Stavanger

Hernes: – Trump har vært en psykopatisk bølle

Når du gjør en analyse basert på en akademisk, intellektuell tilnærming, skjønner du ikke hva som skjer i USA, mener Høyre-topp John Peter Hernes.

Bilde 1 av 2

Av: Lasse Hansen

Selv hadde Hernes både håpet og trodd Hillary Clinton skulle bli USAs nye president.

– Samtidig har Trump framstått som en psykopatisk bølle for oss som er skeptiske, og det skal mye til for at han ikke overgår de ekstremt lave forventningene, sier Hernes til RA.

Gruppelederen i Stavanger Høyre mener gårsdagens valgseier for Donald Trump er en wake-up call for hele det politiske miljøet som regner seg selv som seriøst.

– Dette bekrefter, i likhet med brexit, at det er en frustrasjon og understrøm man ikke har klart å kommunisere med. Det nytter ikke å bortforklare det.

Globalisering

Han mener nasjonalisme er én av grunnene til at Trump klarte å hale i land valgseieren.

– Nasjonalisme er en fellesnevner for å mobilisere begeistring. Den frustrasjonen det etablerte miljøet bortforklarer, for eksempel skyggesiden av globalisering, har man tatt altfor lett på. Trump har tatt tak i noen utfordringer som den velutdannede eliten ikke skjønner.

Christian Wedler, gruppeleder for Frp i Stavanger, er av samme oppfatning som Hernes hva angår globalisering.

– Clinton snakket om enda mer globalisering, mer frihandel og økt internasjonalt samarbeid. Det er samme medisin USA har hatt de siste 20–30 årene. Nå takker velgerne nei til det og ønsker noe annet, sier Wedler.

Analysegjengen

Frp-sjefen, som øvrig støttet verken Trump eller Clinton, mener det er flott å se hvordan demokratiet fungerer i praksis.

– Da jeg la meg, spådde New York Times 95 prosent sannsynlighet for Clinton-seier. Da jeg våknet var det 95 prosent sannsynlighet for at Trump ville vinne. Jeg angrer bittert på at jeg ikke fikk se analysegjengen live. 2016 er året hvor ekspertene har fått bank.

– Jeg hadde ikke trodd dette

Førsteamanuensis ved UiS, Svein Erik Tuastad, hadde aldri trodd Donald Trump skulle vinne.

– Jeg ble veldig overrasket, sier Tuastad til RA.

Han mener det er veldig interessant at meningsmålingene ikke har klart å fange opp at utfallet ville bli som det ble.

– Her er det interessante paralleller til brexit, både med meningsmålingene og de underliggende prosessene. Det kan se ut til at dette er en reaksjon på globaliseringen. De som blir rammet føler seg ekskludert.

Tuastad mener samtidig at det på en måte kan være positivt for Hillary Clinton at hun ikke vant.

– Siden republikanerne vant kongressen, ville det blitt vanskelig for henne å gjennomføre sin egen omfordelingspolitikk. Da ville folk blitt enda mer rasende. Nå kan Trump heller prøve seg med sin politikk.

Mer fra Dagsavisen