«Hysterisk» is the new «svartmaling»

DEBATT: Høyre bør ikke avfeie ungdommens bekymring for Metropolis som hysteri, skriver Aps Dag Mossige.

Av Dag Mossige, nestleder for Stavanger Aps bystyrergruppe

Ungdommens eget kulturhus i Stavanger nærmer seg myndighetsalder. Siden Metropolis ble opprettet i 2000 ved hjelp av statlige midler fra Jens Stoltenbergs første regjering, har Stavangers rusfrie scene – med øvingslokaler, konsertscene, dansestudio, møterom, kafé og mye annet – stått mange meget nær.

LES OGSÅ: Slik vil flertallspartiene blåse liv i Nytorget (RA+)

Ungdomstilbudet har i årevis måtte leve med usikkerhet omkring sine lokaler: Her har vi Arbeiderpartiet vært krystallklare. Som vi skrev i 2014, da det så ut som om nytt tinghus ville komme på Nytorget: «Dagens sentrale beliggenhet har gjort Metropolis lett tilgjengelig for brukere og publikum, og et tilsvarende og jevnbyrdig alternativ må derfor stå klart fra dag én dersom ungdommen må forlate Nytorget. Det er avgjørende at det nye alternativet ligger like sentralt, men fortsatt godt utenfor den gamle «skjenkeringen».

Dette er fortsatt Aps sentrale krav.

Til tross for mange oppfordringer, blant annet i en heftig debatt med gruppeleder John Peter Hernes på TV Vest, nekter Høyre konsekvent å love at uansett hva som skjer på Nytorget, skal vi ikke risikere at ungdomsmiljøet på Metropolis brytes opp fordi de en dag plutselig står uten lokaler. I kronikken «Nytorget blir fantastisk», signert bystyrerepresentant Tone Brandtzæg, skusler Høyre – igjen – bort sjansen til å forsikre de 50.000 årlige besøkende til Metropolis at de ikke vil stå uten et tilbud.

Heller ikke et ord nevnes om at Høyre-alliansen vil garantere at det kompetente og sammensveisede kommunale fagmiljøet i Ungdom og Fritid i 2.-etasjen i Nytorget 1 – Helsestasjon for unge, Ungbo, Uteseksjonen, fritid i bydelen, mm – ikke skal splittes, men fortsatt holdes samlet og lett tilgjengelig for våre unge. For Arbeiderpartiet er disse ufravikelige krav.

LES OGSÅ: Reagerer på riving av Metropolis

Kronikkforfatteren løfter fram den såkalte «Nytorget-avtalen», et kompromiss mellom de sprikende partiene i Høyre-alliansen (H, Frp, V, Pp, Sp, KrF) som i dag har flertall i Stavanger. Men det er nettopp denne avtalen som har ført til oppropet «La Metropolis stå!», fra handlekraftige medlemmer av Ungdommens Bystyre, med krav om å beholde Metropolis og få tatt saken opp i bystyret.

For hvor mye plass fikk Metropolis i avtalen? Jo, ungdommens kulturhus ble avspist med følgende setning: «Metropolis skal ha sentrumsnære lokaler». Ikke et ord om hvor, når, eller hvordan. Ikke et kvekk om at de fortsatt skulle få være på Nytorget. De unge er ikke dumme – de ser tvert imot rett gjennom tåkepraten. I 2015 saumfarte administrasjonen 33 steder for å finne erstatningslokaler – uten hell.

Så har Høyre åpenbart snudd – har presset fungert? – og sier at Metropolis allikevel skal få bli på Nytorget, etter at dagens bygg rives og erstattes med nye lokaler. Vi i Arbeiderpartiet er glade for denne kuvendingen, fra «sentrumsnære lokaler» til at «Plan A, B, C er at Metropolis skal være der de er». Men igjen: Hvor skal Metropolis være i mellomtiden? Dersom Høyre er så sikre på at de har en løsning ingen andre vet om, hvorfor i all verden kan de ikke gå med på et felles løfte fra bystyrets til byens unge om at Metropolis ikke skal stå uten lokaler i byggetiden?

LES OGSÅ: – Enten så bryr de seg ikke, eller så vet de ikke hva Metropolis betyr for ungdommen

Høyre har for vane å dra sine «greatest hits» mot nær sagt enhver kritikk mot deres styre og stell i Stavanger. «Svartmaling», «skremselspropaganda», «kranglekraft» og «populisme» er kjente slagere. I kronikken lanseres i det minste en ny variant: De av oss som krever en reell forpliktelse om at erstatningslokaler skal stå klart innen Metropolis må ut dersom Nytorget 1 rives og et nytt bygg settes opp, er nå «hysteriske».

Det er en betegnelse vi i Arbeiderpartiet lever meget godt med. Så er det ikke opp til oss å gi gode råd til Høyre, som vi mener bør få en avløsning fra makten i Stavanger etter 24 år med ordførerkjedet. Men ut av respekt for

Metropolis sine mange støttespillere blant unge og eldre, bør partiet ikke avfeie uroen over hvor gjennomtenkte Høyres planer for Metropolis egentlig er, som hysteri.

LES OGSÅ: Høyre lover en levende bygning