«Tore Tang» er en sikker vinner på banketten, og dukket også opp etter årets EM-gull. – Det som er gøy er at også alle andre på det norske landslaget kan sangen, så det ser neste ut som om det er en forutsetning for å være med på landslaget, spøker Sola-trener Knut Ove Joa. FOTO: Vidar Ruud / NTB Scanpix.

– Herrem er den beste kantspilleren i min levetid

Tradisjonen tro kom Camilla Herrem hjem med mesterskapsmedalje like før jul, og tidligere lagvenninne Tonje Nøstvold mener Norge ikke har hatt en bedre venstrekant noen gang.

Når Camilla Herrem synger «Tore Tang» på TV, vet du at det nærmer seg jul. Siden EM i 2008 har Sola-jenta vært med på samtlige mesterskap, og det har resultert i syv gullmedaljer.

– Dette ligger høyt der oppe. Alle kampene i mesterskapet har vært tøffe. Vi har kriget oss gjennom det. Det er en fantastisk følelse å vinne gull, og jeg er takknemlig for å være med, forteller Herrem til NTB.

LES OGSÅ: Herrem rangerer gullet ekstra høyt

Gullskryt fra Nøstvold

Tonje Nøstvold har delt flere av gullene med Herrem på landslaget, og duoen tok gull sammen både i EM 2010, VM 2011 og OL i 2012.

– Camilla har spilt kjempebra i hele mesterskapet, og fortjener virkelig den gullmedaljen. Hun blir bare bedre og bedre for hvert år som går, og leverer på et ekstremt høyt stabilt nivå mesterskap etter mesterskap, sier Nøstvold.

Sola-spilleren mener Norge ikke har hatt en bedre kantspiller på venstresiden.

– Jeg har aldri sett henne spille så stabilt godt som det hun gjør nå, og synes også hun fortjente å komme på allstarlaget i VM i fjor. Etter min mening har Norge aldri, i min levetid i hvert fall, hatt en bedre venstrekant enn Camilla, da hun er den beste, sier Nøstvold.

LES OGSÅ: Mørk fra mareritt til ellevilt EM-show

– Helt klart blant de beste

Den hjemvendte Sola-spillerens trener, Knut Ove Joa, er langt på vei enig.

– Camilla er helt klart oppe der blant de aller beste. Hun minner meg mye om Mia Hundvin, som også var en eminent tekniker. De to er ballartister av en annen verden, mens Kari Mette Johansen er en helt annen spillertype igjen. Derfor synes jeg det er vanskelig å sette de opp mot hverandre, men Herrem står ikke noe tilbake for noen av dem, sier Joa.

Han mener Norge har vært bortskjemt med gode kantspillere, og at Herrem har videreført den tradisjonen godt.

– Hun har tatt store steg de siste to-tre sesongene og er sterkere fysisk, tøffere i duellspillet og har en større skuddvariasjon enn noen gang før. I tillegg er hun en av få som behersker kunsten å utføre et perfekt trickskudd blant kvinnene, forteller Joa.

LES OGSÅ: Herrem på stjernelaget i EM

– Symbol på norsk kvinnehåndball

Nøstvold sier at Herrems erfaring og væremåte er avgjørende under lange mesterskap.

– Camilla er Camilla uansett, og skaper god stemning både på og av banen. Hun er ekstremt sosial og veldig flink til å inkludere alle. Det er noe vi har jobbet godt med på landslaget i alle år, forteller Nøstvold.

Joa mener også at den erfaringen har bidratt godt til at Norge har hatt et såpass vellykket generasjonsskifte som håndballjentene har hatt.

– Erfaringen Camilla besitter betyr mye for laget, da det å ha noen med god erfaring ofte kan være avgjørende i mesterskap.  For meg er Herrem selve symbolet på det norsk kvinnehåndball her prestert over flere år,  og det gjør at hun har vært en nøkkelspiller i prosessen med å lede landslaget gjennom det generasjonsskiftet som har vært, sier Joa.

LES OGSÅ: Herrem vil ha EM-reprise fra 2006

– En god ambassadør for Sola

Også for Sola-ordfører Ole Ueland har det blitt en kjærkommen førjulstradisjon å ønske Camilla Herrem velkommen hjem til Sola etter endt mesterskap.

– Vi er veldig stolte av henne, og det er helt fantastisk at hun igjen har vunnet et mesterskapsgull. Hun er et stort forbilde for alle håndballspillere i Sola, og resten av landet, sier Ueland.

Han forteller at det er stort engasjement rundt Sola-jentas prestasjoner på håndballbanen, og at Solabuen har nytt flere uker med god håndball.

– Hun har selv spilt flere sesonger for Sola, og er veldig hjemmekjær. Hun er flink til å fortelle alle at hun kommer fra Sola, og er en god ambassadør for kommunen vår. Nå må hun bare flytte hjem igjen, så vi får sett henne mer i Åsenhallen, så blir det bra, sier Ueland.

LES OGSÅ: Herrem misfornøyd med EM-tempoet