Høyre kan bli stående uten makt i Norges største byer

Høyre kan for første gang ende uten makt i landets fire største byer, ifølge prognoser og opptelte stemmer.

NTB-Birgitte Iversen

Resultatene for de store byene er ikke klare, men prognosene og de opptelte stemmene viser at Høyre kan ende med å stå uten makt i alle de største byene etter valget.

Høyre har hatt makten i Stavanger siden 1995, men ifølge prognosene kan det borgerlige flertallet nå være tapt i oljebyen.

Høyre går kraftig tilbake med 9,4 prosentpoeng og havner på 19,6 prosent, og det synes klart at dagens konstellasjon med Høyre, Sp, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet mister flertallet. Hvis blokkgrensene ikke skal brytes ytterligere, må de borgerlige partiene dermed ha støtte fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) for å få flertall.

Sett fra den andre siden må et flertall til venstre også ha støtte fra FNB, dersom ikke Sp skifter side, så situasjonen er høyst uavklart.

Stavangers Høyre-ordfører Christine Sagen Helgø sier til Stavanger Aftenblad at hun tror partiet kan bevare makten i Stavanger.

Sp joker i Tromsø

Det har vært et sterkt uttalt mål fra Høyre å ta makten tilbake i Trondheim, Oslo, Bergen og Tromsø, og særlig i de tre sistnevnte, som partiet mistet under sist valg.

I Oslo og Trondheim tyder prognoser og forhåndsstemmer på fortsatt rødgrønt styre. Også i Tromsø ser det ut som det kan bli vanskelig å danne et borgerlig flertall. Både Høyre og Frp taper terreng, Høyre går tilbake med 4,8 prosentpoeng til 15,5 prosent, mens Frp er ned 1,8 prosentpoeng til 9 prosent. FNB ligger an til å få hele 9,8 prosent og ligger an til å gjøre et brakvalg.

Samtidig går også Ap og Rødt, som styrer byen sammen med SV, kraftig tilbake. SV ligger imidlertid an å gjøre et sterkt valg med i underkant av 14 prosent. Trolig blir Senterpartiet jokeren når det gjelder hvem som skal få styre byen. Partiet ligger an til å få over 12 prosent i byen, opp 10,2 prosentpoeng.

– Alt er åpent, sier partiets førstekandidat Marlene Bråthen til Nordlys.

– Jeg ønsker mest mulig tverrpolitisk samarbeid. Jeg ønsker at Sp skal være limet mellom blokkene, legger hun til.

Uavklart i Bergen

Også i Bergen vil Senterpartiet trolig avgjøre hvem som skal få sitte med makten, sier politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende ,

Høyre vipper ifølge prognosen rett over 20 prosent og ligger an til å bli største parti, men vil ikke klare å få flertall sammen med Frp, selv med støtte fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), til tross for at sistnevnte ligger an til å få hele 19 prosent av stemmene.

I Bergen må partiet ha støtte fra Sp i tillegg til Frp og FNB for å kunne få flertall. Bergen styres i dag av en koalisjon av Ap, KrF og V.

Gudbrandsen sier at slik hun leser det foreløpige valgresultatet, mener hun det er i favør Roger Valhammer og Arbeiderpartiet, men hun understreker at usikkerheten er stor.

– Men de trenger støtte fra mange partier. Det blir en veldig krevende situasjon på venstresiden, sier Gudbrandsen, som sier hun uansett tror man vil sitte igjen med et mindretallsbyråd.

Skuffet nestleder

Høyres nestleder Jan-Tore Sanner går imidlertid ikke med på at storbyene er tapt.

– Det er litt tidlig. Mange stemmer skal telles opp, og det skal være forhandlinger, sier han.

Han gjør det klart at han ikke er fornøyd med resultatene. Høyre får bare rundt 20 prosents oppslutning på landsbasis, basert på prognosene klokken 21.

– Vi har helt klart høyere mål enn dette, sier han til NRK.