Generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad, reagerer sterkt på politiet i Haugesunds uttalelse om hivpositiv prostituert.

HivNorge refser politiet

Politiet sendte tirsdag ut en pressemelding hvor de advarte mot hivpositiv prostituert. – Et gufs fra fortiden, mener generalsekretær i HivNorge.

Rogalandsavis

– Politiet sprer alvorlig feilinformasjon. Dette er med på å øke stigmaet rundt det å leve med hiv, sier Anne-Karin Kolstad til RA.

Hun er generalsekretær i HivNorge som er en interesseorganisasjon for mennesker som lever med hiv, pårørende og andre berørt eller opptatt av hiv. Kolstad reagerer sterkt på pressemeldingen som politiet i Haugesund sendte ut på tirsdag til en rekke norske medier. I den advarer de mot sexkjøp etter at en hivpositiv mann, utkledd som kvinne, har solgt seksuelle tjenester. 

LES OGSÅ: Advarer mot sexkjøp etter at mann utkledd som kvinne var hiv-positiv

Politiet fant medisiner

Mannen skal ha hatt kunder i Rogaland, og ble i helgen bortvist etter utlendingslovens §17 fordi «han ikke kunne sannsynliggjøre det oppgitte formålet med å være i Norge». Politiet understreket at sexkjøp er ulovlig, og at «slik aktivitet» også kan få andre konsekvenser enn lovbrudd.

– Selv om en har beskyttet sex kan en aldri være sikker på at en unngår å bli smittet. En bør passe seg og tenke gjennom hvilke konsekvenser kjøp av seksuelle tjenester kan få, uttalte leder for operativ utlendingskontroll i Haugesund, Pål Gjil. Til VG sa Gjil at han håper at de som kan ha kjøpt sex av mannen oppsøker lege. Ifølge avisen skal politiet ha funnet medisiner som gjør at de fester lit til forklaringen om at mannen er hivpositiv.  

– Et gufs fra fortiden, er karakteristikken Anne-Karin Kolstad gir disse uttalelsene. 

– Med vellykket medisinering er ikke hivpositive smittefarlige, sier Anne-Karin Kolstad i Hiv Norge, som sier at de har forsøkt å kontakte politiet, men uten hell. 

– Hvordan kan dere vite at vedkommende er under vellykket behandling?

– Informasjonen politiet har gitt så langt tyder på at sexarbeideren gikk på hivmedisin. Dette kunne de lett sjekket med en infeksjonslege og unngått å gå ut på denne måten, sier hun. 

–Minner om skremselspropaganda

Også Dagbladet, NRK og RA var blant dem som videreformidlet informasjonen fra politiet. I en pressemelding på HiVNorges nettside går organisasjonen hardt ut mot både politiet og mediene. Der omtaler de opplysningene fra politiet slik:

– Det er alvorlig og minner om skremselspropagandaen vi så på 80-tallet, før vi hadde kunnskap om hiv og smitteveier, og før medisinene kom som blant annet gjør at andre ikke kan bli smittet med hiv.

Ifølge HivNorge lever i dag om lag 5.000 nordmenn med hiv. De har fått flere tilbakemeldinger fra dem som reagerer på politiets uttalelser. 

– Dette rammer hver enkelt av dem, sier hun. 

I pressemeldingen fra organisasjonen skriver de at politiet har fått klar beskjed:

– Vi har sendt en henvendelse til Politiet i Haugesund og påpekt deres manglende kunnskap om hiv og hva dagens oppslag bidrar med av feilinformasjon og ubegrunnet smittefrykt. 

Forsvarer pressemeldingen

Pål Gjil, leder for operativ utlendingskontroll i Haugesund, mener det var riktig av politiet å sende ut pressemeldingen hvor de advarer mot kjøp av seksuelle tjenester. 

– Vi vurderte at han er en potensiell smittebærer, og derfor gikk vi ut med pressemeldingen. Hvis noen føler seg støtt av dette, så beklager vi det. Alternativet hadde vært å ikke si noe, og det mener vi ville vært et dårligere alternativ, sier Gjil til RA.

– Vet dere om mannen er smittefarlig?

– Nei, han har kun gitt opplysninger om at han har hiv og har hatt det over lengre tid. Han tok også med seg medisinene sine i samtale med oss, og medisinene var blant annet mot hiv. Det er ikke alt vi kan uttale oss om i denne saken, og etter en helhetsvurdering valgte vi å gå ut med pressemeldingen. 

–Liten sannsynlighet for smitte

Smittevernlege i Haugesund, Teis Quale, mener det er svært lite sannsynlig at kunder av den aktuelle sex-arbeideren har blitt smittet. 

– Jeg har ikke vært i kontakt med vedkommende, men sånn som jeg har forstått det går pasienten på hiv-medisin og han skal også ha sagt at han har brukt beskyttelse. Da er risikoen for smitte svært liten, sier han til RA.

Samtidig har Quale forståelse for at politiet gikk ut med tirsdagens pressemelding. 

– Vi har et moralsk ansvar å tilby undersøkelse for de som har vært i kontakt med en hivpositiv pasient, men måten politiet gjorde det på var nok litt uheldig og kan virke stigmatiserende. 

Antallet sexarbeidere injiserende rusbrukere som får påvist hiv, har gått kraftig tilbake de siste 10 årene, opplyser HiVNorge på Facebook-siden sin. «I vårt møte med sexarbeidere og deres brukerorganisasjoner, kommer det tydelig frem at de er svært dyktige til å beskytte seg mot ulike seksuelt overførbare sykdommer», skriver de.