Høyre kjører trygt

LEDER: En beskjed fra nominasjonskomiteen om at Hernes fjernes, hadde vært ødeleggende for Høyre i valgkampen, skriver Bjørn G. Sæbø.

Som ventet pekte Stavanger Høyres nominasjonskomité på John Peter Hernes (59) som ordførerkandidat. Selv om Sissel Knutsen Hegdals (52) navn dukket opp på oppløpssiden, unngår Høyre eksperimentene – fordi de ikke har noe valg i kampen om fire nye år på ordførerkontoret.

LES OGSÅ: Han vil bli Stavangers nye ordfører

Utpeking av en annen ordførerkandidat enn Hernes ville vært en forbigåelse av gruppelederen, med risiko for splid og fare for at dagens nummer to takket for seg. En beskjed fra nominasjonskomiteen om at Hernes fjernes, hadde vært ødeleggende for Høyre i valgkampen.

Med Hernes på førsteplass og oppvekststyreleder Knutsen Hegdal som nummer to, får Høyre en toppduo som kan de politiske sakene og kjenner et stadig tøffere politisk miljø fra innsiden. Hernes’ talegaver gjør ham vond å møte i ordstrid, samtidig som velsmurt retorikk ikke alltid er et pluss i politikken. Flinke retorikere kan rett som det er oppfattes som arrogante og lite folkelige.

En ordfører er også noe langt mer enn den øverste politikeren, hun eller han trer inn i en rolle som ofte er hevet over hverdagspolitikken. Her må den nye ordføreren finne sin troverdige og folkelige form, enten vedkommende heter John Peter Hernes eller Kari Nessa Nordtun.


Alternativene til Hernes står heller ikke i kø i et Høyre som ser ut til å ha glemt talentdyrkingen de siste årene. Egil Olsen med sin landsfaderaktige status på Byøyene, kunne ha vært en ordførerkandidat. Det samme kunne Janne Johnsen ha vært, men Høyre tvinges til å fremme middelaldringer der toppkandidatene fra Ap og SV er nesten en generasjon yngre.
Politisk følger John Peter Hernes den lyseblå kursen staket ut av Rettedal, Thu, Sevland og Sagen Helgø.

Den mest åpenbare forskjellen mellom Sagen Helgø og Hernes ligger på det næringspolitiske området. Hernes har tung næringslivsbakgrunn, og det er logisk å tenke seg at den tidligere Gjedebo-medarbeideren vil gi gass på områder knyttet til nye arbeidsplasser og utvikling av ikke-fossile næringer.