Vikings Ross Jenkins fortviler like etter 2–1-målet i eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Viking på Haugesund stadion. FOTO: JAN KÅRE NÆSS, NTB SCANPIX

«Ikke sitt ansvar bevisst»

KOMMENTAR: Etter tapet mot FKH er det meste av håp ute. Nedrykket som kommer må klubbens eierne ta den største delen av ansvaret for.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er selvsagt ikke sånn at Ole Rugland, og de andre store eierne, kan spille kampene. Ei heller legge opp taktikken. Penger har de også brukt på Viking opp gjennom årene – selv om kranen stadig er stengt mer igjen.

Men det er slik at en fotballklubb sjeldent er bedre eller dårligere enn sitt eierskap.

Viking har vært en klubb i kaos lenge nå. Milliongjeld har tynget. Gjeld bygget opp etter år med overforbruk.

LES OGSÅ: Burchnall - Dette var et dødsstøt

Hvordan det ble slik har mange grunner. Men det er til syvende og sist eiernes ansvar å styre pengebruken. For det er eierne – gjennom sine styrer – som godkjenner ansettelser. De må også godkjenne kjøpene, de sportslige strategiene og beslutningene.

I Viking har det vært mange feil beslutninger over tid. Resultatet blir nå nedrykk som kunne vært unngått dersom alarmen hadde gått.

Det sportslige kaoset i Viking har kommet i kjølvannet av kaoset på styrerom og generalforsamlinger. Maktkamper, uenighet og intriger har til syvende og sist – og naturlig nok – gått ut over kjerneproduktet.

Viking er, uten et salg av stadion til kommunen, nå i praksis konkurs. Gjelden er på over 70 millioner, kuttene enorme og krisen total med nedrykk.Kunne det vært unngått? Selvsagt!

LES OGSÅ: Slik var FKH-Viking

Eierne til Viking virker dessverre ikke å ha tatt innover seg at de forvalter det som kanskje er den største følelsesmessige kapitalen i området.

For selv om tilskuertallene har sviktet bryr folk seg om Viking. De som sier noe annet snakker sprøyt og vås. Det er bare å legge merke til hva som diskuteres  på sosiale medier og på arbeidsplassene. Krisen i Viking er noe alle mener noe om.

Å si at eierne til Viking ikke er sitt ansvar bevisst er en sterk påstand. De har spyttet godt med penger inn i Viking gjennom emisjonene. Samtidig har summene stadig blitt lavere.

Til en viss grad kan man skjønne at aksjonærene ikke vil kaste penger i et sluk. På samme tid er klubbgjelden kollektivt sett lommerusk for flere av de involverte. Om de ønsket kunne de satt klubben opp for ny satsing på flekken. Ikke nye oppsigelser. 

Viking er ikke underholdningsindustri eller business. Det er tunge følelser, lidenskap og byidentitet for veldig, veldig mange mennesker.

LES OGSÅ: Viking 5,5 millioner i minus første halvår

At eierne er glade i Viking og ønsker klubbens beste, er jeg ikke i tvil om. Men når det blir for mange ønsker og agendaer samtidig ender det til slutt i det vi ser nå. Hvis man ikke kan finne en felles vei videre nå er det kanskje på tide at noen av dem gir stafettpinnen videre? For klubbens beste. Til noen som kan dra lasset sammen. I fotball skifter klubber eierskap. Det er ingen grunn til at det ikke kan gjøres i Stavanger også.

Nå er det dessverre rigget for nok en akt. Av et maktspill som er i ferd med å koste Viking stadion – og et nedrykk klubben ikke har råd til.

For at det blir spetakkel i kulissene rundt aksjonærenes ønske om å fjerne dualmodellen kan du være ganske sikker på.

FK – som har en av de største aksjepostene i AS – vil neppe sitte stille.

Så er vi i gang igjen.