Alfred Ydstebøs selskap Abri Vekst AS var én av fire lokale aktører som søkte om å opprette mottak for enslige mindreårige. Til sammen ble det søkt om 185 plasser i Stavanger, Sandnes og Randaberg. I går valgte UDI å avlyse konkurransen på grunn av lave ankomsttall. Bildet er fra Forus Transittmottak. Foto: Roy Storvik

Ikke behov for mottak for enslige mindreårige

Fire lokale aktører ønsket å opprette mottak for enslige mindreårige, til sammen 185 plasser. Mandag avlyste Utlendingsdirektoratet konkurransen.

Det er ikke den første konkurransen Utlendingsdirektoratet (UDI) avlyser. Også før helgen valgte de å avlyse konkurranser om å opprette nye ordinære asylmottak i regionene Nord, Indre Østland og Sør. Mandagens avlysning kommer med samme begrunnelse som tidligere – lavere ankomst av asylsøkere til landet.

LES OGSÅ: Slik er Frps asylstrategi

– For tiden er det lave ankomsttall. Behovet for mottaksplasser er mindre enn det vi så for oss da konkurransene ble utlyst, sier Sissel Mehammer, fungerende direktør ved UDI Regionkontor Vest.

– Tror dere de lave ankomsttallene vil holde seg på dette nivået?

– Det er vanskelig å svare på, ting kan endre seg fort, sier hun til RA.

185 plasser

Fire lokale aktører deltok i konkurransen om å opprette mottak for enslige mindreårige, Hero Norge AS (40 plasser på Randaberg), 2nd Home AS US (42 plasser i Sandnes), Abri Vekst AS (40 plasser i Sandnes, 35 i Stavanger) og Auxiliis Ung AS (28 plasser i Stavanger).

LES OGSÅ: 49 enslige barn forsvunnet fra norske mottak hittil i år

Viseadministrerende direktør i Abri Vekst, Kjartan Dirdal, sier bildet er det samme i alle landets regioner, ikke bare på Vestlandet.

– I den første delen av året har det kommet langt færre asylsøkere enn det gjorde i høst. Men vi vet av erfaring at bildet kan se helt annerledes ut i juli enn det gjorde i mai, sier Dirdal til RA.

Er klare

Selskapet jobber derfor langsiktig og er klare til å snu seg rundt ved behov.

LES OGSÅ: – Alfred Ydstebø får leie Randabergfjellet til asylmottak

– Vi har en målsetting om å stå klare med gode prosjekter både i Stavanger og Sandnes hvis ting snur, avslutter Dirdal.                                      

Abri Vekst ble tildelt to kontrakter på til sammen 300 ordinære mottaksplasser før helgen. Selskapet skal opprette såkalte desentraliserte mottak både i Sandnes og i Sola – 150 plasser i hver kommune. Mottaksplassene opprettes i ordinære boliger, og skal være klare 1. juli.

LES OGSÅ: Tror det blir asylmottak på Viste