Henrik Solberg, Tommy Kristiansen og Kristian Forsberg kunne slippe jubelen løs etter at Stavanger Oilers slo Sparta 0-4 i den 4. semifinalen og er klare for NM finale. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

«Hockey som vinner titler»

KOMMENTAR: Sparta-Oilers 0-4. Ett innsluppet mål på over hundre skudd fra Sparta forteller det meste om hvorfor det suverene lokomotivet i norsk hockey dundret inn til sin åttende strake NM-finale fredag kveld. Det handler om forsvarsspill av ypperste klasse, mener sportsleder Espen Iversen i denne kommentaren.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er hevet over enhver tvil at godt forsvarsspill er nøkkelen til å vinne titler i ishockey. I sine åtte strake seirer på veien til nok en NM-finale har Henrik Holm og Oilers sett bedre ut bakover for hver eneste kamp som har gått. Nå framstår Oilers omtrent som umulige å lage mål mot.

At Holm har holdt nullen i tre kamper på rad, noe som nesten er uhørt,  er langt ifra tilfeldig.

LES OGSÅ: Smadret Sparta på vei til ny finale

For i semifinaleserien, som ble avsluttet med 0–4 i Sparta Amfi fredag kveld, har knapt nok motstanderen fra Østfold fått komme til på overganger. Det vitner om et Oilers som har minimert risiko i angrepsspillet sitt – selv om de ikke utelukkende lemper pucker opp i rundvantet for å unngå brudd. De spiller seg gjennom, men de gjør det med presisjon, konsentrasjon og uten så høy risiko som mot slutten av grunnspillet.

Det vitner også om et lag som er et lag. Om spillere som kaster seg ned for å blokkere skudd og om stjerner som både kan varte opp både med champagne og drittjobb.

Jo da. Oilers har hatt flyt der Sparta har manglet flaks og marginer. Sparta kunne tatt ledelsen allerede i det første minuttet fredag da superveteran Malmström skjøt i stangen og bommet på åpent mål på egen retur.

Men i hockey er marginer noe en gjør seg fortjent til å ha på sin side. Det har Oilers etter mitt syn gjort.

SE HOCKEYSNAKKIS: Kampen om Kristiansens signatur er i gang

Hvor mye enklere dette ble på grunn av maratonkampen i Spartas kvartfinaleserie mot Storhamar får vi aldri et godt svar på. Noe kanskje, men Oilers har også framstått bunnsolide.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg tenkte mitt etter avslutningen på seriesesongen. Det var det sikkert mange andre også som gjorde.

Om det er Pål Gulbrandsen som har samlet troppene, eller om det er troppene som har samlet seg selv, skal være usagt. Det som er sikkert er at det funker. 8–0 i kamper for å ta seg til en ny finale er helt vanvittig bra - uansett motstand.

Nå tyder det meste på at Stavangers abdiserende hockeykonge CDA får avslutte med sin drømmefinale mot moderklubben Frisk Asker. De har matchball søndag hjemme mot Lillehammer.

Å tro på at Oilers kan vinne 4–0 i en slik finale tror jeg er utopisk. Det vil ikke bli noe historisk 12-0. Trener Sune Bergman har hatten full av kaniner og ermene fullstappet med jokere. Det er ikke tilfeldig at Frisk har gitt Oilers så mange problemer de siste årene.

Statistisk sett er det nemlig Asker-laget som har hatt det beste taket på Oilers i Get-ligaen de siste årene. Lagene er omtrent helt jevnbyrdige «head to head» i seriespillet. Budsjettargumentene for hvorfor Oilers skal vinne lett, om det blir finalen vi får, vil selvsagt komme. Men de er nærmest verdiløse om en heller ser pragmatisk på det og måler i statistikk og resultater i innbyrdes oppgjør.

LES OGSÅ: Vi ikke utnytte Lørenskog-krisen

Det er bare å kjenne våren komme og rigge seg til ny finalefest i DNB Arena med start neste lørdag.

Dette blir den åttende på rappen for Oilers.

Den prestasjonen er det bare å ta av seg hatten for – gode forutsetninger eller ei.

God finaleserie, folkens!

Kampfakta:
Ishockey, 4. NM-finale
Sparta Sarpsborg–Oilers 0–4 (0-1, 0-3, 0-0), sammenlagt 0–4
Sparta Amfi, 1721 tilskuere
Mål: 1. periode: 0–1 (6.09) Eirik Salsten (Tommy Kristiansen, Josh Soares).
2. periode: 0–2 (23.56) Mark Van Guilder (Timothy Kunes, Spencer Humphries), 0–3 (27.12) Kjetil Martinsen (Christian Dahl-Andersen), 0–4 (36.12) Dan Kissel (Guilder, Eric Nystrom).
3. periode: ingen.
Dommere: Roy Stian Hansen, Storhamar og Robert Hallin, Jordal.
Utvisninger: Sparta Sarpsborg 1 x 2 min. Stavanger 3 x 2 min.
Skudd: 29–27
Stavanger er klar for NM-finale.