Nyheter

– Hvis Trump blir en martyr for velgerne, har vi en ny og skummel situasjon i amerikansk politikk

Det er anløp til mytteri på innsiden av Det hvite hus, skal vi tro en anonym kronikk i The New York Times. Nytteløst, mener USA-ekspert Thor Steinhovden. – Den eneste måten å få stoppet Trump på, er gjennom valg.

Thor Steinhovden er USA-ekspert, rådgiver i Agenda og snart aktuell med boka «Det amerikanske marerittet – hvordan USA ble et splittet land».

Nylig publiserte The New York Times en kronikk hvor en anonymisert ansatt i Trump-administrasjonen hevder at det finnes en slags intern motstandsbevegelse i Det hvite hus som jobber mot presidenten. Kan vi feste lit til dette?

– Vi skal behandle det litt forsiktig. Det virker å være et slags forsøk på syndsforlatelse. Denne personen prøver å fremstille seg selv som en helt og har en klar agenda i måten situasjonen blir beskrevet på. Det vi vet er at noen i Det hvite hus i enkelte tilfeller har trådt inn for å temme Trump, men jeg er mer usikker på «deep state»-konspirasjonen om at det finnes en organisert bevegelse. Det mest interessante med denne kronikken er at den bekrefter kaoset på innsiden av Det hvite hus som tidligere er blitt beskrevet i andre bøker.

Er dette en nyttig måte å yte motstand mot Trump på?

– Jeg tenker at det er et demokratisk problem. Man kan godt tenke at Trump er gal eller uansvarlig, men han er faktisk satt til å styre Det hvite hus, og det er ikke sånn at folk som ikke er valgt til presidentembetet skal kunne bestemme over politikken. Hvis man jobber for presidenten og ikke er enig i måten han skjøtter embetet sitt på, bør man slutte. Man kan ikke unnskylde seg med at det er verdt det fordi han får gjennom republikansk politikk, når man mener han er farlig for den samme politikken.

Kronikkforfatteren er også blitt utfordret på at denne motstandsbevegelsen foreløpig ikke har forsøkt å få Trump fjernet gjennom å utløse det 25. grunnlovstillegget. Er det en realistisk utvei?

– Den beste og eneste måten å få stoppet Trump på, er gjennom valg. Hvis han ender opp som en martyr for sine kjernevelgere, har vi en helt ny og skummel situasjon i amerikansk politikk. Nå kommer det snart et mellomvalg, og der ligger Demokratene ganske godt an til å vinne makten i Representantenes hus, og da vil Trumps agenda stoppes over natta.

Les også: Mike Pence: Det var ikke meg!

En av journalistene bak Watergate-avsløringene, Bob Woodward, har også kommet med en bok hvor Trump beskrives som uvitende og impulsstyrt av hans egne rådgivere. Skader disse beskrivelsene Trump selv, eller det republikanske partiet?

– Nei, det tror jeg ikke. Det som gjør denne boka annerledes enn andre bøker om Trump, er at forfatteren har såpass tyngde. Han har vært tett på alle amerikanske presidenter siden 1960-tallet, så han finner ikke på ting. Men dette må sees i sammenheng med at det finnes et eget, alternativt medieunivers på den amerikanske høyresiden – ikke bare Fox News, men også et mylder av nettsider og hundrevis av kanaler på Facebook som spyr ut én versjon av sannheten hver dag. Så når en slik bok kommer, blir den undergravd i alle forum. Det er denne alternative versjonen både Trump-tilhengere og republikanere først og fremst får presentert. Vi vet at venstresidevelgere bruker flere nyhetskilder enn høyresidevelgere, så det er lettere for Trump å selge en falsk versjon enn det var for Obama.

Så velgerne hans bryr seg ikke?

– Jeg er kanskje litt for kynisk, men jeg tror ikke kritikken mot Trump går inn på så mange av de republikanske velgerne. 84 prosent av dem mener fortsatt at han gjør en god jobb og liker at han er en kaospilot. Men det kan kanskje påvirke motivasjonen visse grupper velgere – høyt utdannede, «suburban moms» og uavhengige – har til å stemme i mellomvalget i november.

Les også: Jim Carrey: – Jeg er bare så drittlei løgnere som Donald Trump (DA+)

Er vi i ferd med å få en ny Watergate-skandale?

– Vi så ikke den samme polariseringen i amerikansk politikk under Watergate-skandalen som vi gjør i dag. Den gang kunne vi stole på at det fantes en grense for republikanerne, og når den grensa var nådd, måtte også de føye seg etter sannheten. I dag har vi en situasjon der partitilhørighet trumfer sannheten. Jeg har begynt å tenke på det som at Trump har en kreditnota som stadig fyller seg opp. Det kommer kanskje en dag der han må betale, men det er vanskelig å si når. Akkurat nå virker det som om svaret ligger i New York. Michael Cohen (Trumps tidligere advokat som har erklært seg skyldig i bedrageri, journ.anm.) sitter kanskje på informasjon som kan gi oss en ny situasjon. Vi vet heller ikke hva spesialetterforsker Robert Mueller jobber med i Russland-etterforskningen. Han har lovet et svar på om Trump motarbeidet sitt eget rettssystem i løpet av høsten, men selve etterforskningen vil nok pågå lenger, så her kan det også komme noe nytt.

Du nevnte at Trumps agenda vil bli stoppet over natta hvis Demokratene får flertall i Representantenes hus. Hvordan?

– Obama mistet flertallet i Representantenes hus etter bare to år og fikk ikke gjennomført så mye av sin agenda. Han forsøkte å drive politikk gjennom presidentordre, og det vil være naturlig for Trump også, selv om han sier at det ikke er måten å gjøre det på. Hvis vi har sett en aggressiv president fram til nå, tror jeg i hvert fall vi vil se det da. I motsetning til Obama, ser Trump ut til å trives best når han er i konflikt. De neste to årene vil vi nok se en enda dypere splittelse i amerikansk politikk.

Les også: Derfor blir det vanskelig for Demokratene å vinne Senatet

Selv om Demokratene også skulle vinne Senatet i mellomvalget, kreves det to tredjedels flertall for å kunne stille Trump for riksrett. Flere mener det er usannsynlig. Hva skal Demokratene da gjøre for å bli kvitt ham?

– Når et parti får flertall i enten Representantenes hus eller Senatet, får de også komitelederskap, og med det følger større makt til å sette agendaen. Så selv om Demokratene ikke får dømt Trump, kan de få flertall for å starte en gransking i Representantenes hus ved å bruke argumentet om at ikke alt er blitt avdekket enda. Da vil de også gi rødt kjøtt til velgerne sine.

Hva har det som skjer med Trump å si for Norge?

– For Norge er det viktig å ha en stabil alliert som garanterer for Nato sin fremtid. Trump fikk en liten seier på det forrige toppmøtet, eller det er i hvert fall det han forteller velgerne sine, og det virker å ha roet ham litt. Det er gode nyheter for Norge. En annen god nyhet for Norge er at Erna Solberg har funnet en måte å ha et godt forhold til ham på. Det er det ikke så mange europeiske statsledere som har klart. Så kan vi sette spørsmålstegn ved om det er en god ting eller ei, men jeg har inntrykk av at hennes siste besøkt til USA var et godt besøk. Det at Trump konstant undergraver internasjonale organisasjoner som FN og stikker kjepper i hjulene for fredsprosessen i Midtøsten, strider derimot mot våre interesser. På disse områdene må kanskje Norge ta et tydeligere standpunkt framover.

Mer fra Dagsavisen