Nyheter

I bedre stand enn forventet

«Ekspressen» er hjemme i Stavanger. Da DSD så annonse på Finn.no at båten var til salgs, fraktet de hydrofoilen hjem. De ble ikke skremt av tilstanden.

Bilde 1 av 5

– Vi visste jo ikke helt hva som ventet, og var spente da vi så båten bli heist på land, sier konsernsjef Ingvald Løyning i DSD.

Det var for så vidt flere som var spente. Fylkeskommunen har bevilget 50.000 kroner for å hente båten fra 60-tallet til Stavanger. En av dem som var mest spent var tidligere konsernsjef i DSD, Egil Nylund.

– Jeg var med på turen ned for å hente båten. Når jeg nå ser den ligger på land her i Stavanger blir jeg glad. Dette er nostalgi og nesten som 17. mai for meg, og mange med meg, sier han til RA.

Aner ikke hva det koster

Båten ble hentet i Arendal fredag og fraktet med lasteskip til Stavanger. Røff sjø underveis førte den til kullkaien på Sølyst litt tidligere enn antatt. På kaien var også Yuhong Jin Hermansen. Styrelederen i Det Stavangerske Dampskibsselskab likte det hun så.

– Jeg har lest meg opp på historien om disse hydrofoilbåtene og forstår at det er mange som har et engasjement. Vi vet ikke hva det vil koste å eventuelt sette båten i stand, men vi håper å få det til. En del kommer jo an på disse vingene, forteller hun.

Der er en del av utfordringen, men det er optimisme å spore.

– Vi har funnet ut at fabrikken som har produsert denne type båter fortsatt eksisterer. Verftet ligger i Italia, og vi har tatt kontakt for å høre om tegningene fortsatt finnes, sier Ingvald Løyning.

Stor jobb

Heller ikke han kan sette noen pris for å sette båten i stand. Drømmen er å bruke den om sommeren, og da gjerne med litt eksklusive turer inn mot Lysefjorden.

– Det er jo det vi håper på. Etter å ha vært ombord for å se hvordan det ser ut har jeg fortsatt troen, men jeg ser også at det er en omfattende jobb for å få det til.

Det er også Anja Berggård Endresen fra fylkeskommunen enig i.

– Riksantikvaren er jo også inne i bildet her og bidrar. Når vi har startet så håper jeg at det kan føre til at det blir et solid og godt spleiselag. Dette er jo en båt som i målestokk er ung, i hvert fall når det gjelder bevaring. Imidlertid er det en del av historien til sjøfarten her i distriktet, og dermed også viktig, sier hun.

Veteranen i DSD, Egil Nylund, var den som var mest engasjert.

– Tenk at denne båten hadde ligget sammenhengende i sjøen i 20 år. Når jeg ser under skroget er jeg imponert. Mine forventninger var at jeg hadde blitt møtt med et lag av minst en halv meter tang, tare og blåskjell under. Det var det ikke. Dette er en gledens dag, og jeg håper virkelig vi får dette til og at båten kan bli å se i våre lokale fjorder.

Mer fra Dagsavisen