Debatt

Hva skal vi leve av?

DEBATT: Det er en ærlig sak å være mot norsk olje- og gassindustri, men hvilke konsekvenser vil nedlegging gi?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Aleksander Stokkebø, stortingsrepresentant, finanskomiteen. Kommune-styrekandidat, Stavanger Høyre

Vi må skape for å dele. Rogaland har et sterkt næringsliv, med mange spennende jobber og næringer.

Olje og gass og sjømat er blant de to største. Her finner vi dyktige fagfolk og jobbskapere, som bidrar til den velferden vi alle nyter godt av. For å sikre et bærekraftig velferdssamfunn også i fremtiden, må vi må allerede nå spørre oss: Hva skal vi leve av?

For det første må vi ta vare på vår største næring. Den ansetter nærmere 200.000 mennesker og har en verdiskaping per ansatt på hele 9,7 millioner kroner. Ingen annen næring er i nærheten. Det er en ærlig sak å være mot norsk olje og gass. Problemet er bare at venstresiden ikke er ærlige om hvilke konsekvenser det vil få for norsk næringsliv, norsk økonomi og vår felles velferd. Når de blir utfordret på alternativer, kommer de ofte opp med forslag som vil koste fellesskapet mer penger og langt ifra kan erstatte inntektene (286 milliarder bare i år). Å legge ned vår største næring vil bare bety mindre til tidlig innsats i skolen og en verdig eldreomsorg. Vi må heller ta vare på jobbene og stramme inn klimakravene. Kompetanse og ressurser fra næringen kan brukes til spennende industrieventyr innen havvind, hydrogen og karbonfangst og lagring.

Samtidig som vi må ta vare på jobbene i oljå, må vi legger til rette for at andre næringer kan vokse og gi oss flere bein å stå på. Sjømatnæringen er blant dem med størst omfang og potensiale. Eksporten utgjør nå nesten 100 milliarder og mulighetene er enorme. Med god tilrettelegging kan eksportinntektene i 2050 bli opp mot 500 milliarder.

Da er det ganske uforståelig at MDG, Arbeiderpartiet og SV alle foreslår tiltak som sterkt vil begrense næringen. De vil blant annet ha tidsbegrensninger til havbrukstillatelser, avvikling av konsesjoner og urealistiske reguleringer, samtidig som flere av dem ønsker produkssjonsskatt og forbud mot volumøkning. Summen av alle innstrammingene ville gitt en enorm kostnad som venstresiden vil velte over på sjømatnæringen. Det ville gjort det vanskelig for næringen å vokse og skape verdier for fellesskapet.

Det blåser en næringsfiendtlig vind over norsk venstreside. Verdiene som trengs for å sikre og opprettholde et høyt velferdsnivå skal ikke komme fra oppdrett, gruvedrift, olje, gass eller forsvarsmateriell. Hver og en av disse næringene står for en stor del av landets verdiskaping. Perspektivmeldingen viser også at vi som land må skape mer for å kunne opprettholde velferden. Da er det feil medisin å strupe Norges mest produktive næringer.

Partier som er for velferd kan ikke samtidig være mot verdiskaping. Vi må skape for å kunne dele. Høyre fører en politikk for næringsvekst og jobbskaping. Vi har senket selskapsskatten til 22 %, vi reduserer den særnorske formuesskatten og maskinskatten fases ut. Samtidig har vi gitt utviklingskonsesjoner til oppdrettsnæringen for å bidra til bærekraftig vekst. Sammen med dyktige arbeidsfolk og jobbskapere, lar vi bedriftene vokse, skape og bidra til vår felles velferd også for fremtiden.

Mer fra: Debatt