Sport

Ikke siden dette har Viking vært mer lokale

1-1-kampen mot VIF markerte Vikings største lokale spillerinnslag siden Bjarne Berntsens siste kamp som trenervikar før Roy Hodgson overtok sommeren 2004.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Viking startet oppgjøret mot VIF med hele åtte spillere fra sørfylket på banen.

Tallet ble økt til ni (!) da Fredrik Torsteinbø kom inn for Samúel Fridjónsson helt på tampen.

Hele 13 av spillerne i kamptroppen var fra sørfylket.

RA gikk tirsdag gjennom samtlige lagoppstillinger i serien bakover i tid og et sterkere lokalt innslag har kun vært i spill én gang etter flyttingen til ny arena i 2004.

Tallet ni ble riktignok tangert mot Tromsø i 2011, men den gangen startet kun Viking med syv fra sørfylket. Det ble til ni etter at skiftene var foretatt. Også den gangen var 13 av spillerne i troppen fra sørfylket – om du inkluderer lokaloppflaskede Birkir Bjarnason.

For å finne én bedre må en helt tilbake til oppgjøret mot Tromsø 4. juli i 2004. Da startet Viking med ni spillere fra sørfylket. Ti rogalendinger med haugesunderen Trygve Nygaard inkludert.

Lagoppstillingen var Olsen–Tengesdal, Hansen, Hangeland, Gabrielsen – Aarsheim, Nygaard, Fuglestad, Samuelsen, – Nevland, Kopteff.

Dette var Bjarne Berntsens siste kamp før Roy Hodgson tok over–og den internasjonale kjøpefesten for alvor startet.

– Vi hadde gjort det ganske bra og hadde fire eller fem bortekamper med null innslupne, men statistikken hjemme var dårligere enn borte den gangen. Jeg husker at jeg var veldig skuffet at vi tapte den siste kampen jeg skulle være trener i, sier Bjarne Berntsen til RA.

LES OGSÅ: – En misbrukt mulighet for tre poeng

Henningsen fryder seg

Daglig leder Eirik W. Henningsen har stått i spissen for strategien med at Viking skulle gjenreises med en hovedvekt av lokale spillere.

– Utrolig gledelig. Begge styrer har vært samstemte på at utvikling av regionale talenter er veien videre for Viking, sier Henningsen.

Satsingen ble vedtatt av FK-styret i 2016 og var en konsekvens av den svake økonomien. Aksjonærene bifalt strategien.

– Jeg husker ikke hvem som først slengte det ut, men det var helt åpenbart at dette var veien videre. Daværende sportsdirektør Bård Wiggen var faktisk også helt enig. Han sa at vi bare kunne legge ned om vi ikke klarte å få fram spillere fra denne regionen. Vi har alle forutsetninger.

– Er det realistisk å spille med elleve spillere fra sørfylket på et tidspunkt?

– Det står ikke på viljen. Vi har også fått inn en trener som brenner for det samme og gir dem de unge muligheten. Nå har vi hatt noen tøffe år og det har i så måte ikke vært de beste rammebetingelsene for å slippe til unge lokale. Likevel har det skjedd, sier Viking-sjefen.

Henningsen minner også om at det ikke er noe mål å bli noe lokalt Atletic Bilbao.

– Tallene sier at vi skal ha 50 prosent regionale spillere. 30 prosent nasjonale og 20 prosent internasjonale.

LES OGSÅ: Slik var Viking-VIF

Fornøyd supportersjef

Hordenes leder Roar Åkerlund merket seg også det skyhøye lokale innslaget mandag og er ganske sikker på at det har sine åpenbare plusser.

– Dette har selvsagt en betydning. Det er veldig kjekt med unge lokale gutter på banen. Så er det også fint med noe krydder utenfra. Det viktige for oss er uansett at spillerne blør for drakten. Den får du ofte fra de lokale. De fleste på banen i går hadde fort stått på vårt supporterfelt uten noen tilfeldigheter som slo til tidligere i karrieren.

– Kan Viking nå helt tilbake til toppen med lokal hovedvekt av spillere?

– Dessverre er jeg redd for at det ikke kan gi et topplag over tid. Filosofien er fornuftig nok, men den betinger at prosentandelen som ikke er herfra har høy kvalitet. Klarer Viking å fortsette jobben med å finne gode lokale fram er det bare velstand. Så så vi i 2017 hvordan det går når du tenker internasjonalt uten å gjøre jobben, sier Åkerlund.

Trener Bjarne Berntsen mener det fortsatt er mulig å få til et godt lag nesten bare med lokal forankring.

– Jeg mener vi må ha så mange gode spillere i denne regionen at mesteparten av laget skal baseres på lokalt utviklede spillere. Selvsagt kommer vi ikke utenom at du må ha spillere med en tilknytning utenfra fylket, men jeg synes det er kjekt at det er så mange lokale. Også på benken mandag, sier han.

LES OGSÅ: Han kan bli Bjarnes stopper-joker

Klokkertro på visjonen

Historikken tilsier også klare dreininger mot lokal satsing med Berntsen involvert i klubben. Forrige gang viking sto helt uten utenlandske spillere i klubben var i 1995. Da var også Berntsen trener.

Han gleder seg nå over en utvikling hvor det også kommer opp spillere bak de lokale som spiller nå.

– Det er en flott utvikling, spesielt når du tenker på hvordan fotballen har utviklet seg de siste årene der det stadig er mer utenbys og utenlands fotballspillere. Jeg synes det er veldig kjekt at vi er konkurransedyktige i Eliteserien 2019 med et veldig sterkt lokalt preg, sier Berntsen.

Eirik Henningsen har klokkertro på Vikings kortreiste profil. Også over tid.

– Min tro på at vi selv skal klare å produsere gode nok spiller til å hevde oss i ligaen som er rangert som nummer 24 i Europa er «rock solid»! Det står som ei påle. Også økonomisk er det mye mer interessant å utvikle selv enn å kjøpe. Men så er også kjøp interessant om du får emner som Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi inn.

Han har visjon om å gjøre eget akademi enda bedre.

– Visjonen er å være helt i topp på området i Norge. Nå er vi blant fire akademi med fire stjerner av de ni i Norge. Ingen har fem, bemerker Henningsen.

Han forteller at de fleste rundt Viking–både fans og sponsorer–syns det er kjekt med en klubb som i hovedsak er lokal. Han deler mer enn gjerne ære med de mindre klubbene rundt også og peker på at det er her det starter. Alle har en del av æren.

– Det som nå skjer er en bekreftelse på at det produseres.

Samtidig er han realist. Henningsen vet at gleden nå er en tilleggsdimensjon. Positiviteten hadde fort vært en annen med en ung lokalt lag i nedrykkssumpen.

– Det hadde den også vært om vi hadde vært i posisjon til å ta gull uten en eneste lokal spiller.

Mer fra Dagsavisen