Stavanger

Høyre havner i skoleskvis

Bruddet mellom KS og Utdanningsforbundet før helgen, kan treffe Høyre der det gjør vondest, skriver Bjørn G. Sæbø i dagens leder.

Høyres wonderboy-aktige utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen vil gjerne reformere norsk skole. Røe Isaksen har trolig de beste hensikter. Utdanningsministeren var raskt ute med å parkere alle forsøk på å innføre karakterer fra femteklasse, og han har også vært ansvarlig for å innføre Høyres mer forsonlige holdning til arbeidstakersiden.

Torbjørn Røe Isaksen har sammen med Erna Solberg brukt alle anledninger til å snakke lærerne opp som yrkesgruppe. Det siste er spesielt viktig. Norsk skole har mange flinke lærere, men å beholde de flinkeste og ikke minst å rekruttere nye superlærere, krever både oppsnakking og bedre lønns- og arbeidsforhold. Det har vært noen år med nedslående Pisa-resultater og besvergelser over lavt nivå i skolen som Høyre lover å rydde opp i. Gjennomføringsevnen til regjeringen Solberg kan komme til å bli satt på sin første store prøve når det nærmer seg lønnsforhandlinger.

Fredagens brudd mellom KS og Utdanningsforbundet var et varslet et. Stridens kjerne er lærernes arbeidstid, der arbeidsgiverne ønsker å fjerne sentrale arbeidstidsbestemmelser. I dag har lærerne et arbeidsår på 39 uker, der de ekstra ferieukene består av opparbeidet avspasering for lengre arbeidsuker i løpet av skoleåret. Lærernes for- og etterarbeid krever mer enn det er plass til i en 37,5 timers normalarbeidsuke, samtidig som det av de fleste regnes som en fordel at lærernes skoleår sammenfaller med elevenes. KS på sin side mener at arbeidstidsavtalen er til hinder for å bruke ressursene best mulig. Dermed blir lærernes arbeidstid et tema i vårens hovedoppgjør, med muligheter for lockout eller streik.

Verken partier eller regjeringer er part i et lønnsoppgjør, men en låst konflikt mellom arbeidsgiversiden og Ernas og Torbjørns satsingsområde, kan treffe Høyre der det gjør vondest. Et smertefullt oppgjør der lærerne ender som tapere, vil gjøre det ekstremt vanskelig for Røe Isaksen å reise rundt i Norge for å finne de vellykkede eksemplene på hvor bra skolen kan være. Selv om det er KS som sitter ved bordet med lærerne på motsatt side, blir partiet ekstra utsatt fordi organisasjonen har en valgt leder i Gunn Marit Helgesen fra Høyre.

Etter alle solemerker er Røe Isaksen en klok politiker som har tenkt de to nødvendige stegene fram. Han vet antakelig hvor vanskelig det er å drive gjennom en upopulær reform samtidig som han skal vinne hjernene og hjertene til de som reformeres. Skolen er reformtrøtt, plaget av skjemavelde og rapporteringsmas og trenger mest av alt mer positiv giv. Denne gløden Torbjørn Røe Isaksen kanskje kan greie å blåse liv i, vil i hvert fall slokne hvis KS skal drive gjennom sitt krav om endring i arbeidstid.

Bibelordet om at alt har sin tid, kan med fordel brukes i politikken. Det er en tid for satsing på lærerne, og det er en tid for endringer i arbeidstid.

Mer fra Dagsavisen