Chi Ton. Foto: Maria Storvig Normann

Hun serverer humortapas

Festivalsjefen for International Comedy Box Festival, Chi Ton, er klar for innspurten. En uke med humor i alle tenkelige varianter er snart over.

– Comedy Box startet tirsdag. Hvordan har det gått så langt?
– Over all forventning. Vi hadde flere fulle show på åpningsdagen. I morgen avslutter vi med et stort smell på Tou Scene. Da tar vi over hele Tou. Rundt 50 komikere er i aksjon i løpet av kvelden.

– Hvilken type show tilbyr dere? Er det stort sett standup?
– Nei, det er humor i alle former og sjangre – alt mulig rart. Alt fra standup til musikalsk humor i form av sløv jazz til revy. 

LES OGSÅ: 70 forestillinger av 87 komikere fra 17 nasjoner på fem dager

– Har dere noen store trekkplastre i år?
– Vi har få soloforestillinger. Festivalen er snarere en slags humortapas med korte snutter av alt mulig. Derfor er det litt vanskelig å trekke fram publikumsvinnerne. Det vi vinner på, er vel at vi er annerledes og at publikum vet at de får smake på forskjellige ting når de kjøper billetter til våre show.

– Dere går nye veier også når det gjelder innkvartering av artistene?
– Ja, vi prøver ut noe vi kaller «host a comedian». Artistene blir bosatt hos vertsfamilier. Vi har fridd til Stavanger-publikumet og bedt dem om å delta aktivt i festivalen. Når komikerne bor hjemme hos folk, fungerer verten også som en slags artistkontakt som tilbyr skyss og guiding i byen. De aller fleste artistene våre kommer utenbys fra eller fra utlandet. Når de bor hjemme hos folk, får de se Stavanger fra en annen side. Samtidig får verten vise fram byen sin og ta aktivt del i kulturlivet. Vinn-vinn.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «American Psycho» av Bret Easton Ellis. Jeg leste den som tenåring. Den er ganske brutal og naken og gjorde sterkt inntrykk. Det var spesielt de psykologiske innfallsvinklene, det å få et innblikk i menneskets psyke, som fascinerte meg.

LES OGSÅ: 80 artister skal bruke hele Stavanger

– Hva gjør deg lykkelig?
– En kombinasjon av mange ting. Det som gjør meg lykkelig i dag, trenger ikke nødvendigvis å gjøre meg lykkelig i morgen. Å føle seg godt ivaretatt av familie og venner, å spise en kjempegod middag eller delta på et inspirerende foredrag – alt det kan gjøre meg lykkelig.

– Hvem var din barndomshelt?
– Moren min. Hun er fortsatt min helt. Hun er rå.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Også det er veldig sammensatt. Ting jeg ikke liker i dag, kan være greit i morgen.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da gidder jeg ikke å ta telefonen, ligger strak ut på sofaen, ser Netflix-serier og spiser potetgull.

LES OGSÅ: Han er én av 90 komikere på Tou

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Mange ting. Jeg har gått i tog mot rasisme, og for likestilling, likeverd, menneskerettigheter. Som ung kvinne med minoritetsbakgrunn møter jeg en del utfordringer. Derfor brenner jeg kanskje litt ekstra for disse temaene.

– Er det noe du angrer på?
– Nei, filosofien min er at det er bedre å gjøre ting og heller ta lærdom av sine feil. 

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Kanskje bestekompisen min? Jeg snakker for lite med ham for tiden. Folk har det så travelt at de sjelden tar seg tid til å snakke ordentlig med sine nærmeste. For meg er det mest verdifullt å snakke med en som står meg nær.

LES OGSÅ: Ton kjemper videre for støtte