ICORN og Stavanger i storsatsing i Frankfurt

Fribynettverket ICORN på Sølvberget blir sentralt på Bokmessen i Frankfurt. Ordfører Christine Sagen Helgø vil også satse mye på Stavanger kommune-deltakelse.

NRK meldte i går at fribynettverket for forfulgte forfattere, som har hovedsete i Stavanger, blir en del av Norges største kulturelle satsing i utlandet i nyere tid når Norge er hovedland, guest of honour, på verdens største bokmesse i Frankfurt neste år. 

– Direktør på Bokmessen i Frankfurt, Jürgen Boos, la vekt på Norge som «verdensmester» i ytringsfrihet og pressefrihet, utdeler av Nobels fredspris og som landet der ICORN-nettverket er plassert, sier leder for ICORN, Helge Lunde, til RA.

Ytringsfrihet

Han regner også med at profileringen av selve messen er en årsak til at ICORN trekkes fram.

– Et poeng er nok at Frankfurt-messen er kjent som en kynisk og kommersiell markedsplass for kjøp og salg av rettigheter, og har et ønske om å legge vekt på verdier som ytringsfrihet og gjestfrihet, sier Lunde. 

I Frankfurt er ICORN drevet som en ideell organisasjon i samarbeid med kommunen og bokmessen.

– Frankfurt er også en ICORN-by, og var sammen med Stavanger sentrale i oppstarten i 2006, sier Lunde.

Han ser profileringen av ICORN i den tyske storbyen som en god mulighet til å øke utbredelsen av organisasjonens arbeid.

– ICORNs arbeid blir viktigere og viktigere. Bare i år har vi 140 søkere fra forfulgte forfattere. Nå er 70 byer med i nettverket, og vi trenger flere, kanskje vi kan nå 100 byer snart, sier Lunde. 

– Kommunen må delta

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) hilser satsingen på ICORN under bokmessen med glede, og vil legge stor vekt på å markere Stavanger kommune på verdens største bokmesse.

– Norge er hovedtema i 2019. Stavanger kommune bør delta sammen med ICORN på denne bokmessen, og vi må bidra økonomisk til det, sier Sagen Helgø til RA.

Størrelsen på støtten må politikerne enes om senere. 

Sagen Helgø peker på at ICORN har hovedsetet på Sølvberget og samarbeider nært med Stavangers kulturhus.

– Norge er hovedtema på Bokmessen i Frankfurt i 2019, og ytringsfrihet og fredsarbeid er noe som er viktig for Norge. Det er viktig også for å synliggjøre Stavanger, sier Sagen Helgø.

52 millioner kroner

Kulturdepartementet betaler 30 millioner kroner for satsingen i Frankfurt.

Bokbransjen og sponsorer skal bidra med 22 millioner. Norges rolle som gjesteland under den tradisjonsrike bokmessen i Frankfurt betyr at norsk kultur og litteratur kan regne med stor oppmerksomhet fra utenlandske medier.   

– Vi ser at det virkelig er en gullalder for norsk litteratur. Vi ser så mange bøker som nå oversettes til andre språk og selges i veldig mange andre land, og at norsk litteratur og norske forfattere ligger på bestselgerlistene i for eksempel Tyskland. Her har Maja Lunde ligget øverst i nesten et år. Det er enorme markeder som åpnes opp, og det er en stor mulighet for å få norsk kunst og kultur i bredde ut i Europa, sa kulturminister Trine Skei Grande til NRK da nyheten kom i oktober. 

Fakta: 

ICORN, International Cities of Refuge Network, ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger kulturhus. Organisasjonen ledes av Helge Lunde.
I januar 2010 ble ICORN offisielt etablert som en uavhengig, internasjonal medlemsorganisasjon. Et internasjonalt styre er valgt for den nye organisasjonen, og generalforsamlingen, ICORNs høyeste organ.
ICORNs administrasjonssenter i Stavanger drives i nært samarbeid med de andre norske fribyene, samt norsk og International PEN. Særlig viktig er samarbeidet med PENs Writers in Prison Committee som har oversikt over forfattere som er forfulgt og trenger beskyttelse verden. Sølvberget, Stavanger kulturhus, har inngått en samarbeidsavtale med ICORN, og støtter organisasjonen med kontorplass, hjelp til administrasjon og fellestjenester.
Det finnes i dag 70 fribyer i verden som er tilknyttet ICORN, i Europa, USA og Latin-Amerika.
Internasjonale PEN rapporterer hvert år rundt 1000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg sin grunnleggende rett til å ytre seg.