Ida Løkås har satt punktum for sin tredje roman. «Til bølgene» er å finne hos bokhandlerne fra mandag. Forfatteren, som fikk utmerkelsen Årets stavangerkunstner i 2015 mener den nye romanen er hakket dunklere enn de foregående to. Foto: Frode Olsen

Ida Løkås (30) gir ut sin tredje roman

Endring er et av de sentrale temaene i den tredje romanen fra forfatter Ida Løkås, som nå er klar for lansering.

Når bokhandlernes dører slås opp mandag morgen er det med Ida Løkås sin ferske roman «Til bølgene» på plass i hyllene.

Forfatteren sjøsetter dermed sin tredje roman, og er naturlig nok spent.

– Ja, men på en litt annen måte. Det blir ingen storslagen lansering, men for meg er det veldig stort. Det er min tredje bok, og det er jeg kjempestolt av, sier Løkås til RA.

Stavanger-preg

Boken er blitt til i løpet av de to årene som er gått etter at forfatteren, som er oppvokst på Hundvåg, flyttet tilbake til Stavanger fra Oslo.

Fra sin leilighet i Kannik, ved Ryfast-utbyggingen, over det ene tunnelløpet, har hun skrevet en bok om en mann i endring i en by i endring.

Handlingen i den nye romanen er lagt til et øysamfunn utenfor en by der hovedpersonen Zahl blir tvunget til å flytte fra sin bolig.

– De daglige rystelsene fra sprengningene har nok satt sitt preg på den kreative prosessen. Landskap som endres. Det føles litt som om byen har tatt tak i meg og ristet løs. Stemningen i Stavanger er på mange måter til å ta å føle på. En vet ikke helt hva som venter nå, midt i en oljekrise, med høy arbeidsledighet, og boligpriser som synker. Endring er noe som går igjen i byen, sier Løkås. 

Framtvungne endringer står altså sentralt for bokens ledende karakter også. Etter en ulykke i slutten av tenårene har han levd et tilbaketrukket og rutinepreget liv. Når smertene ikke er for store, stopper han ut fugler og går lange turer rundt på øya. Men da den nye legen stiller spørsmål ved den fysiske skaden hans, er han nødt til å utforske tankene rundt hvorfor ting ble som de ble.

Forfatteren beskriver skriveprosessen som tung, uten at boken nødvendigvis er blitt det.

– Det er nok en dunklere bok enn de foregående. Men det er også en del håp å spore. Endring trenger ikke å være negativt, sier hun. 

Tenkepause

Lanseringen av «Til bølgene» blir også starten på en aldri så liten tenkepause for Løkås. Hun har nemlig ingen påbegynte nye bokprosjekter på gang foreløpig.

– Jeg er ikke i gang med noe konkret. Det blir noen bokbad, og litt arbeid med lanseringen framover. Ellers skal jeg slappe av litt, komme ut av «boblen» litt igjen. Prosessen fram til utgivelsen er såpass intens og krevende at det er greit med et lite avbrekk. Nå er jeg åpen for ny inspirasjon, sier Løkås, som for tiden også har et vikariat som tekstforfatter i kommunikasjonsavdelingen til Sparebanken 1 SR-Bank.

Tanker og samtaler

Boklansering er også tiden for omtaler og anmeldelser. Forfatteren bryr seg, men er ikke veldig opptatt av kritikkene.

Det er viktigere at ordene og setningene hun har formulert kan bidra til at tanker spirer og nye samtaler oppstår. 

– Anmeldelser er så veldig subjektivt, det er ikke nødvendigvis representativt, men det er klart at en får det med seg. Det er viktigere for meg at folk leser bøkene, og at det jeg har skrevet kan sette i gang noen tankeprosesser. Det betyr mye mer enn gode kritikker. Folk burde prate mer sammen, og dersom boken kan bidra til å starte samtaler så blir jeg glad, sier Løkås.