Ingen NM-finale for Sola

Tertnes–Sola 31–27. Sola startet begge omgangene litt for svakt til å gi Tertnes en reell kamp om en plass i NM-finalen i Spektrum. Etterpå var trener Knut Ove Joa ekstremt skuffet. Han mener laget faktisk kastet bort en meget god sjanse til å detonere bomben.

Selv om Sola var nære, og isolert sett gjorde en OK kamp, var treneren langt nede.

Jeg er ikke fornøyd. Ikke i nærheten. Jeg ville til Spektrum. Det ville spillerne også. Vi manglet marginene. Tertnes er bedre på papiret, men sjansen var der i dag. Derfor er jeg fryktelig irritert over at vi ikke grep den akkurat i kveld, sier Joa til RA.

Tertnes lyktes med offensivt forsvar

Laget kom bakpå direkte i den første omgangen og fikk ikke forsvarsspillet til å sitte. Det utnyttet Tertnes som raskt opparbeidet seg en luke på fire-fem scoringer.

Samtidig lyktes bergenserne godt med å spille 4-2 i forsvar for å ta ut Tonje Nøstvolds skudd fra distanse.

Likevel hevet Sola seg utover i omgangen. Laget fikk orden på forsvarsspillet og hentet sakte inn mye av ledelsen.

Til pause sto det 15-13 til Tertnes, men det kunne like gjerne stått 15-14. Sola scoret omtrent samtidig som signalet for pause gikk, men etter en diskusjon mellom dommer-duoen og sekretariatet ble man enige om at målet var underkjent.

Sola startet litt passivt i den andre omgangen også. Det utnyttet Tertnes og fikk på ny opparbeidet seg en luke.

Nok en gang tok Sola seg selv i nakken og fikk kortet ned på ledelsen før den ble alt for stor. Faktisk var laget oppe på et ettmåls underlege en liten periode.

Mot midten av omgangen dro Tertnes likevel sakte men sikker fra Knut Ove Joas mannskap.

Treneren erkjenner at starten på omgangene ble for svake.

Det lå litt der. Så manglet vi det lille ekstra for å ta det. Vi var nære i perioder av kampen. Men vi kom aldri nære nok til å presse så mye at vi gikk  forbi. Men vi var med lenge og spillerne hadde lyst. Dette er surt, sier han.

Ble straffet for tomt mål

Sola valgte ofte å ta ut keeper i angrep og ble ved flere anledninger straffet med direkte skudd i det åpne målet i en periode i den andre omgangen. Trener Joa vil likevel ikke være med på at de gamblet for mye.

De kom mot oss i et 3-3-forsvar i den perioden. Tanken var å sette inn en ekstra utespiller for å tvinge forsvaret deres dypere. Det skjedde. Men vi kom ikke til opplagte sjanser i spill sju mot seks. Så fikk de også noen raske scoringer i tomt mål. Det ble bare til dels vellykket.

Selv om laget aldri ble totalt utspilt i Haukelandshallen satt en hele tiden med følelsen av at hjemmelaget hadde relativt god kontroll på sin egen skjebne.

Joa peker også på to andre vesentlige faktorer for at det ble slik.

Jeg syns ikke vi var gode nok på kantene. De scoret henholdsvis seks og sju mål der. Så synes jeg ikke at målvaktene våre reddet nok.

Best hos Sola var bakspiller Elisa Christensen som tok skuddansvar når Tonje Nøstvold i store perioder ble tatt ut av kampen. Christensen scoret ni ganger.

Strekspiller Oda Aasheim viste også godt igjen - både i forsvar og angrep.

Historiske uansett

Dermed ble det ingen cupfinale i Oslo Spektrum på Sola-damene. Uansett er var en plass i semifinalen historisk. Klubben har aldri kommet så langt i NM tidligere.

Nå kan Sola konsentrere seg fullt og helt om å overleve i eliteserien. Laget har fått en vanskelig start på sesongen og savnet av storscorer Malin Holta har vært merkbart.

Nå er det VM-pause i seriespillet i lang tid framover. Dermed får Knut Ove Joa tid til å skru sammen sitt unge lag på en enda bedre måte i forsøket på å overleve.

Håndball, NM semifinale kvinner
Tertnes-Sola 31-27 (15-13)
Haukelandshallen
Mål Sola: Oda Aasheim 4, Tonje Nøstvold 5 (1), Elisa Christensen 9, Anna Bjørke Kallestad 4, Vilde Nord 2, Silje Stangeland 3
Toppscorer Tertnes: M. Bergset 7
Utvisninger: Tertnes 2x2 min. Sola 5x2 min.