Nyheter

Hun åpner verdens største bokmesse – og vil erte på seg Kina

Det er en av årets store europeiske kulturbegivenheter. Bokmessa i Frankfurt åpnes tirsdag av Erika Fatland.

– Det er en stor ære å holde åpningstalen på bokmessa i Frankfurt. Men jeg får nok ikke visum til Kina igjen etter denne talen, sier Erika Fatland.

Tirsdag ettermiddag holder Erika Fatland og Karl Ove Knausgård de litterære åpningstalene ved bokmessa i Frankfurt, etter den offisielle åpningen ved blant andre Tysklands utenriksminister og Erna Solberg. Norge er såkalt gjesteland på bokmessa, og har en egen paviljong med et omfattende program.

Les også: «Alt er mulig på verdens største bokmesse, og Stavanger er med»

– Jeg skal snakke om grenser og litteratur, og hvordan litteraturen krysser grenser. De siste reisene mine har blant annet gått innom Kina, så jeg tar opp litteraturens kår der, sier Fatland.

300.000 besøkende

Totalt deltar over 100 norske forfattere på bokmessa i Frankfurt den uka den varer. Det er verdens viktigste bokmesse. Ifølge Senter for norsk litteratur i utlandet, NORLA, deltar rundt 7000 utstillere fra forlag og tilstøtende bransjer, rundt 10.000 journalister fra hele verden, og rundt 300.000 besøkende fra over hundre land.

– Prosjektet Norge som gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt er Norges største utenrikskulturelle satsing noensinne, fastslår NORLA ved direktør Margit Walsø i en pressemelding.

Mareritt

Åpningstalen har Fatland skrevet klar for lengst, i et anfall av prestasjonsangst, forteller hun til Dagsavisen:

– Jeg skrev talen i et telt midt på natta, i et avsidesliggende fjellstrøk i Nepal på vei til den tibetanske grensen.

– Det var i juni, og ennå behagelig lenge til deadline. Jeg våknet i teltet midt på natten av et mareritt. I drømmen var det åpningsdagen 15. oktober, Angela Merkel hadde holdt sin tale, Erna Solberg sto på scenen og holdt sin tale, mens jeg satt med Mac-en i fanget og et tomt Word-dokument. Da jeg våknet, var jeg gjennomsvett og hyperventilerte. Så jeg kastet meg over Mac-en og skrev halve talen før frokost, forteller Fatland. Hun har vakt internasjonal oppsikt blant annet for sine to siste reisebøker: «Sovjetistan» (2014) og «Grensen» (2016), en omfattende bok om en lang tur, med den fullstendige tittelen «Grensen: En reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge, samt Nordøstpassasjen».

– «Grensen» har nettopp kommet ut på tysk, og interessen for den er stor. «Sovjetistan» har også solgt mye i Tyskland og blir stadig solgt til nye land. Jeg er blitt invitert til mange arrangementer under bokmessa, så jeg har et tett program, sier Fatland.

###

Den tyske utgaven av Erika Fatlands «Grensen». Foto: Suhrkamp Verlag

Den kommende reiseboka hennes er grunnen til at hun skrev Frankfurt-talen i et telt i Tibet, den tar for seg Himalaya-regionen.

– Boka om Himalaya kommer neste år. Jeg har gjort research-reisene, men jeg har ikke begynt å skrive ennå.

«Mette-Marit-toget» ved avreisen fra Berlin. Toget tar med seg norske forfattere til bokmessen i Frankfurt. FOTO: NTB SCANPIX

«Mette-Marit-toget» ved avreisen fra Berlin. Toget tar med seg norske forfattere til bokmessen i Frankfurt. FOTO: NTB SCANPIX

Mette-Marit-toget

Erika Fatland starter tirsdagen med å ta Litteraturtoget fra Köln til Frankfurt sammen med kronprinsesse Mette-Marit og 18 andre norske forfattere.

– «Mette Marit-toget», som de kaller det her i Tyskland, sier Fatland. Kronprinsessetoget har avgang mandag fra Berlin, til mellomstopp i Köln. Første dagen er temaet litteratur for unge. På tirsdagens togetappe deltar både skjønnlitterære forfattere som Edvard Hoem, Herbjørg Wassmo og Lotta Elstad, og sakprosaforfattere som Andreas Tjernshaugen og Anne Sverdrup-Thygeson.

Nærmere 200 forfattere har deltatt på de rundt 100 arrangementene for å promotere norsk litteratur og kultur som allerede er gjennomført i Tyskland i år. Blant de største trekkplastrene til messa i Frankfurt, er publikumsfavorittene Jo Nesbø og Maja Lunde. Lundes «Bienes historie» var den bestselgende skjønnlitterære utgivelsen i Tyskland i fjor. På programmet står også flere samiske forfattere og kunstnere, som Máret Ánne Sara og Niilas Holmberg.

På messas siste dag søndag deltar Margaret Atwood i en samtale med kunster Katie Paterson om Future Library, prosjektet der hundre forfattere skriver en bok som ikke utgis før i 2114, trykket på papir laget av trær fra Nordmarka i Oslo. Margaret Atwood var første forfatter ut i Future Library, og besøkte i den anledning Oslo i 2014.

Mer fra Dagsavisen