Alexander Stokkebø. Foto: Tone Helene Oskarsen

Høyre mest ned og største parti i Stavanger

Høyre har hatt størst oppslutning blant velgerne i Stavanger. Men de er også partiet med størst nedgang fra valget i 2013.

Av Ingunn Walderhaug

Når 99,8 prosent av stemmene for stortingsvalget 2017 var talt opp, lå Høyre an til å ha sikret seg 31,5 prosent av stemmene. De er både kommunens og fylkets største parti.

Høyre er størst i 13 av kommunens 22 valgkretser. Det er i valgkretsene i sør og vest at Høyre holder fast på overtaket, med unntak av Kvernavik lengst vest.

I Kvernavik rykker Høyre ned til tredjeplass og plasserer seg bak Frp, med 22,5 prosent bak 25,8 prosent. Arbeiderpartiet vinner denne valgkretsen med 31,1 prosent av stemmene.

Med 4,5 prosent flere stemmer en Arbeiderpartiet, ligger Høyre an til å sikre seg ett mandat flere enn Ap. 

Blir resultatet slik det foreløpig ser ut, får Høyre fem mandater på Stortinget fra Rogaland, og  Aleksander Stokkebø er inne. 

aleksander stokkebø

Høyre ned, Arbeiderpartiet opp

Likevel er Høyre partiet som har størst nedgang i Stavanger, sammenlignet med forrige stortingsvalg. De går ned 1,9 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet har foreløpig innkassert 27 prosent av stemmene. Til tross for nedgang over hele landet, er Ap større i Stavanger ved dette valget, enn de var i 2013.

Ap er størst i 8 av Stavangers 22 valgkretser og har overtaket i sentrumskretsene. Størst oppslutning har partiet i Tjensvoll valgkrets og ligger her an til å kapre 32,3 prosent av stemmene.

Målingene viser en framgang på 1,1 prosent i Stavanger sammenlagt.

 

Senterpartiet øker mest også i Stavanger

Størst økning har Senterpartiet, i samsvar med resultatene fra landet og fylket forøvrig.

3,1 prosent av stemmene er en økning på 1,5 prosent siden sist.

I Stavanger er tredjeplassen det høyeste Sp klarer å klatre i en valgkrets. I Austre Åmøy får partiet 16,4 prosent. Ellers ligger de lavere enn landsgjennomsnittet i de øvrige kretsene.

Det sikrer ett mandat på Stortinget. Geir Pollestad får altså beholde sin plass på benken.

 

Frp størst i Austre Åmøy

Tredje størst er Fremskrittspartiet. 15,5 prosent er en nedgang på 0,3 prosent siden forrige valg.

I én valgkrets er Frp det største partiet. I Austre Åmøy valgkrets går Frp fram med hele 14,4 poeng til 29,1 prosent av stemmene og er 9 prosent større enn Høye. 

I den samme kretsen går Arbeiderpartiet tilbake med hele 7,5 prosent siden sist valg.

 

SV opp og frem

Etter Frp følger Sosialistisk Venstreparti, med 5,8 prosent og en økning på 0,5 prosent. Foreløpig ser det ut til at SVs førstekandidat i Rogaland, Solfrid Lerbrekk, stikker av med utjevningsmandatet fra Rogaland.

SV er fjerde størst i 8 av de 22 valgkretsene og i Våland valgkrets er de tredje størst, med 10,1 prosent av stemmene.

37iwalerbrekk1

 

Venstre og KrF kjemper om fjerdeplassene

Både Venstre og Kristelig Folkeparti taper stemmer i Stavanger. Venstre er fjerde størst i seks av 22 valgkretser, det samme gjelder for KrF.

Med 5,2 prosent faller Venstre med 1,3 prosent og med 4,8 prosent faller KrF med 1,5 prosent siden 2013.

 

Både MDG og Rødt går fram

Miljøpartiet de Grønne øker med et halvt prosentpoeng og har nå sikret seg 3,7 prosent av stemmene. Rødt øker med 1,2 prosent og har nå 1,9 prosent i Stavanger. Det er nesten en tredobling siden 2013.

0,5 prosent av stemmene som er talt opp i Stavanger til nå, har vært blanke. Også her er det en økning, på 0,3 prosent.