Stavanger

Holder formen året rundt

En stadig økende interesse for løping resulterer rekordmange deltakere til Stavanger Marathon.

Tom Erik Halvorsen fra Sandnes ville ha en livsstilsendring, og begynte å gå på ski i 2008. Da han flyttet hjem til Rogaland etter studietiden ble ski erstattet med joggesko, og om to uker løper han sitt lengste løp noensinne.

– Man merker raskt framgang når man løper, det er utrolig motiverende, sier han.

Halvorsen fra GTI Friidrett har vært med på å arrangere Stavanger Marathon siden 2009. Han løper ultraløp på fritiden.

– Ultraløp er alle løp som er lenger enn et marathon, og de foregår ofte i fjellet, sier han.

Nå løper Halvorsen hver dag, minst 120 kilometer i uken. Om to uker skal han løpe Vasaloppet på 9 mil i Sverige, som tidligere bare har vært et skiløp.

– Det at 1500 mann skal løpe ni mil må være et uttrykk for en økt popularitet for lange distanser, sier Halvorsen.

Aktiv ferie

Stavanger Marathon har så langt 1100 påmeldte.

– Det er rekord, og er 40 prosent flere enn i fjor på samme tid. Vi håper på å komme opp mot 2000 løpere, sier løpsleder Erling Hiorth.

Løperne kan velge mellom 10 kilometer, halvmaraton og helmaraton.

– Halvmarathonløypen er en veldig kjekk løype, vi har fått mye skryt for den. Her får vi brukt både Hafrsfjord, Mosvannet og Gandsfjorden, sier han.

Så mange påmeldte løpere mener Hiorth viser at stadig flere ønsker seg en aktiv ferie.

– Å sette løpet så tett opp ferien tror jeg gjør at mange holder formen gjennom ferien og ikke skeier helt ut. En slik dato er en god motivasjon for mange, forteller Hiorth.

Ifølge Halvorsen har også 3-sjøersløpet hatt en formidabel vekst.

– Det er et veldig voksende løpemiljø i regionen nå. 3-sjøersløpet startet med 100 påmeldte i 2007, og har 3000 påmeldte så langt i år.

Halvmarathon er en populær distanse, og har blitt en milepæl for mange.

– Løping er en lett og billig sport, du tar på deg sko og går ut. Det tror jeg er grunnen til at den appellerer til så mange, sier Halvorsen.

Han mener stadig flere unge tar på seg joggeskoene.

– Det har blitt veldig hipt og trendy blant unge voksne. I en hektisk hverdag der vi hele tiden må forholde oss til flere ting fram i tid, tror jeg det er en motivasjonsfaktor at man bare kan la tankene fare når man løper, sier Halvorsen.

Tidsbestemt

Det er tre drøye uker til startskuddet til Stavanger Marathon går. Halvorsen mener det aldri er for sent å begynne å trene.

– Denne uken vil jeg anbefale en ekstra intervalløkt. Men man må huske å trappe ned treningsmengden i ukene før, sier han.

Generelt forteller han at man bør sette en tid man ønsker å komme i form på.

– Man kan for eksempel gi det hundre dager, det er lettere å ha en tid å forholde seg til. Det vil alltid være pyton å begynne å trene, men mange blir overrasket over hvor raskt man kommer i bedre form, sier han.

Etter hvert vil man kjenne et større overskudd av energi, og han legger til at det alltid er viktig å variere intensiteten.

– Mange føler seg trøtte når de begynner å trene. Det tar tid, men det løsner etter hvert. Og da er det få ting som kjennes bedre enn en lang løpetur, sier Halvorsen.

Et alternativt triathlonløp

Samme dag som Stavanger Marathon går også startskuddet for Tripp Trapp Triathlon, et løp bestående av 25 km padling, 12 km terrengløp og 30 km sykling.

– Det er en svært økende interesse for triathlon. Alle triathlon er med svømming, men her får utøveren heller en spektakulær padletur. Det er også unikt med Flørlitrappene som er Nord-Europas lengste trapp, sier arrangementsansvarlig Ann Kristin Kro.

Det er så langt 84 påmeldte av 150 ledige plasser.

– Vi har fortsatt ledige plasser, men vi satser på at det blir fullt. Denne typen idrett har fått så mye oppmerksomhet i det siste, jeg tror det er med på å gjøre disse løpene mer allmenne og mindre farlige. Det er ikke lenger bare blodtrente toppidrettsutøvere som melder seg på, sier Kro.

Mer fra Dagsavisen