Thor Magne Seland (H) mener det er på tide at Stanley Wirak (Ap) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) velger mellom eiendomsskatt og konkurranseutsetting To ting Ap og Frp har avtale om å ikke snakke om mens de samarbeider. Foto: Roy Storvik

Høyre-Seland: – Dere nuller hverandre ut, Wirak og Borgli

Thor Magne Seland (H) mener Ap og Frp nuller hverandre ut når de ikke vil snakke om verken eiendomsskatt eller konkurranseutsetting i Sandnes. Det får ordfører Stanley Wirak (Ap) og varaordfører Pål Morten Borgli til å tenne.

Økonomien til Sandnes kommune så presset at Thor Magne Seland, gruppeleder i Høyre, mener det er på tide at Ap og Frp tar et valg om å innføre eiendomsskatt eller å åpne opp for privatisering og konkurranseutsette tjenester.

– Ap og Frp nuller hverandre ut politisk. Da de inngikk samarbeidet inngikk de en avtale: Ap tier stille om eiendomsskatt og Frp lar være å snakke om konkurranseutsetting. Da forsvinner de to store virkemidlene for å få budsjettet til å gå i hop, sier Seland til RA.

Forrige uke la rådmann Bodil Sivertsen fram sitt forslag til budsjett. Rådmannen ønsker å innføre eiendomsskatt på verk, bruk og næringseiendom, som vil gi rundt 30 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ønsker eiendomsskatt i Sandnes

Like etter framleggelsen sa ordfører Stanley Wirak (Ap) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) at det er helt uaktuelt. 

Selv forteller Seland at Høyre er åpne for både eiendomsskatt og konkurranseutsetting.

Høyre er åpne for begge deler

– Vi er positive til konkurranseutsetting på vedlikehold, renhold og bydrift – ting som ikke er kommunens kjerneoppgaver.

Seland er også positiv til eiendomsskatt, men ikke på bolig.

– Vi har pekt på skatt på verk og bruk. Skatt på privatboliger er ikke aktuelt nå. Det har vi gått til valg på.

Seland understreker at han er for omstillingsprosjektet kommunen står midt oppi, men han reagerer på at det tas penger fra kommunens flere fond for å få kommuneøkonomien til å gå rundt.

– I 2017 og 2018 vil rådmannen ta 82 millioner kroner fra fond og bruke dette på drift. Vi har fond til dårlige tider, men det er ikke bærekraftig. Pensjonsfondet i Sandnes har 150 millioner kroner. Vi bør ha 300 millioner, fordi imellom 2020 og 2030 vil eldrebølgen øke. Sandnes er nødt til å skaffe 300 nye sykehjemsplasser på den tiårsperioden. Tilsvarende fem BOAS. De siste ti årene har vi bygget ett, sier Seland.

– Posisjonen skryter av full sykehjemsdekning nå, men det varer ikke lenge. Når Ap og Frp tier stille om eiendomsskatt og konkurranseutsetting, så sender de regningen til de framtidige generasjonene. De samme generasjonene som nå opplever kutt i skole og tidlig innsats. Det vil ikke jeg sitte og se på, tordner Seland.

Wirak ønsket eiendomsskatt i 2011

Ordfører Stanley Wirak (Ap) er lei av å høre de samme argumentene fra Seland.

– Han har spilt den samme plata i fem år. Nå må Seland snart finne en ny plate, sier Wirak overfor RA.

I en artikkel i fagbladet Kommunal Rapport fra 2011 sa da påtroppende ordfører Wirak følgende: «Vi har gått til valg på eiendomsskatt og kommer til å kjempe for det. Nå må bystyret bestemme om vi skal kutte i skole og omsorg eller innføre eiendomsskatt».

LES OGSÅ: – Ikke reis deg nå, Wirak

– Jeg mente det jeg sa i 2011, og om Høyre hadde vært med på det, så hadde vi hatt det på plass, sier Wirak og forklarer:

– For fem år siden forhandlet Ap med Høyre om politisk grunnlag i Sandnes. Ap gikk inn for eiendomsskatt. Høyre ville ikke det. Vi prøvde en variant med å ikke innføre eiendomsskatt, men at Høyre måtte forplikte seg dersom det ble nødvendig likevel. Heller ikke det ville Høyre, sier Wirak.

Wirak: – Bør holde snavla

– Jeg kjøper ikke krokodilletårene til Seland. Han brant sin sjanse for fem år siden. Slike halvkveda viser vil jeg ikke høre. Da bør Seland heller holde snavla, sier Wirak.

Ordføreren mener at Ap har styrt Sandnes på en glimrende måte sammen med Frp og Sp.

– Ap, Frp og Sp fikk 55–60 prosent av stemmene ved forrige valg. Høyre ble halvert. Innbyggerne er fornøyde med vårt styre, sier Wirak, som peker på full sykehjemsdekning og det han kaller et enormt idrettsløft med hall på Bogafjell, dobbelthall på Ganddal, utvidet Giskehall og en kommende svømmehall på Iglemyr.

Det er uaktuelt å bryte avtalen med Frp. Avtalen varer til 2019.

– Det er feil å pålegge folk mer skatter og avgifter i disse tider. Eiendomsskatt på verk og bruk utgjør 30 millioner. Det er 0,7 prosent av det vi bruker i året. Altså veldig lite, sier Wirak.

– Betyr det at Sandnes Ap har gått bort fra eiendomsskatt?

– Det bestemmer vi oss for foran neste periode. Hva som kommer ut av det, vet jeg ikke nå, men vi vil ikke være så vinglete som Høyre som har gått fram og tilbake på eiendomsskatt i det siste, svarer Wirak.

Wirak har heller ikke har tro på konkurranseutsetting.

– Det er ingen som tror på fantasitallene til Seland. Kommunen leverer bedre og billigere tjenester, sier ordføreren.

Borgli: – Hakk i plata

Wirak får støtte av varaordfører Borgli.

– Dette er hakk i plata fra Høyre. Vi nuller hverandre overhodet ikke ut. De siste fem årene har Frp, Ap og Sp tatt grep om de viktige tingene. Vi er helt på linje og er samstemte. Slik var det ikke da Frp samarbeidet med Høyre. Da var Høyre mer interessert i å kjøpe holmer og bruke penger på store kunstprosjekter, sier Borgli.

– Frp er for privatisering?

– Vi har utfordret kommunens ansatte om å levere de beste tjenestene til den beste prisen. Den utfordringen har de ansatte tatt til de grader. De har vist at vi er best og billigst i egen organisasjon, svarer Borgli.

Han mener Seland bør ta en prat med statsminister Erna Solberg (H) om hva hun mener om eiendomsskatt.

– Ingen byer som har innført eiendomsskatt har forbedret tilbudet eller økonomien sin, avslutter Borgli.