Annonse
– At noen kjører med piggdekk, hindrer ulykker og redder ganske sikkert mange liv og sparer samfunnet for store utgifter, skriver Inge Tellnes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ikke i takt med folket

DEBATT: Å innføre piggdekkavgift på det nåværende tidspunkt er forhastet og lite gjennomtenkt, skriver Inge Tellnes.

Annonse
Rogalandsavis

Av: Inge Tellnes

Politikerne i Stavanger er i utakt med folket. Å innføre piggdekkavgift på det nåværende tidspunkt er forhastet og lite gjennomtenkt.

Så langt i vinter har vi vært heldige med været, og det har det vært lite frost som har medført glatte veier. Det er likevel helt nødvendig at noen kjører med piggdekk for å rive opp islagte veier. Det har med sikkerhet for alle trafikanter å gjøre. Andelen som kjører med piggdekk i Stavanger er kanskje 15–20 prosent (og 15 prosent bør det minst være), men de aller fleste av disse bor ikke sentralt i Stavanger. Nå får disse trafikantene en ekstraregning på 1400 kroner per år. Dette kommer i tillegg til de forhatte bompengeavgiftene som kommer i 2018. At Venstre og MDG går inn for piggdekkavgift, er ikke overraskende, men at Ap slutter seg til synspunktene til disse partiene, er veldig skuffende. Jeg tror at mange bilister med piggdekk vil unngå å kjøre inn til Stavanger, noe som vil medføre store tap for handelsstanden. At rådmannen i Stavanger allerede i sitt forslag til budsjett, har regnet med noen millioner i piggdekkavgift, viser litt av hykleriet som politikerne driver med.

Det betyr ingenting for miljøet at 15 prosent kjører med piggdekk, snarere tvert imot.

Det er helt feil å sammenligne seg med Trondheim. Der er forholdene om vinteren helt annerledes enn her på Vestlandet. Jeg bodde der i fire år, så jeg har litt erfaring.

Når tunnelene er ferdig, blir det et helt annet trafikkmønster. Etter et års tid vil en få et bedre grunnlag for å vurdere om det er fornuftig med piggdekkavgift.

Det er valg til høsten og selv om det ikke er lokalvalg, så bør politikerne være klar over at slike usosiale innspill som politikerne driver med på lokalt nivå, vil ha stor virkning også på et stortingsvalg.

LES OGSÅ: Piggdekkavgift vedtatt

Politikerne bør være mer tålmodig og vente til en høster erfaring med det helt nye trafikkmønsteret som tunnelene vil medføre.

Du som kjører piggfritt, vær glad for at noen kjører med pigg og river opp glattisen for deg slik at du slipper å gli av veien eller i verste fall kollidere. Men bør de som setter sikkerheten høyt betale også for deg?

At noen kjører med piggdekk, hindrer ulykker og redder ganske sikkert mange liv og sparer samfunnet for store utgifter.

Annonse