Nyheter

Ingen merkbar økning av syke hunder i Stavanger

Veterinær og klinikkinnehaver av Hinna Dyreklinikk, Kaja Stokstad, mener hundesykdommen som herjer i Oslo har blitt blåst unødvendig mye opp.

– Det har kommet ut i pressen at denne hundesykdommen er helt ny for oss veterinærer, og det er den ikke. Det er heller ikke nytt at det oppstår tilfeller med dødelig utfall, sier Kaja Stokstad til RA.

Hun forteller at sykdommen, som de siste ukene har tatt livet av 26 hunder, består av blodig oppkast og diaré. Disse symptomene kalles hemoragisk enteritt og hemoragisk gastroenteritt.

– Blodig oppkast og diaré ser vi et par tilfeller av på hver eneste klinikk i Norge, hvert år, og som regel skjer det om høsten, sier hun.

LES OGSÅ: Ap krever svar om hundesykdom fra Olaug Bollestad

Normal pågang

Stokstad forteller at det den siste tiden har kommet en opphopning av tilfellet på østlandet, og at det nå er viktig at det kartlegges om det er det samme som man ser på klinikkene hver høst.

– Til tross for at dette er en helt vanlig diagnose, er det ikke alltid vi klarer å finne årsaken til at hundene blir syke. Det kan være multifaktorielt med sykdommer som ligger latent fra før, sier hun.

Hun forteller at pågangen ved Hinna Dyreklinikk har vært som normalt denne sensommeren og høsten.

– Her er det ingenting utover normalen, og vi er ikke redde eller bekymret for dette. Jeg hadde vært mer bekymret dersom det hadde vist seg at det var en smittsom sykdom som pågikk, sier hun.

Veterinæren råder hundeeiere til å følge Mattilsynets og Veterinærintituttets råd.

– Nå må fagfolkene finne ut hvorfor det har blitt en oppblomstring på Østlandet, og hvorfor tarmen til hundene blør, sier hun.

LES OGSÅ: Disse politikerne skal styre Stavanger og Sandnes

Komplekst

Mattilsynet og Veterinærinstituttet råder hundeeiere til å blant annet begrense nærkontakten mellom hunder og holde hundene i bånd, ettersom sykdomstilfellene enda ikke er kjent.

Kommunikasjonsdirektør i Veterinærinstituttet, Asle Haukaas, forteller at det er en kompleks situasjon de nå forsøker å finne en løsning på.

– Vi kan ikke si om dette er et utbrudd, eller om det er flere enkelttilfeller. Vi har enn så lenge ikke funnet årsaken til disse tilfellene, og det finnes heller ingen statistikk over tidligere tilfeller. Det gjør det hele komplekst, sier han til RA.

Han har likevel stor tro på at de skal klare å komme fram til gode svar.

LES OGSÅ: Alle dyr trenger å være ute

Tar det alvorlig

På Hinna Dyreklinikk tas det forholdsregler.

– Vi har våre rutiner, og vi rapporterer dersom det kommer inn hunder med symptomer. Inntil vi vet helt sikkert at det ikke er smittsomt, gjør vi det vi kan og setter et ekstra lokk på situasjonen, forteller Stokstad.

For et år siden gjaldt kun vanlige desinfeksjonsrutiner på Hinna, samtidig som de valgte å holde hundene for seg selv.

– De siste ukene har vi valgt å skjerpe disse rutinene, sier hun.

Selv mener Stokstad at det har oppstått en del unødvendig hysteri blant innbyggerne i Norge.

– Det er en alvorlig tilstand at tarmen blør, men nå håper jeg at det kan spres riktig kunnskap om sykdommen, sier hun.

– Noen er så bekymret at de ikke sover om natten, og det er det ingen grunn til, legger hun til.

Stokstad mener at hundeeierne har et eget ansvar i denne situasjonen også.

– Man skal gjøre det man selv føler er best for sitt kjæledyr, men det skal ikke gå utover dyrevelferden. Man skal for eksempel ikke ha dokasse innendørs, men lufte hunden ute. I tillegg skal man være litt forsiktig med å la hundene grafse i jorden og drikke av møkkete sølepytter. Jeg oppfordrer også hundeeierne til å gi hundene den maten og drikken de normalt gir, og oppsøker råd ved behov, sier hun.

Nå håper Stokstad at veterinærinstituttet finner ut av situasjonen.

– Jeg har stor tillit til våre fagmiljøer, som består av grundige og flinke folk, så jeg tror de finner årsaken, sier hun.

Mer fra Dagsavisen