Nyheter

Høyre åpner for fjerning av rushtidsavgiften

Høyre ønsker å snu bommen på bybrua, men mener at det er en avgjørelse som må tas internt i Stavanger. Dersom rushtidsavgiften skal fjernes, må det først sørges for at det er inndekning for det.

I kveld var det klart for et ekstraordinært møte i Bystyret i Stavanger, for å debattere og stemme for eller mot interpellasjoner de ikke rakk ved forrige bystyremøte i juni.

– Endelig var det tid for denne viktige og prinsipielle interpellasjonen, innledet Leif Arne Moi Nilsen, fra Fremskrittspartiet, sitt innlegg med.

På vegne av Frp foreslo han at Stavanger kommune skal trekke sin støtte til bymiljøpakken Nord-Jæren.

– Herunder settes alle prosjekter i bero og det fremmes en ny sak til Stavanger bystyre om hvordan avvikling av bominnkrevingen kan gjennomføres, står det i Frp sitt saksframlegg.

Moi Nilsen mener hele bymiljøpakken er konkurs, og skulle gjerne sett at den ble avvist.

– Politikerne mangler syv milliarder kroner, og det mener jeg er ille. Jeg synes ikke lenger at det er bærekraftig, og det var flere i dag som tok til ordet om at vi rykker tilbake til start, sier han til RA.

Han liker ikke bompakker generelt, og mener at det er staten sitt ansvar å finansiere det.

– Det har kommet helt skjevt ut. De bygger dyrt, og det er mange politikere som er inne på det i dag, sier han.

LES OGSÅ: Togtrøbbel på Jærbanen: – Fryktelig frustrerende

Fornøyd

Moi Nilsen mener at forhandlingene i denne bymiljøpakken står i syv steiner.

– Det nabokommunene forlanger er at rushtidsavgiften forhandles bort, sier han.

Det er Frp også for. Dersom en fullstendig tilbaketrekning av støtten av bymiljøpakken Nord-Jæren ikke lar seg gjøre, foreslår Frp at Stavanger kommune skal imøtekomme innspillet fra Sandnes kommune om å fjerne rushtidsavgiften, mot at bommen på bybruen snus.

– Jeg hadde blitt veldig glad dersom vi kunne blitt enige om at rushtidsavgiften tas fullstendig vekk. Frp foreslo det i dag, og det kan se ut til at et flertall åpner i det minste opp for å forhandle det vekk, sier Moi Nilsen.

Han er fornøyd med Høyre sitt forslag om å fjerne avgiften helt dersom det er økonomiske midler til det.

– Ved forrige møte var Stavanger Høyre nokså steile på kun 50 prosent reduksjon i rushtidavgiften. I dag sa de seg enige i å eventuelt kunne fjerne den helt. De sier primært at dersom det er penger til det, og hvis man finner løsninger på det, så kan det la seg gjennomføres, sier han.

Moi Nilsen håper at forhandlingene er ferdige til styringsgruppemøte 30.august.

– Dersom det da foreligger finansiering til grunn, så kan dette fort gå godt før valget, sier han.

Dersom bompengeparken blir enige om noe, så må det opp til kommunene for endelig godkjenning. Moi Nilsen mener at det ser ut til at det er flertall for det.

– Det ble større flertall nå, enn hva det ville blitt dersom interpellasjonen ble tatt opp i møtet i juni, så jeg er glad for utsettelsen, sier han.

Dette er saker han tror vil være helt avgjørende i det kommende lokalvalget.

– De som bor på Hundvåg er veldig imot bommen på bybrua. Dersom bommen snus slipper beboerne på øya å betale for å komme seg inn til byen, og betaler derfor kun for å komme hjem. Nå er de dobbelt lidende, sier han.

LES OGSÅ: – Vi har fortsatt en lang vei å gå

Har inndekning

Høyre har laget et eget forslag hvor de viser hvor de har inndekning for å snu bommen på bybrua.

– Å snu bommen vil ta inn mindre penger, og vi ønsker nå å kutte noen prosjekter i Stavanger for å få inndekning. Jeg mener at Stavanger Høyre ha det mest realistiske forslaget. Vi har sagt hvor vi vil ta pengene fra. Dersom både rushtidsavgiften kuttes og bommen på bybrua snus, tapes det ytterligere penger til bymiljøpakken, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H), til RA.

Det viktigste for Stavanger Høyre er å snu bommen på bybrua, og så er de villige til å forhandle om det andre. Poenget i deres forslaget er at de har inndekning.

– Vi ønsker også å snu bommen, men vi mener at dersom det skal skje må vi en løsning på det internt i Stavanger. Vi mener dette ikke kan settes opp mot rushtidsavgiften, for de vil begge føre til at mindre penger kommer inn. Da vil ikke inndekningen være god nok likevel, sier hun.

Sagen Helgø mener det blir et tydelig skille mellom de som faktisk ønsker å ha bymiljøavtalen, og de som ikke ønsker det.

Det som til slutt ble vedtatt på bystyremøtet i kveld, var Høyre sitt forslag. De skrev blant annet i sitt forslag at "dersom det i tråd med vedtak i andre kommuner finnes økonomisk rom for flere sosiale tiltak, ytterligere redusert rushtidsavgift eller lignende, må det fortløpende vurderes andre tiltak for å sikre målsettingene om forbedret fremkommelighet på veiene og nullvekst i biltrafikken." Forslaget ble fremmet av H, V, KrF, R og Torfinn Ingeborgrud, som uavhengig, - og vedtatt som flertall med subsidiær støtte fra Sp og Pp.

LES OGSÅ: Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen

– Skuffet

FNB foreslo på kveldens ekstraordinære bystyremøte å arrangere en folkeavstemning om Stavanger kommune fortsatt skal være tilsluttet den mye omdiskutert Bymiljøpakke Nord-Jæren. De mener at saksbehandlingen i forhold til bypakken har vist seg å være svært mangelfull, og at tallgrunnlaget som er brukt ikke er reelt. Videre står det i interpellasjonen at staten har pålagt kommunene og fylket ekstra kostnader som gjør at prosjektene sprekker med nye lovkrav.

Det var kun Frp, Pp, Sp, og FNB som stemte for FNB sin interpellasjon ved kveldens møte, og ble derfor avvist. Det var ikke partileder, Frode Myrhol, veldig overrasket over.

– Det visste jeg at ville skje på forhånd. Jeg greide nemlig å skvise inn forslaget allerede i februar 2016 i en sak om folkeavstemming om kommunesammenslåingen. Da var det akkurat samme partier som stemte for. Jeg tenkte likevel at flere av dem kanskje ville gi folket en mulighet til å få si sitt, ettersom det har vært så mange protester de siste årene, sier han til RA.

Han innrømmer at han er skuffet, men han hadde ikke store forhåpninger om at det skulle bli et flertall i kveld heller. Han mener likevel at møtet har vært suksessfull for hans parti.

– Jeg er veldig glad for at vi fikk gjennomslag for vårt forslag om å bruke bybrua som en brekkstang mot de andre kommunene i forhold til bommen på E39, sier han.

Mer fra Dagsavisen