Nyheter

Hjemmestrikka skjerf skal gjøre samfunnet varmere

Frivillige har strikket mange hundre oransje skjerf, som skal varme kropp, sjel og by.

Bilde 1 av 2

Fredag ble Norge farget oransje, av hjemmestrikka skjerf. I Stavanger ble minst 400 skjerf hengt opp og delt ut i morgentimene. Skjerfene ble delt ut i forbindelse med «årets varmeste dag.»

Det er Kirkens Bymisjon, sammen med mange frivillige, som står bak aksjonen. Målet med strikkedugnaden er å spre varme – i faktisk og overført betydning.

Maggi Hatløy, virksomhetsleder for Kirkens Bymisjon Stavanger, synes det er både fascinerende og fantastisk at så mange ønsker å bidra.

– Folk har lagt mye arbeid ned i å lage fine produkter. Hvert eneste skjerf krever ganske mange timers innsats. Det er egentlig veldig fascinerende at folk bidrar på denne måten, og at de ønsker å bruke tid og penger på å lage skjerfet, sier Hatløy.

LES OGSÅ: – Det handler om å gi en opplevelse du ikke har hatt før. 

– Skjerf til alle

Hatløy forklarer at skjerfene ikke bare er til dem som har det vanskelig, men og til alle som ønsker seg en varmere by.

– Jeg håper folk ønsker å bruke skjerfet som et symbol på at de vil ha en romslig og varm by. Ikke bare i dag, men også resten av vintermånedene.

Hun understreker at alle har sin rolle i å gjøre byen varmere, og det er noe alle kan bidra med, derfor er skjerfene forbeholdt alle.

LES OGSÅ: Over 3500 nye stillinger og færre arbeidsledige. 

Strikkende skoleklasser

Mange skal ha bidratt til å gjøre fredag til årets varmeste dag, der iblant skoleklasser, strikkeklubber og enkeltpersoner.

– Det er en aksjon som har vokst fram gjennom flere år. Det har blitt et veldig arrangement rundt det. Vi er i den heldige situasjonen at vi er mottakere av det folk sitter å strikker og gir oss, som vi kan gi videre til alle som trenger skjerfene og som ønsker å vise solidaritet, sier Hatløy.

LES OGSÅ: Stor nedgang av hjemløse i Stavanger. 

Startet med en hjemløs

Historien om de oransje skjerfene skal ha startet i 2010, da det ble oppdaget at en hjemløs som frøs benyttet et ullplagg som hang i bybildet for å varme seg gjennom natten. Ullplagget ble hengt opp igjen hver morgen, og tatt ned da natten nærmet seg. Det er dette som var starten på Kirkens Bymisjons strikkedugnad, melder Kirkens Bymisjon i en pressemelding.

Året etter, ble noen hundre hjemmestrikka skjerf delt ut i Oslo sentrum, mens i år er det rundt 15.000 oransje skjerf som deles ut rundt om i byer i hele landet. 
Skjerfene er strikket av Kirkens Bymisjons gjester, brukere og frivillige, foreninger, pårørende, engasjerte bedrifter, næringslivsledere og privatpersoner i alle aldre.

Mer fra Dagsavisen