I år bytter nordmenn ut feriefavoritten

Nordmenns reiselyst er høy og stabil, men sommeren 2019 planlegger flere å bytte ut feriefavoritten Spania med land i Skandinavia.

 

Omtrent sju av ti av oss planlegger å ta sommerferie i år, og reiselysten blant nordmenn har ligget stabilt på rundt samme andel siden 2013, viser ferske tall fra Virkes reiselivsundersøkelse.

Av dem som planlegger å ta sommerferie, har 60 prosent intensjoner om å legge turen til utlandet. Også denne andelen har vært stabil de siste årene, men den er noe lavere i år enn i fjor.

Den mest dramatiske endringen ligger i destinasjonen for utenlandsreisene våre.

– Folk fortsetter å reise til charterfavorittene Hellas, Kroatia og Italia, men tallene viser at flere vil legge utenlandsferien til skandinaviske land i år, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.

– Spania er fremdeles feriefavoritt, men flere enn før planlegger å bytte bort Spania med Sverige eller Danmark, fortsetter hun.

Les også: De dyrevennlige ferievalgene (Dagsavisen+)

Påvirket av rekordvarme

Ifølge tallene fra reiselivsundersøkelsen planlegger 29 prosent å tilbringe hele eller deler av sommerferien i Spania. Det er 5 prosentpoeng færre enn i fjor. Andelen som vil ta turen til nabolandene våre Sverige og Danmark øker på sin side med henholdsvis 4 og 5 prosentpoeng.

Samtidig viser tallene at Norge som feriedestinasjon også fortsatt står sterkt. De aller fleste av dem som tar sommerferie, planlegger å være i Norge, enten hele ferien eller kombinert med en utenlandsferie.

Den økende interessen for å tilbringe sommeren i Skandinavia skyldes trolig den varme og tørre sommeren i fjor, ifølge Bergmål.

– Mye tyder på at fjorårets tropevarme har påvirket ferieplanene, sier hun.

Optimistisk bransje

Tre av ti planlegger å tilbringe hele eller deler av ferien på privat hytte i Norge. Omtrent like mange blir hjemme eller drar på besøk til familie eller venner.

Rundt 17 prosent har planer om å besøke hoteller, campingplasser, utleiehytter og lignende i Norge i løpet av sommerferien. Omtrent 8 av 10 oppgir dessuten at de vil ta minst én helgetur i 2019, og hele 31 prosent planlegger helgeturer til hoteller og utleiehytter i Norge.

Det er enda mer godt nytt for den norske reiselivsbransjen, som hadde et svært godt år i fjor.

– Reiselivet forventer en ny supersommer, og optimismen er stor for 2019, skriver Virke, som representerer over 1.200 virksomheter innen kultur og reiseliv.

Les også: Stadig flere reiser på ferie alene

Stabilt budsjett

Det gjennomsnittlige feriebudsjettet for 2019 ligger på 39.500 kroner. Det er noe mer enn i fjor, men ingen dramatisk økning. Tar man bort de som planlegger å bruke over 100.000 kroner på ferie i år, ligger snittbudsjettet på 32.350 kroner.

De aller fleste oppgir at formålet med sommerferien er å tilbringe tid sammen med familie og venner. Rekreasjon, soling og bading er en god nummer to. Når vi reiser på helgeturer, er vi mer opptatt av å oppleve nye steder enn av å dra på badeferie.

– Folk ønsker å benytte helgene til reiser og opplevelser både i Norge og utlandet, aller helst sammen med venner og familie. Stadig flere trekker fram kulturopplevelser, mat og drikke eller aktiviteter som formål for turen, sier Bergmål.