Nyheter

– Homofobi er tillært. Homofili er medfødt

Fotball har alltid vært en lidenskap for Arve Andersen, og han har brukt mange år og mye tid på å kjempe mot fordommer og homohets i idretten.

– Hadde verden plutselig blitt helt ideell, så tror jeg likevel ikke det hadde dukket opp en homofil fotballspiller på hvert lag. Jeg tror de som er homofile har falt av tidligere. At de kanskje trekker seg vekk før de når til topps, nettopp på grunn av hvordan miljøet er og har vært.

Det sier Arve Andersen. Han er tidligere leder av LLH Rogaland (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), og har i alle sine aktive år kjempet mot homofobi i idretten – og spesielt fotballen. Han forteller at det har skjedd store endringer i fotballverdenen, men han tror ikke vi er helt der vi skal være – enda. Men han føler vi er på rett vei.

– Ting ligger i større grad til rette for at den første spilleren på høyt nivå kan komme ut av skapet. Samtidig vil det jo variere fra land til land. Er du en talentfull norsk fotballspiller har du kanskje ambisjoner om å spille i England, og der er det en helt annen verden.

Der er de virkelig stygge mot hverandre, sier Andersen, og legger til:

– Der tar de tak i det mest upolitiske. Kommer det en enslig homo fra Norge på banen, så vet du hva de tar tak i.

– Så du har forståelse for at det kanskje ikke er så lett å komme ut? 

– Alle har sine grunner. Jeg er ikke så tabloid at jeg mener at det må komme én person vi kan hekte alt på og som skal ta kampen. Det må skje naturlig. I dagens fotballklubber ligger ting bedre til rette enn de gjorde tidligere. Likevel skal man ikke undervurdere at det kan være tøft nok den dag i dag.

Andersen er født og oppvokst på Randaberg, men tilbrakte mange år i Tromsø. I 2005 vendte han snuten hjemover, og året etter kom han i kontakt med Stavanger på Skeivå (SPS). Samme år fikk han ideen om en debatt om homofili i idretten under festivalen.

Han fikk tommel opp fra SPS-ledelsen, og debatten om homofili i idretten «på det andra laget» ble sparket i gang. Året etter ønsket han å prøve på nytt. Denne gangen med en debatt som rettet seg mer spesifikt inn mot fotballen og garderobekulturen. Debatten fikk navnet «Homo i garderoben – gjørr det någe?», hvor debattanter fra Stavanger Aftenblad, Viking og Rogaland Fotballkrets var med.

Etter vellykkede debatter i Stavanger endte han opp som «reisende fotballhomo», og ble sendt rundt til andre norske byer for å debattere om temaet. Da han året etter ble leder for LLH Rogaland var de midt i den store ekteskapsdebatten, men Andersen fikk likevel frie tøyler til å jobbe inn mot idretten. Ett år senere ble han med i inkluderingsutvalget til Rogaland idrettskrets, og var en av dem som tok initiativ til kampanjen «Zero».

En kampanje som kjempet mot homofobi og homohets i fotballen, og som ble markert med grønne armbånd på banen. Med seg på laget fikk de både Viking, Randaberg, SIF, Brodd, Vardeneset, Sandnes Ulf og Vard.

– Viking og de andre klubbene var velvilligheten selv. De stilte opp med grønne bånd, i avisene og i intervjuer. Alle de lokale klubbene var veldig interessert i dette, sier Andersen.

Norges Fotballforbund (NFF) var det derimot verre med, forklarer han.

– Vi jobbet for å gjøre kampanjen nasjonal. For så vidt jeg vet var det ingen andre norske klubber som hadde gjort noe lignende. Vi var i god dialog med NFF, men plutselig stoppet det opp, sier Andersen.

Noen år senere, i 2013, prøvde de på nytt. Samme budskap, men ny kampanje i en litt annen drakt. Denne gangen fikk kampanjen navnet «Support», og skulle spres mer via sosiale medier enn den forrige.

– Nettsiden er fortsatt operativ, sier Andersen og fisker fram telefonen fra lommen og scroller nedover siden.

– Se her, ja, sier han mens han scroller.

– Viking-spiller. Eks Viking-spiller. Her er Sandnes Ulf. Staal fra Jørpeland var med ...

Han vender blikket opp fra telefonen igjen.

– Det som uansett er trygt å påstå er at Viking har vært mot homohets siden 2006, og det var her det startet, sier han og smiler.

###

Selv er Andersen oppvokst i en fotballfamilie på Randaberg. Med to onkler, en far og søskenbarn som til sammen har over 1200 kamper for Viking, ble det naturlig nok mye fotballsnakk hjemme. Og det ble også mange timer på banen for den nå 40 år gamle Andersen, som både har spilt på juniorlaget til Randaberg IL og på A-laget til Ulfstind IL i Tromsø i 3. divisjon.

Men selv var han ikke åpent homofil da han var aktiv fotballspiller. Han kom først ut i slutten av 20-årene. En stund etter hans egen fotballkarriere var avsluttet.

– Selv om jeg ikke har erfaring som åpen i fotballmiljøet har jeg erfaring som skjult i fotballmiljøet. Jeg kjenner jo til garderobepraten. Det går mye i damer. Det er jo et lukket mannsmiljø hvor man har en tendens til å frekke seg til og være litt tøffe, sier Andersen.

