Leder

Homohatet på Vatne

LEDER: Det er straffeskjerpende fordi gjerningspersonene så åpenbart har aggresjon mot homofile, og dermed kan ha begått hatkriminalitet, skriver Bjørn G. Sæbø om angrepet på hjemmet til et homofilt ektepar på Vatne.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det hører heldigvis til sjeldenhetene at mennesker blir angrepet på grunn av sin legning i Norge – samtidig som det vil være naivt å tro at vi forskånes fra det voldelige homohatet som har blusset opp i land nær oss. Natt til søndag opplevde et lesbisk ektepar på Vatne i Sandnes at huset deres ble brutt inn i, store verdier ble stjålet og at det ble tagget sjikanøse ord rettet mot deres legning. Dette er det første offentlig kjente angrepet på homofile i regionen etter at to menn som gikk hånd i hånd på Domkirkeplassen, ble slått ned i fjor sommer. Det er et felles ansvar at hatkriminaliteten ikke får utvikle seg.

Udåden på Vatne har flere straffeskjerpende sider. Både fordi innbruddet og hærverket i en privatbolig skaper en skrekk som kan bli en langvarig psykisk belastning for ofrene. Et hjem skal gi trygghet, og trygghetsfølelsen blir angrepet ved slike handlinger. Det er straffeskjerpende fordi gjerningspersonene så åpenbart har aggresjon mot homofile, og dermed kan ha begått hatkriminalitet. Det samme paret har for kort tid siden mottatt trusselbrev etter at de hadde regnbueflagget oppe 17. mai – som også er den internasjonale dagen mot homofobi og transfobi.


Det er viktig at politiet behandler innbruddet og hærverket som hatkriminalitet, men kanskje enda viktigere er det at sivilsamfunnet reagerer så sterkt og samlet som vi har sett siden helgen. Det gjør inntrykk når folk samler inn penger slik at paret kan få økonomisk drahjelp, det vekker tillit når politikere som Roy Steffensen (Frp), Erlend Jordal (H) og partiledere som barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kulturminister Trine Skei Grande (V) markerer sin støtte til ofrene for ugjerningen. LES OGSÅ: Politiet vurderer å etterforske innbrudd som hatkriminalitet

Signalet til homofobe – enten de får utløp for fordommene sine gjennom vold, hærverk, trusselbrev eller Facebook-postinger – er at politikere, sivilsamfunnet, medier og folk flest står opp mot hatet deres.

Mer fra: Leder