Annonse
Stavanger-kunstneren Ingrid Toogood skal stille ut i den ærverdige Festsalen i Hermetikken. Bygningen er under rehabilitering og skal bli boliger, men Festsalen består. Foto: Stein Roger Fossmo

I skyggene av penselstrøkene

Ingrid Toogood viser maleprosess og eget indre gjennom fotografier i Festsalen i Hermetikken.

Annonse
Rogalandsavis

Ombyggingen av Hermetikken på Vestre platå er i full gang. Festsalen skal beholdes i original stand, og bildekunstneren Ingrid Toogood flytter som snarest inn for helgen i en todagers utstilling, fredag og lørdag.

– Jeg har vært på jakt etter et ærverdig lokale med stor takhøyde, og har hørt om Festsalen fra dansere som har brukt den. Da jeg fikk se den, tenkte jeg: «Ja, her må jeg stille ut», sier Toogood til RA.

Stavanger-kunstneren tilpasser bildene til stedet, et såkalt stedsspesifikt verk, noe hun har gjort også i Kunsthall Stavanger, Kristiansand Kunsthall og Galleri Soft i Oslo tidligere.

– Jeg ser på Festsalen som en fin ramme til arbeidene, sier hun.

Magritte-inspirert

Utstillingen har fått tittelen «With eyes closed (self-portrait), inspirert av Renè Magrittes selvportrett med lukkede øyne fra 1928.
For Toogood er fotografiene også en videreføring av et arbeid hun viste på KinoKino i 2014. Det hadde samme tittel.

– Magritte har lenge vært en inspirasjonskilde, han jobbet mye med illusjon og forskyvning av den todimensjonale flaten, det gjør jeg også. Dessuten: I maleprosessen kommer ideer ofte mens jeg har øynene lukket, sier Toogood.

Hun har brukt mange ulike kunstneriske uttrykk tidligere, både maleri, fotografi, performance, skulptur og tekstil, nå har hun malt på glass og fotografert gjennom glasset, slik at skygger fra svært forstørrede penselstrøk og speilbilder av ansiktet eller deler av hennes egen skygge også kommer fram.

Fanger prosessen

– Jeg har i fotografiene vært opptatt av å fange inn maleprosessen, og bruker skygger, en del av atelieret mitt, litt av meg selv og kraftig forstørrede penselstrøk for refleksjoner. Jeg tror alt man gjør som bildekunstner har elementer av selvportrett i seg, sier Toogood.
I utstillingen vil hun utforske forgjengelighet og det hun kaller mellomrommet mellom det indre og det ytre, kunstnerens indre tanker og følelser kontra det materielle. 

 

Annonse