Nyheter

I heisen med Kielland

Anne Torill Stensberg er bibliotek- og kultursjef for Sølvberget. Hun mener det er viktig at «skjermgenerasjonen» lærer seg å lese bøker, og reflektere. Selv kunne hun tenke seg å stå fast i heisen med Alexander Kielland.

Hvem: Anne Torill Stensberg
Hva: Bibliotek- og kulturhussjef for Sølvberget.
Hvorfor: Nylig ble Stavanger-budsjettet lagt fram, med store kutt i finansieringen til Sølvberget.

– Hva tenker du om budsjettet som er lagt fram, for Sølvberget sin del? 
– Jeg tenker det er politikerne som setter rammene for vår virksomhet via vedtak i kommunestyret. Administrasjonen i Sølvberget må vise konsekvensene av budsjettforslagene som blir lagt fram for oss. Vi og har et budsjett som skal gå i balanse.

– Hvordan ser du for deg de neste årene blir for dere på Sølvberget? 
– I forbindelse med kommunesammenslåing blir Sølvberget sin organisasjon større. Fra nyttår skal vi drive bibliotek på Rennesøy og Finnøy. Det tror jeg blir spennende. Vi skal være sterkt til stede i hele den nye storkommunen. Sølvberget er et fantastisk sted   med kulturtilbud til store deler av befolkningen. I fjor hadde vi 1,6 millioner besøkende, 1600 arrangement, og 300 klassebesøk. Vi er regionens best besøkte kulturtilbud og kommer til å være det i årene som kommer.

LES OGSÅ: Rune Bjerga: Regi-hjertet banker.

– Hvorfor er det viktig med tilbudet dere har på Sølvberget?
– Først og fremst så når vi ut til veldig mange mennesker. Vi jobber etter mange spor. Vi jobber for å gi folk kunnskap og evnen til å reflektere selv. Sølvberget er en uavhengig møteplass, hvor alle kan møtes på lik fot og ta del i samfunnet. Det å ha tilgang på informasjon man kan ha tillit til er enda viktigere nå enn tidligere. Bibilotektet oppsto i en tid der det var dyrt å kjøpe bøker, og man ville legge til rette for at folk skulle ha tilgang til informasjon – nå er det motsatt. Vi har tilgang til så mye informasjon, at vi tilbyr hjelp til å sortere all informasjonen vi har tilgang på. Vi har og mange tilbud for barn og unge på Sølvberget, som er en av våre kjernemålgrupper. Vi driver med leseopplæring, og har lesekampanjer for å få opp leselysten blant barna. Å få skjermgenerasjonen til å lese bøker er viktig, og det blir bare viktigere og viktigere fordi vi lever i et samfunn med masse informasjon på skjermer over alt. Evnen til å sette seg ned å lese en bok, og reflektere er kjempeviktig. I tillegg er vi en møteplass for mange folk uavhengig av hva du tjener og hvor du kommer fra. Hos oss driver vi med integrering, du møter andre, og du kan sette deg ned å lese en avis. Det er mye ensomme folk i samfunnet vårt, og da kan det være godt å kunne sette seg ned med et avisbord hos oss og være en del av noe, selv om du kommer alene.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Da må jeg spole langt tilbake. Den boken som har betydd mest for meg er «Fange i natt og tåke» av Trygve Brattli. Han skriver om da han var fange i konsentrasjonsleir. Jeg leste den boken når jeg var alt for ung, og den gjorde sterkt inntrykk på meg. Jeg har vært og sett konsentrasjonsleirer i ettertid, i voksen alder. Det er en utrolig sterk opplevelse, som har gjort inntrykk på meg. Hva mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre, slutter aldri å undre meg.

LES OGSÅ: Birkedal om budsjetter: – Aps symbolsak og Høyres symbolsak. 

– Hva gjør deg lykkelig?
– Når jeg vandrer innover en fjellvidde sammen med barna mine og kjæresten min, når alle er samlet.

– Hvem var din barndomshelt?
– Det høres kanskje litt rart ut, men det var Gro Harlem Brundtland. Hun var den første kvinnelige statsministeren i Norge. Det gjorde inntrykk på meg.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg er utrolig selvkritisk, litt for selvkritisk for å være ærlig.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da kjøper jeg meg en stor pose med skumnisser og koker en kanne kaffe. Også spiser jeg hele posen alene.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg går av og til i demonstrasjonstog. Sist gikk jeg mot endringer av abortloven. Jeg er villig til å gå i tog hvis de rettighetene som man har opparbeidet seg er truet, eller står for fall.

– Er det noe du angrer på?
– Jeg har en del ting jeg angrer på gjennom livet, men det tror jeg alle har. Jeg tenker at man må lære av de feilene man har gjort, og så gå videre.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Jeg tror kanskje jeg ville stått fast i heisen sammen med Alexander Kielland. Han skrev bøker som løftet opp viktige temaer i samfunnet. Jeg ville snakka litt med han om han kunne skrive en bok nå.

Mer fra Dagsavisen