er 16 år gammel. Men det er bare Filip som har blitt nominert til pris på Idrettsgallaen, sammen med far Gjert Ingebrigtsen som kan bli årets trener.

Tenniskometen Casper Ruud og Kristoffer Halvorsen, som vant U23-VM i sykling, er heller ikke nominert til prisen.

Emil Iversen (langrenn), Karsten Warholm (friidrett), Marcus Kleveland (snøbrett), Silje Waade (håndball) og Marte Olsbu (skiskyting) er de øvrige kandidatene.

– Jeg mener han er Norges desidert beste idrettsutøver under 20 år. Det han har prestert er jo fullstendig vilt, sier Johan Kaggestad til NTB om utelatelsen av Ingebrigtsen.

Juryleder ønsker ikke å kommentere

Sykkeleksperten mener også det må være en forbigåelse at Halvorsen ikke er nominert. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen reagerer også.

– Vi er ikke forundret. Først og fremst er det en galla for vinteridretten. Det har det alltid vært. Det eneste unntaket var vel da (Thor) Hushovd ble verdensmester. Ellers har den NRK-dominerte juryen kun sansen for egne idretter og det de promoterer, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NTB.

Juryleder Tore Øvrebø ønsker ikke å kommentere enkeltnominasjoner overfor NTB.

– Alle som har vært meldt inn av forbundet og de vi selv har fanget opp, har vært inne til vurdering. Vi anerkjenner at det er mange flotte prestasjoner som ikke blir nominert, men vi har et begrenset antall plasser, og da vil noen kandidater falle utenfor, sier Øvrebø til NTB.

Brun/Strandli nominert til årets lag

Hvilke kriterier er kandidatene til årets gjennombrudd valgt etter?

– At det skal være en fremragende prestasjon, at vedkommende ikke har vært nominert i kategorien før og at det er en nykommer på den internasjonale arenaen, sier han.

Prisen for årets navn står mellom tolv utøvere. På nominasjonslisten finner vi blant andre VM-mester Magnus Carlsen (sjakk), Cecilia Brækhus (boksing), Stig-André Berge (bryting), Ada Stolsmo Hegerberg (fotball), Henrik Kristoffersen (alpint), Mats Zuccarello (ishockey) og håndballjentene.

I kategorien årets lag finner vi blant andre OL-dobbeltscullerne Are Strandli/Kristoffer Brun og Kjetil Borch/Olaf Tufte. VM-lagene i skiflyging, orientering og skiskyting (menn og kvinner) er også representert. Det samme er håndballjentene som vant EM-gull.

Årets trener står mellom Morten Eklund (svømming), Johan Flodin (roing), Thorir Hergeirsson (håndball), Gjert Ingebrigtsen (friidrett), Christian Mitter (alpint) og Alexander Stöckl (hopp).

– Gode kandidater

Juryen består av Karen Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Lise Klaveness, Kjetil André Aamodt, Jan-Erik Aalbu og juryleder og toppidrettssjef, Tore Øvrebø.

– Generelt er det veldig spennende diskusjoner. Det er en vanskelig øvelse å sammenligne prestasjoner i ulike idretter. Våre nominasjoner er ingen fasit for hvordan prestasjonene står sammenlignet med hverandre. Det er hvordan juryen ser det. En stemmegivning avgjør hvem som blir nominert. Det vil alltid være nyanser og meningsforskjeller, sier Øvrebø til NTB.

Idrettsgallaen arrangeres på Hamar 7. januar 2017. (©NTB)