– Var det på grunn av fotballen at du ventet med å komme ut? 

Andersen drar litt på det. Svarer verken ja eller nei med det samme, men innrømmer at det kanskje var litt derfor. I tillegg til at både Stavanger og Rogaland er en del av det såkalte «bibelbeltet».

– Selv om jeg aldri har vært særlig religiøs er det jo forventninger. Forventninger som du helst skal oppfylle. Og du vil jo ikke skuffe noen, sier han, samtidig som han understreker at han aldri har hatt negative opplevelser – verken før eller etter han kom ut.

– Men det er jo dette som er en av grunnene til at jeg valgte å bli leder i LLH, og grunnen til at jeg har jobbet inn mot fotballen og vært synlig i mediene i mange år. For å sørge for at andre skal slippe å vente til de er 28 år med å komme ut. At det går an å være åpen og stolt. Det har vært viktig for meg, sier han.

– Angrer du på at du ventet så lenge? 

– Ja. Du skal ha din første forelskelse og din første kjæreste i slutten av tenårene. Jeg reiste hjemmefra for å studere da jeg var 18, og jeg tror jeg var 19 da jeg skjønte at det var noe på gang. Mange sier de alltid har visst, men jeg har aldri visst. Men det er klart… Nå som er jeg er voksen har jeg jo sett tilbake på enkelte hendelser i livet og tenkt «Ahh, det var derfor jeg gjorde det, ja», sier Andersen og ler.

Å komme ut av skapet gikk helt fint for Andersen, selv om mange ikke forsto det helt med en gang. Det syntes jo ikke på ham, ikke var han feminin og ikke likte han shopping. Når det gjaldt familien ble faren raskt hans største fan og supporter i homokampen.

Andersen tror det var viktig å rette oppmerksomheten mot homofili inn mot farens gamle venner i Viking.

– Det er jo dette fotballmiljøet hvor folk snakker sammen, men aldri om noe viktig. Men plutselig spurte en tidligere lagkamerat av far om råd, fordi barnebarnet hans hadde kommet ut av skapet. Det var litt kult. Én sånn historie gjør det verdt det, sier Andersen.

I løpet av sine år som LLH-leder og som motstander av homofobi i idretten, har Andersen uttalt seg, og vært engasjert i, flere saker. To episoder i toppfotballen han husker spesielt godt var da daværende RBK-keeper Rune Jarstein i 2008 ble homohetset i en bortekamp mot Viking. Et annet eksempel var da daværende fotballekspert hos TV 2, Frode Olsen, uttalte at det var greit å kalle motspillere for homo, noe som resulterte i en lang debatt.

– Saker som det er med på å synliggjøre at homohets ikke er greit. Heldigvis er regelen nå at dommeren skal slå ned på homohets på lik linje med rasisme, sier Andersen.

Han har tidligere sammenlignet homohets og rasisme, og han mener fortsatt at det er en god sammenligning.

– Er du på fotballkamp og noen roper «neger» vil alle snu seg og be vedkommende om å gå. For noen år siden ville ikke det skjedd dersom noen ropte «homo». Men i dag håper jeg det reageres mer på det, sier han.

Andersen mener «absolutt» at ting har blitt bedre de siste 10–15 årene. For 15 år siden var dette knapt nok et tema, mener han, mens nå tas det tak ifra høyeste hold, blant annet i trenerutdanningen.

– For ti år siden ville jeg nok sagt at det er to arenaer i samfunnet hvor homofobi er utbredt, og det er i kirken og fotballen, sier Andersen.

Og han gjorde faktisk det. I et RA-intervju i 2009, i forbindelse med Zero-kampanjen, sa Andersen at «mange klager over at kirken mangler takhøyde i forhold til lesbiske og homofile, men kirken har i alle fall tatt enkelte problemstillinger opp til debatt. Det er mer enn hva fotballen har gjort». Han synes det er litt spesielt at det er disse to arenaene som har vært de mest homofiendtlige, men samtidig ikke.

– Det er jo to religioner. Kirken har åpenbart sine grunner, med tro, tekster og regler. Men i fotballen er det den machogreia som står sterkt, hvor du ikke skal vise svakhet, femininitet eller følelser. Og ikke minst fordommer og usikkerhet knyttet til garderoben, sier Andersen.

Selv føler han at han har fått mye ut av kampen mot homofobi i idretten, og han ser store endringer fra da han selv spilte fotball. Han roser Viking for å ha vært en av de første klubbene som tok dette på alvor, og at NFF de senere år også har kommet på banen.

– Men kampen er ikke over enda – den tror jeg man må ta kontinuerlig, og vi må jobbe for at miljøet skal være trygt og at alle føler seg velkomne, enten du er spiller, trener eller publikummer, sier Andersen.

– Samtidig blir det nok enklere, for det blir mindre og mindre naturlig å være homofob. Det er viktig å huske at homofobi er tillært. Homofili er medfødt.

I år arrangeres Stavanger på Skeivå for 20. gang. Vi har vi pratet med ulike mennesker om festivalen, utfordringer og veien videre:

Les også om Turid Tafjord (62) som startet homodagene i Stavanger i 1999.

Les også om Claire Gouldthorpe som er prest og gift med en kvinne.

Mer fra Dagsavisen