Susanne Andersen sesongdebuterer for Team Hitec i Dwars Door Vlaanderen onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag åpner stortalentet sykkelsesongen

Susanne Andersen (18) slo for alvor igjennom i 2016 med tre NM-gull og bronse på fellesstarten i VM for junior. Onsdag sykler hun sitt første ritt for sesongen for Team Hitec i Belgia.

– Etter en god sesong for deg i fjor, starter du årets sesong i Belgia i Dwars Door Vlaanderen onsdag. Hvilke tanker gjør du deg om det rittet?

– Det blir veldig spennende. Det er et helt nytt nivå for meg, og jeg gleder meg til å se hvor store steg jeg har tatt i løpet av vinteren. Det er et relativt hardt løp som gir en forsmak på Flandern Rundt, så jeg gleder meg veldig til å sykle med jentene på laget igjen.

– Nå som du tar steget opp blant de beste i verden, hva er målet ditt for sesongen?

– Det viktigste for meg er å fortsette å utvikle meg. Samtidig har jeg selvsagt lyst til å kjøre inn gode resultater for laget, og det hadde vært helt fantastisk å få delta under VM i Bergen.

– Du har vært ansett som et stort sykkeltalent lenge. Hvordan forholder du deg til det selv?

– Jeg tenker ikke så mye på at folk synes jeg er talentfull eller at andre har forhåpninger til meg. Det eneste presset jeg kjenner på er presset jeg legger på meg selv. Nivåforskjellen fra i fjor til i år er så stor, og jeg skal sykle lengre og hardere ritt, så jeg må rett og slett se an nivået.

– Hva er styrkene dine som syklist, og hva må du bli bedre på?

– Akkurat nå er jeg best som spurter, men jeg håper å utvikle meg til å bli en god klassikerrytter. Jeg har god punch, er vant til å kjøre i felt og vet hvordan sykkelrittene arter seg. Det er vel erfaringen og ikke minst det fysiske jeg må jobbe med.

– Sykkel har jo blitt veldig populært i Norge, men hvordan merker dere på interessen for kvinnesykling?

– Vi får ikke så mye tid på TV, og folk får kanskje ikke et så godt innblikk i kvinnesykling som for herrene. Samtidig tror jeg det handler mye om innstilling, da jeg føler at vi følger mer med på herresykling enn det herrene gjør på kvinnesykling. Hadde vi fått opp en profil som Peter Sagan og fått kjørt inn flere gode resultater, tror jeg det hadde hjulpet. Der kan VM i Bergen spille en avgjørende rolle for interessen for kvinnesykling.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser ikke bøker. Jeg ser heller ikke så mye på film, da handlingen foregår over for liten tid. Derfor foretrekker jeg tv-serier.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Sommer, bar asfalt og en god sykkeltur med venner. Eller et kjekt løp der jeg har prestert bra eller har hatt det kjekt underveis.

– Hvem var din barndomshelt?

– Asgeir Borgemoen. Sjefen over alle sjefer. Jeg så veldig mye på hans program da jeg var liten, og har også møtt han i virkeligheten.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan bli lett irritert over ting, og har meninger om alt. Det tror jeg mamma og pappa merker godt.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg en boks med Ben & Jerry’s. Phish food er favoritten der, men jeg liker å prøve ut nye smaker når jeg er ute og reiser.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Likestilling

– Er det noe du angrer på?

– Det som slår meg inn først av alt er at jeg lot amerikaneren få hjulet mitt på oppløpet i VM i fjor.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Peter Sagan. Han er en herlig type som kunne funnet på mye moro. I tillegg kunne han ha gitt meg masse tips om hvordan han trener, og hvordan han gjør det han gjør.