Annonse
Odd Jo Forsell (innfelt), leder av Stavanger Høyre, mener det er på tide å starte utfasingen av kontanter. I den pågående programprosessen i Høyre har derfor lokallaget foreslått en gradvis utfasing av kontanter som betalingsmiddel. Foto: Sara Johannessen/NTB scanpix

Høyre vil starte utfasing av kontanter i Norge

Odd Jo Forsell (H) føler seg sikker på at vi i framtiden vil le av at vi en gang hadde kontanter.

Annonse
Rogalandsavis

Derfor har Stavanger Høyre foreslått en gradvis utfasing av kontanter som betalingsmiddel til Høyres pågående programprosess sentralt.

– Det kan godt hende vi er for tidlig ute, men før eller siden kommer dette. Høyre må være i forkant, sier Forsell til RA.

– 440 mrd. per år

Han mener det finnes et enormt potensial for å begrense den svarte økonomien og hindre blant annet narkotikaomsetning ved å fjerne kontanter.

– Den svarte omsetningen i Norge er anslått til 440 milliarder kroner per år, der 140 milliarder unndras fra beskatning, sier Forsell.

LES OGSÅ: Leder: Kontanter bør fjernes

Hvis kriminelle ikke har mulighet til å benytte seg av kontanter som betalingsmiddel, er håpet at Norge skal bli et mindre attraktivt land å drive kriminell virksomhet i.

– Kriminelle er vel kjent for å finne nye metoder for å bedrive kriminalitet?

– Ja, og de vil fortsatt ha mulighet til å bytte varer, for eksempel biler, gull eller andre ting. Men alt vil bli mye mindre praktisk. Hvis de reiser inn i landet, vil de legge igjen elektroniske spor. All betaling kan spores, og politiet kan få tilgang hvis vilkårene er oppfylt, sier han.

Fire år

Stavanger Høyre er langt fra de første som går inn for et kontantløst samfunn. Finans Norge, Finansforbundet, professorer, flere banker og medier (deriblant RA) er blant dem som tidligere har snakket varmt for å starte utfasingen av kontanter som betalingsmiddel.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Forsell ser nå for seg at en gradvis utfasing vil kunne skje over en periode på fire år.

– Da vil man i god tid i forkant kunne varsle folk om at kontanter vil fases helt ut innen fire år.

– Hvordan skal man møte dem som tviholder på kontantene?

– Det finnes nok noen eldre som fortsatt vil ha kontanter, men de aller, aller fleste eldre har også kort. Man må rett og slett bare tilpasse seg samfunnet. Se på bankvesenet, folk har har greid å tilpasse seg til å bruke nettbank, sier Forsell, som foreløpig ikke vet hvilken støtte forslag vil få sentralt.

Annonse