Bent Høie.

Høie igjen kåret til Helse-Norges mektigste

Maktkåringen til Dagens Medisin skjer annethvert år, hvilket betyr at Høie også gikk til topps i 2014 og 2016. Det er i år tiende gang avisa har sin maktliste med 100 på topp.

Som eneste helseminister er han kåret til Helse-Norges mektigste tre ganger – av tre ulike juryer. De fem jurymedlemmene har hver for seg gitt poeng.

– Bent Høie er etablert som en ener. Han er en statsråd som embetsverket og de fleste i landet skjønner at bestemmer. Men etter at han ga beskjed om at han skulle bli fylkesmann i Rogaland, har det skjedd noe. Tidligere var han «på» til alle døgnets tider, men nå er han ikke like mye på lenger. Han har holdt på lenge – og det merkes nå, sier Torgeir Micaelsen.

Ikke like framtredende

Også andre i juryen har merket seg at helseministeren ikke er like fremtredende som før.

– Med opprettelsen av eldre- og folkehelseministeren har Bent halvert porteføljen sin, og han har ikke ansvar for like mye som før. Det gjør at synligheten blir mindre, særlig siden eldreomsorg er noe Bent er opptatt av, sier Lisbeth Normann.

Høie har fått til sammen 137 poeng av 150 mulige i maktkåringen. Han får full uttelling på «formell posisjon» og nesten like høy score på maktfaktorene «uformell makt» og «personlig innsats». Han nyter også stor faglig anseelse og har god gjennomslagskraft i mediene, ifølge juryen.

Etter Høie følger statsminister Erna Solberg (H) med 128 poeng, departementsråd Bjørn-Inge Larsen i Helsedepartementet (122 poeng), finansminister Siv Jensen (Frp) (117 poeng) og administrerende direktør Herlof Nilssen i Helse vest (113 poeng).