Jakob Ingebrigtsen (16). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Ingen må tro at det blir lett

16-åringen fra Sandnes er medaljefavoritt når U20-EM i Toscana starter torsdag. Tre øvelser kan gi tre gullmedaljer for stortalentet.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Målet er alltid å gjøre det best mulig, også i dette mesterskapet, sier han til RA, dagen før øvelsene starter.

Det unike løpertalentet skal delta på tre øvelser på fire dager. 1500 meter, 3000 meter hinder og 5000 meter. Han starter med den korteste distansen i førsøksheat allerede på mesterskapets første dag.

– Jeg har trent godt den siste tiden og formen kjennes til å være god. Derfor er jeg også optimist, sier han.

LES OGSÅ: Satte europeisk juniorrekord på 3000 meter hinder

Målet er gull

Når mesterskapet løpes i gang i italienske Grosetto er det meldt i overkant av 30 grader. Det er noe annet en lokal sommertemperatur på Sandnes.

– Vi har vært her i halvannen uke allerede, så det med varmen skal vi ha god kontroll på, mener jeg.

Varmen vil trolig kjennes best når det skal løpes 5000 meter. Det er en distanse 16-åringen bare har løpt to ganger tidligere.

– Nivået er godt og jeg møter de beste ungdommene i Europa. Målet er gull, men det gir seg ikke selv. Det er gode løpere på start i de øvelsene jeg stiller på.

LES OGSÅ: Ingebrigtsen sprengte ny grense

Best av samtlige på 1500

Av de tre distansene stiller Ingebrigtsen med best tid av samtlige på 1500 meter. 3.39.92 er nesten sekundet bedre enn spanske Adrian Ben.

Under mesterskapet løper man mot utøvere som er både to og tre år eldre. Ikke mange har bedre tider å skilte med. Tidligere i år løp han 3000 meter hinder på 8.26.81. Ingen av konkurrentene hans i mesterskapet er i nærheten av det. Det samme er tilfellet på 5000 meter. Bare unge Ingebrigtsen har løpt under 14 minutter av dem som løper finalen.

– Ingen må tro at dette blir lett av den grunn. Alt skal klaffe når man står på startstreken. Jeg skal gjøre mitt aller beste, og hvis det holder til tre medaljer så er det bra. Holder det til gullmedaljer er jeg kjempefornøyd.

LES OGSÅ: Her er Jakobs krav til seg selv

Ikke for tøft program

Tre distanser på fire dager er ikke for mye, mener trener og pappa, Gjert Ingebrigtsen.

– Dette er en flott mulighet å komme seg videre på, til neste nivå. Jakob er ung, men skal bli senior han også. Da er det like greit å hoppe i det, for dette blir vanlig når han i framtiden skal løpe seniormesterskap, sier han til RA.

Pappa Gjert mener sønnens program i EM gir gode muligheter.

– Den tøffeste tror jeg blir konkurransen på 1500 meter. Blir det et lureløp hvor man avgjør på de siste 400, da kan det bli tøft. Men, dette blir uansett meget god erfaring å ta med seg. Jakob vil i framtiden være en av få friidrettsutøvere  i verden som vil vinne løp på ulike distanser. Jeg er optmist før mesterskapet, sier han.

LES OGSÅ: Pappa Ingebrigtsen åpner VM-døren for Jakob