Nyheter

Hvorfor står boligmarkedet stille når næringslivet blomstrer?

Boligoverskudd i regionen kan forklare kontrasten mellom et stillestående boligmarkedet og et næringsliv i full vekst.

Mandag presenterte Boligprodusentenes Forening sin nye rapport om salg og igangsetting av nye boliger fra Boligstatistikken for september 2019.

For perioden januar til september er det solgt 1 prosent færre boliger enn i samme periode i 2018.

– Salget i 2019 holder seg ganske likt med 2018, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, i en pressemelding.

Bård Birkeland, leder for Rogaland Eiendomsmeglerforening, beskriver at boligmarkedet i Rogaland står stille.

– Boligmarkedet er likt som det har vært i mange år, det står stille. Det begynte med oljebremsen i 2014, så var det var noen år med nedgang. Siden 2016–17 har det vært mer eller mindre i nullregnskap. Men, vi ser at det sakte, men sikkert bedrer seg. Veldig forsiktig, sier Birkeland til RA.

LES OGSÅ: – Knuser Oslo i verdiskaping. 

 Sterke kontraster

Selv om boligmarkedet står stille, blomstrer næringslivet og økonomien i regionen.

– Næringslivet opplever en veldig god vekst for tiden, det skapes godt med jobber, sier Kyrre M. Knudsen, Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank til RA.

Han peker på oppgang i oljenæringen, svak kronekurs og eksportnæring, lav rente, og tilpasningsevne til bedriftene i regionen, som viktige årsaker til det blomstrende næringslivet i regionen.

– Hvorfor dette, samt den lave arbeidsledigheten ikke resulterer i mer vekst i boligprisen, kan forklares med at det har blitt bygget mye boliger, sier Knudsen.

Han forklarer at selv om det er flere i jobb, så er det et varelager av boliger som er for salg.

– Et annet poeng er at vi er i en brytningsfase nå. Nå har arbeidsinnvandringen begynt å komme igjen, og det tar litt tid før befolkningsveksten tar seg opp igjen, sier Knudsen.

Også Birkeland peker på boligoverskuddet som forklaring på kontrasten mellom boligmarkedets stilleståing og næringslivets blomstring.

– I den siste fasen før oljebremsen, hadde vi et ekstremt boligunderskudd. Mange var ute i markedet, og det var lite boliger å få tak i. Flere kommuner i Rogaland gikk inn for å ordne på det, og de lagte klar nye områder for å dekke boligunderskuddet som var. Når oljebremsen kom, snudde etterspørselen, og vi gikk over til et overskudd av boliger. Dette viste seg igjen i salgstiden og det fikk utslag i priser.

Boligoverskuddet i Rogaland kommer også fram i rapporten til Boligprodusentenes Forening. Igangsettingen de siste 12 måneder viser at Oslo ligger 31 prosent under beregnet boligbehov, mens Rogaland ligger 31 prosent over beregnet behov.

LES OGSÅ: Lys oljeframtid: ny teknologi øker verdiskaping

Spår moderat boligvekst

Knudsen sier at prognosene viser at det trolig vil være en moderat boligprisvekst framover.

– Det henger sammen med at vi er i et marked hvor mye er for salg. Selv om omsetning og etterspørsel har tatt seg opp, har man mye å velge i. Det som blir spennende, er å se hvor mange folk som kommer til regionen framover. Boligmarkedet kan påvirkes av mye forskjellig på oppsiden og nedsiden. Alt fra lav arbeidsledighet til uroligheter i verden.

LES OGSÅ: Optimismen er tilbake i oljå: 400 utstillere under OTD.

Mer fra Dagsavisen